<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.03.2017 886

Чи допоможуть непопулярні методи контролю впоратись з необлікованим обігом зброї?

Повідомлення про обстріли адміністративних будівель, банків, про криваві збройні «розбірки» в Україні вже стали буденними. Мало не щодня ЗМІ повідомляють про напади із застосуванням нелегальної зброї. Все це свідчить про те, що в Україні відсутня система ефективного контролю за обігом зброї.


Взяти під контроль
Обстріл будівлі генерального консульства Польщі у Луцьку з гранатомета «РПГ-22», який стався в ніч на 29 березня, не на жарт переполохав найвище керівництво держави. Президент України Петро Порошенко терміново зателефонував президенту Польщі Анджею Дуді, аби заспокоїти польське керівництво.
«Українська влада діятиме рішуче для унеможливлення таких провокацій у майбутньому», – наголосив Порошенко у розмові з Дудою.
Також український президент поінформував польського колегу, що доручив посилити охорону не тільки дипломатичних представництв інших держав в Україні, а й місць історичної пам'яті, повідомляє прес-служба глави держави.
Однак, чи доручив Порошенко перевірити систему контролю за обігом зброї в України, не повідомляється. А це варто було б зробити, переконані експерти.
«Нелегальної зброї по всій країні зараз дуже багато. Це пов'язано з подіями на Сході та банальним розкраданням військовими зброї зі складів, яке спостерігалося раніше. Поліція не володіє інформацією ні про кількість нелегальної зброї, ні про її переміщення, бо всім не до цього», – каже керівник моніторингової кампанії «Поліція під контролем» Сергій Перникоза. За його словами, численні випадки застосування нелегальної зброї, якщо немає людських жертв, поліція розслідує вкрай мляво.
«Нещодавно з гранатомета обстріляли будівлю патрульної поліції в Рівному, але навіть у цьому випадку результатів розслідування до цих пір немає», – констатує Перникоза.
З 2014 року Україна стала європейським лідером на ринку нелегальної зброї та боєприпасів, зазначають експерти. За даними аналітичного центру Small Arms Survey (організація, яка досліджує поширення нелегальної вогнепальної зброї, – ред.), до початку конфлікту на Донбасі в Україні нараховувалося близько трьох мільйонів одиниць нелегальної зброї.
Нині в «Українській асоціації власників зброї» припускають, що цифра може зрости до п'яти мільйонів одиниць вогнепальної зброї, яка є на руках у українців. При цьому на нелегальному ринку зброї попитом також користуються гранати, вибухівка та гранатомети.
Непопулярні методи
Експерти вказують, що через відсутність налагоджених горизонтальних зв'язків між дільничними, патрульним поліцейськими та слідчими оперативного розшуку виявити та унеможливити застосування нелегальної зброї дуже важко.
«Поліції могло б допомогти сommunity policing, тобто налагодження зв'язків між поліцією та суспільством, коли б громадяни у цілях своєї безпеки повідомляли про підозрілих осіб, які зберігають нелегальну зброю», – сказав директор Центру дослідження правоохоронної діяльності Олег Мартиненко. Разом з тим, на його думку, нині в Україні реалізувати це неможливо через тотальну недовіру суспільства до правоохоронних органів.
Мартиненко, утім, переконаний, що після політичного скандалу з обстрілом генконсульства Польщі у Луцьку Національній поліції доведеться шукати способи взяття системи обігу нелегальної зброї під контроль. Правоохоронцям доведеться вдатися до непопулярних методів: запровадження тотального обшуку всіх вантажів та особистого транспорту і речей громадян.
«Але це буде як у Москві – з металічними рамками всюди: у метро, на вокзалах, у магазинах. Це буде некомфортно і викличе незадоволення людей», – попереджає директор Центру дослідження правоохоронної діяльності.
Юрист-кримінолог Ганна Маляр також переконана, що Україні вдасться взяти під контроль незаконний обіг зброї лише посиливши систему контролю за безпекою.
«У нас проблема в суспільстві – всі хочуть порядку, але щоб не було поліції, щоб ніхто нас не оглядав чи не перевіряв документи, автомобілі. Але в умовах війни це неможливо. Усі повинні зрозуміти, що в їхніх же інтересах зараз посилити заходи безпеки», – зазначила Маляр. Вона наголошує, що в умовах «відкритої діри» на кордоні з Росією інші способи протидіяти нелегальному переміщенню незаконної зброї будуть малоефективними.
Наразі Нацполіція заявляє, що посилила охорону дипломатичних представництв на території України.
«У військових частинах Нацгвардії приведені у готовність резерви, які надають допомогу підрозділам охорони дипломатичних представництв консульських установ іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні», – йдеться у повідомленні прес-служби Національної поліції України.
Там також наголошують, що такі дії правоохоронців спрямовані на попередження та припинення можливих терористичних загроз, протиправних дій, порушень громадського порядку поблизу дипломатичних представництв.
Автор: http://zbroya.info

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи допоможуть непопулярні методи контролю впоратись з необлікованим обігом зброї? 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.03.2017 886
Еще материалы раздела «Суспільство»