НОВИНИ ДНЯ: Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіяхвсі новини дня
26.01.2017 1078

Так Польща нам потрібна чи ні?

Богдан Яременко, дипломат, голова ГО «Майдан закордонних справ»: А я в Ряшеві. В Польщі. На форумі Україна-Європа. По дорозі (приїхав з родиною на приватному авто) отримав перший досвід перетину кордону на автомобілі без дипломатичних номерів і дипломатичного паспорту. Про це - якось згодом розповів. Зараз про інше, і головне.

Навіть новини останніх двох- трьох днів свідчать, що українсько-польські відносини розвиваються шляхом протистояння та наростання непорозумінь.
Причина очевидна.
Загалом протистояння закладене у тому простому факті, що в обох країнах з різних причин, різними темпами і на різному рівні, але відбувається ріст патріотизму та націоналізму - в Україні через війну з Росією, в Польщі, як мені видається, частково в контексті загальноєвропейських тенденцій росту популярності крайніх політичних течій, а частково - як реакція на ріст патріотизму в Україні.
Я не бачу нічого раціонального в підході до України, що нині сповідується багатьма в Польщі.
З українського боку я взагалі не бачу ніякої політики (цілеспрямованих дій та намірів). Польща нам потрібна чи ні? Якщо ні - можна реагувати ще жорсткіше, якщо так - то потрібно думати над наслідками своїх слів, а тим більше дій, навіть якщо комусь в якийсь момент вони видаються геніальними.
Я розумію, що обидві країни можуть прожити одна без одної (для України щоправда "втрата Польщі" матиме значно більше негативних практичних наслідків і втрачених можливостей). Негативні наслідки сварки з Україною для поляків на першому етапі не настільки очевидні.
Свої висновки я маю. Перш за все, Польща нам дуже потрібна. Можливо вже в ближчому часі це і буде та Європа, що нас розуміє, може і прагне з нами говорити. І навіть в чомусь здатна допомогти.
Інтерес України до Польщі предметний і великий. Він охоплює масу сфер - від оборони до гуманітарної. Ми можемо пересваритися з Росією, Білоруссю, Казахстаном і ще Бог зна з ким. Сваритися сьогодні з Польщею - помилка і злочин.
Це не повинно означати для нас відмову від українськості, свого історичного міфу, своєї пам"яті. Але це означає, якщо ми мудрі та дбаємо за власне майбутнє, то перші деескалаційні кроки у відносинах з поляками мусимо цього разу зробити першими.
Так, ми сьогодні в ролі меншого. А ми і є сьогодні слабшими. Зате на відміну від росіян з поляками можна домовлятися. І впродовж останніх десятиліть польський політикум не демонстрував і не демонструє бажання наступити нам ногою на горло.
Поступитися. Не інтересами, а пихою.
Автор: Богдан Яременко

Оценка материала:

5.00 / 1
Так Польща нам потрібна чи ні? 5.00 5 1
26.01.2017 1078
comments powered by Disqus
Еще колонки: Колонки / Блоги