НОВИНИ ДНЯ: Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesarвсі новини дня
06.01.2017 987

«Ти вдумайся, хіба можна так жити»? Про дивні історичні паралелі.

Журналіст Дмитро Вовнянко: «Знайомо? Оце почитав трохи історичної літератури – і написав своє бачення світогляду ідейного противника гетьмана Мазепи, українського розливу. Яка гидота, чи не так?»


Ти НЕ розумієш цих людей? Серця у тебе нема! Совісті! Ти вдумайся, хіба можна так жити?
Людям – все гірше й гірше. Нащадки вільних козаків практично кріпаками поставали!
Де шукати правду? У судах? А хто там засідає? Ті, зі старих? Аж до самого верховного судді!.. Кому майно все належить? Хіба не обраним? Хіба не тим, з попередніх? Що змінилося? Хіба посадили когось з колишніх? Ні!
Що? Скарали можновладців? Яких? Тільки тих, хто виступив проти САМого особисто?
А хто за гратами? Заслужені народні герої, що мужньо билися за волю і правду для людей…
Ти подивився, що з Києвом роблять? Будівництво на будівництві! Зносять залишки визнаних пам’ятників мистецтва і заміняють на новобудови! Де це бачено?! А на чиї гроші будується все це? Хіба не на ті, що вкрадені у людей! І хіба тільки в Києві?
А мутні перемовини з представниками Європи? Невже незрозуміло, що нас банально у неволю продають?
Та ти минуле нашого повелителя згадай – кому він тільки не служив?
А війна? Скільки наших там полягло? У людей горе, смерть, а правитель наш, що? Хіба не багатішає? А оточення його? А маєтки їхні за кордонами? Хіба не зрозуміло, що війна йому потрібна? Та й всім їм зрештою…
Та хай його нащадок воює… Що? Він воює? Де? Атаки зі зброєю в руках відбиває? От якби відбивав!.. Ну скажи, де це бачено, аби торгувати з тим із ким воюєш? Що, не торгують наші можновладці з тими хто по нас стріляє?
Хіба ти не бачиш, більшість носіїв культури і митців – проти нього? Хіба не бачиш, що проти нього – родичі тих, хто постраждав від свавілля?
Ти засуджуєш тих людей? Ти засуджуєш тих, хто взяв бік царя Петра? Ти підтримуєш цього мерзенного гетьмана Мазепу?
Що таке? Здивовані? Чим? Хіба не впізнаєте?
«Нащадки вільних козаків практично кріпаками поставали» - так, саме Мазепою були встановлені немаленькі податки, а чимало осіб по факту позбулися козацького щаблю – лишили найбільш гідних.
«А хто там засідає? Ті, зі старих? Аж до верховного судді!..» - так, Мазепа практично не міняв козацької старшини, що лишилася з часів гетьмана Самойловича. Кочубея згадайте.
«Кому майно все належить? Хіба не обраним? Хіба не тим, з попередніх?» - так, належало козацьким полковникам-олігархам. З попередніх.
«Хіба посадили когось з колишніх? Ні!» - так, Мазепа мало карав своє оточення – шукав компромісів між інтересами різних олігархів-полковників.
«Скарали можновладців? Яких? Тільки тих, хто виступив проти САМого особисто?» - так, Іскру і Кочубея скарали, погодьтеся, аж ніяк не за захист злиденних і знедолених.
«А хто за гратами? Заслужені народні герої, що мужньо билися за волю і правду для людей…» - хіба не впізнаєте Семена Палія?
«А подивився, що з Києвом роблять? Будівництво на будівництві! Зносять залишки визнаних пам’ятників мистецтва і заміняють на новобудови!» - саме так. Новобудови – це Києво-Печерська лавра, Софійський і Михайлівський монастирі, і ще чимало будівель. Залишки церков часів Ярослава Мудрого при цьому зносилися безжально.
«А мутні перемовини з представниками Європи? Невже незрозуміло, що нас банально у неволю продають?» - переговори з католиками Станіслава Ліщинського, з лютеранами Карла ХІІ… Вони багатьом були незрозумілі.
«Та ти минуле нашого повелителя згадай – кому він тільки не служив?» - і польському королю Яну Казимиру служив, і самостійному гетьману Дорошенку, і проросійському гетьману Самойловичу, і московському Петру І Мазепа допоміг царем стати. Було?
«У людей горе, смерть, а правитель наш, що? Хіба не багатішає?» - багатшав Мазепа підчас Північної війни. Таки – багатшав.
«А маєтки їхні за кордонами?» - ну, мав Мазепа маєтки і в польській частині України, і у Московщині. У т. ч. – Петром даровані. Залишки його палацу в Росії ще й зараз стоять. В курсі?
«Та хай його нащадок воює… Що? Він воює? Де? Атаки зі зброєю в руках відбиває?» - так, зі зброєю атаки Андрій Войнаровський, небіж Мазепи і його спадкоємець, не відбивав. Він мав дещо інші справи.
«Ну скажи, де це бачено, аби торгувати з тим із ким воюєш?» - так торгували. І з турками торгували прямо під час війн, і з татарами, і з поляками, та й з Москвою не гребували. І Магдебургські міста торгували і полковницькі. Було-було.
«Хіба ти не бачиш, більшість носіїв культури»… - так, типу Стефана Яворського, Дмитра Туптала, Йоасафа Крюковського – головними носіями культури в ті часи були монастирі і братства. І їхні ієрархи.
…«і митців – проти нього?» - типу Феофана Прокоповича, якій у вільний від молитов час писав п’єси та панегірики. В тому числі – і Мазепі. Якщо знаєте інших відомих митців тих часів – повідомте.
«проти нього – родичі тих хто постраждав від свавілля» - типу полковника Павла Полуботка, батько якого був покараний Мазепою. За заколот.
Знайомо? Оце почитав трохи історичної літератури – і написав своє бачення світогляду ідейного противника гетьмана Мазепи, українського розливу. Яка гидота, чи не так?
Все це – про 1709 р. А ви собі що подумали?
І до речі. А ви б кого підтримали? Гетьмана України Івана Мазепу? Чи прибічників царя Петра?
Автор: Дмитро Вовнянко

 

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ти вдумайся, хіба можна так жити»? Про дивні історичні паралелі. 5.00 5 1
06.01.2017 987
comments powered by Disqus
Еще колонки: Колонки / Блоги