НОВИНИ ДНЯ: Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристкивсі новини дня
27.06.2017 935

ВАР в судовому порядку вимагає скасувати антидемпінгові мита на добрива

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з проханням скасувати рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 27 грудня 2016 року та від 18 травня 2017 року про застосування антидемпінгових мит на карбамід та КАС з Російської Федерації.

Відповідну позовну заяву адвокат ВАР Тетяна Козаченко подала 19 червня. Крім МКМТ, відповідачем у справі є Міністерство економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ).

У позовній заяві зазначається, що рішення МКМТ від 27 грудня 2016 року є протиправним, оскільки не враховує інтереси національного споживача продукції – українських аграріїв.

Так, в 2017 році ціни українського ринку є на 50-100%% вищими в залежності від виду добрив, ніж світові ціни. Таким чином застосування антидемпінгових мит на добрива з Російської Федерації дозволяли OstChem не відчувати конкуренції з боку іноземних виробників та підтримувати необґрунтовано високу ціну на українському ринку.

Враховуючи це, ВАР просить суд скасувати рішення МКМТ від 27 грудня 2016 року щодо застосування спеціальних мит на російські добрива, адже відповідне рішення шкодить національним інтересам.

Також ВАР вимагає скасувати рішення МКМТ від 18 травня цього року про введення в дію антидемпінгових мит, яким їхній розмір було збільшено для всіх російських виробників карбаміду та КАС до 31,84%. Українське законодавство вимагає для збільшення розміру антидемпінгових мит провести нове розслідування, а також надати докази того, що застосовані мита не є достатніми для запобігання демпінгу. Нічого цього зроблено не було. Більш того, дані про ціни на українському ринку азотних добрив свідчать про те, що демпінг повністю відсутній, оскільки ціни на азотні добрива в Україні є вищими, а не нижчими за світові.

Також ВАР звернулася до Київського апеляційного адмінсуду з вимогою скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 травня 2017 року, якою, на вимогу Остхем, зокрема, було зобов’язано МЕРТ використовувати при розрахунку демпінгової маржі не ціну газу в Україні, а ціну російського природного газу на кордоні з Німеччиною (за вирахуванням витрат на транспортування).

Нагадаємо, адвокат ВАР Тетяна Козаченко очолювала Департамент з питань люстрації Міністерства юстиції України.

В середині червня цього рокупредставники провідних вітчизняних аграрних асоціацій звернулись Президента, Кабміну та парламенту із вимогою скасувати рішення МКМТ про поновлення дії антидемпінгового мита на імпорт азотних добрив, доручити АМКУ провести розслідування на внутрішньому ринку добрив, зокрема, щодо факту "монополізації ринку" групою компаній Ostchem, а також ініціювати "розформування монополії" шляхом примусового продажу частини підприємств, що входять до Групи Ostchem.

Оценка материала:

5.00 / 2
ВАР в судовому порядку вимагає скасувати антидемпінгові мита на добрива 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
27.06.2017 935
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»