<
НОВИНИ ДНЯ: Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібновсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.02.2017 3339

«Швидкий» шлюб без штампу в паспорті

Останніми роками сфера державної реєстрації актів цивільного стану зазнає постійних змін. Нововведення пов’язані як із впровадженням корисних електронних сервісів, так і зі зміною самого порядку реєстрації.

 

Зокрема, Міністерством юстиції України на веб-сайті http://dracs.minjust.gov.ua/ було запроваджено електронний сервіс у сфері реєстрації шлюбів. Користь такого сервісу в тому, що наречені мають можливість обрати через мережу інтернет місце та час реєстрації шлюбу без відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС).

Крім того, у липні 2016 року Кабінет Міністрів України (далі – КМУ) запровадив Пілотний проект щодо реєстрації шлюбу у скорочені терміни. В рамках цього проекту наречені фактично можуть одружитись у той самий день, коли подадуть заяву до відповідної уповноваженої установи. Спочатку проект був реалізований у шести містах, що найбільш популярні серед туристів, а також на територіях, наближених до зони проведення антитерористичної операції (АТО). Проект виявився вдалим: менш ніж за півроку його існування спрощеною процедурою реєстрації шлюбу скористались більше трьох тисяч пар. Тому, його дію було розширено на територію інших регіонів України. Із січня 2017 року зареєструвати шлюб по спрощеній процедурі можна в 14 містах на території України: Вінниця, Дніпро, Житомир, Кам’янець-Подільський, Київ, Луцьк, Львів, Маріуполь, Миколаїв, Одеса, Рівне, Сєвєродонецьк, Харків та Херсон.

Для реєстрації шлюбу нареченим необхідно мати з собою лише паспорти (якщо особа раніше була у шлюбі – то свідоцтво про його розірвання), заповнити заяву, підписати договір про отримання послуг, а також оплатити державне мито й вартість послуг ДРАЦС.

Варто відзначити, що швидкість процедури та комфортні умови для наречених прямо відображаються на вартості послуг. Наприклад, у Києві Пілотний проект реалізується у двох установах:

Документ-сервіс «ГОТОВО» у Печерському районі міста (вартість від 2,8 тис.грн. до 12 тис.грн. – залежно від кількості додаткових послуг);

ДП «ДІСЕД» у Дніпровському районі (вартість від 2,8 тис.грн. у будні дні до 4,4 тис.грн. – у вихідні та святкові дні).

При цьому, відомості про укладання шлюбу вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану не пізніше наступного робочого дня після одруження.

Указані зміни, безперечно, є позитивними, оскільки створюють зручні умови для реалізації громадянами права на шлюб. Однак, вартість послуг Пілотного проекту не завжди може відповідати фінансовим можливостям наречених, які в такому випадку вправі скористатись загальною процедурою одруження, де вартість, як правило, не перевищує 350 грн., хоча й чекати доведеться не менше місяця.

Варто відзначити, що Пілотний проект є не єдиним нововведенням у сфері реєстрації шлюбу. Так, наприкінці 2016 року на законодавчому рівні дещо змінилися й самі правила укладання шлюбу.

Однією із найсуттєвіших змін стало закріплення права громадян, які проживають в зоні АТО/АР Крим або переселилися з них, отримувати всі види послуг державної реєстрації у відділеннях ДРАЦС за місцем звернення. Тобто, тепер вказані особи можуть звертатись і отримувати послуги в будь-якому відділенні ДРАЦС на території України.

Окремо варто відзначити, що відтепер до паспортних документів подружжя не буде вноситися відмітка про реєстрацію шлюбу. Замість цього кожному з них буде видаватися оригінал свідоцтва про шлюб (раніше видавався лише один екземпляр).

Для іноземців/осіб без громадянства також було уточнено перелік документів, які вони повинні надавати органам ДРАЦС для одруження:

паспортний документ іноземця (або документ, що посвідчує особу без громадянства);

посвідка на тимчасове або постійне проживання в Україні;

інший документ, що підтверджує законність перебування на території України.

У разі, якщо посвідка на тимчасове або постійне проживання в особи відсутня, або видана в АР Крим після 20 лютого 2014 року або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей після 01 березня 2014 року, до органів Державної міграційної служби України надсилається запит для перевірки законності перебування вказаних осіб на території України.

Тож, підсумовуючи усі нововведення в сфері реєстрації актів цивільного стану, зокрема в частині реєстрації шлюбу, можна стверджувати, що царина державних послуг має позитивну динаміку розвитку, а результати запроваджених змін зможе на собі відчути кожен, хто планує в майбутньому здійснити важливий і відповідальний крок у своєму житті.

Автор: Юрій Некляєв, адвокат, юрист судової практики ЄПАП Україна

Оценка материала:

5.00 / 2
«Швидкий» шлюб без штампу в паспорті 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
09.02.2017 3339
Еще материалы раздела «Суспільство»