<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.09.2017 1357

Допамінова залежність: що потрібно розуміти, якщо у вас підліток

Якшо у вас в хаті є підлітки, то вам нада знать цю інфу, зібрану з книжок невропатологів, шо занімаються саме підлітковою невропатологією. В нейрологічному сенсі підлітковий вік кінчається десь в районі 24 років. До цього віку неврологія людини незріла і вона поводиться як буйнопомешана.


Підлітки поводиться як буйнопомешані не тому шо вони нераціональні, а навпаки, тому шо вони математично гіперраціональні, але вони не вміють поставить цю раціональність в контекст. Радикальний приклад: якшо запропонувать підліткам погратись в руську рулетку, то вони запросто погодяться, підрахувавши, шо їх шанс вмерти 1:6, а шанс стати мільйонером 5:6. 5>1. Це відбувається через недостатню чи відсутню участь frontal lobe в розумовому процесі, де йде обробка інфи в контексті і де робляться висновки про наслідки.
Мало того, очікування виграшу сприймається як шось екзальтично радісне, а програшу - як шось туманне і далеке. Нема оцінки інтенсивності смерті проти інтенсивності мільйонного виграшу, нема контексту.
Мозг підлітка постійно вмивається мотивуючим на дію допаміном, тому вони шукають нових вражень. Знайти враження з хорошим виходом набагато важче за враження з поганим результатом, тому вони постійно попадають в алкогольні і наркотичні ситуації.
Алкоголь, наркотики, маріхуана завдають набагато більшої шкоди підліткам чим дорослим. 10% підлітків будуть переживать клінічний рівень ментального розладу. Навіть якшо клінічного розладу не буде, вони вбють стимулюючими субстанціями якусь частину свого мозга. Так, вони, скоріше за все, будуть функціональними громадянами, але вони б могли мать набагато продуктивніший мозг і стабільнішу нервову систему, якби не пили зовсім хоча б до 21 року.
Якшо ти погано орієнтуєшся в просторі і тобі важко водить машину - це може буть наслідком використання субстанцій до того як тобі виповнилося 24 років.
Далі. Підлітки не спроможні планувать. Плануй за них, складай їм списки, нагадуй, перевіряй домашню роботу.
Твій підліток буде використовувать субстанції в коледжі, скоріше за все. Твоя задача систематично лякать, починаючи з передпідліткового віку, історіями з газет і від знайомих, де підлітки вмирають як наслідок, - шоб він бухав менше і вживав менше наркотиків.
Неефективна поведінка: "Якшо ти будеш бухать, то ти станеш хворим дебілом."
Ефективна поведінка: "Зустріла Олю. Ти чув шо з Ігорем сталось, з тьотіним Людиним? Вони з пацанами забухали сіли в машину. Похорон на четвер. Бухали. Тоді сіли в машину."
Якшо твій підліток поводиться прекрасно і нічо такого страшного не робе, це може означать, шо в нього допамінова дисфункція і в нього не буде мотивації шукать не тіки пригод на свою жопу, а і роботу і полового партньора в дорослому віці. Або це може означать, шо ти пегагогічний геній і наскіки майстерно спрямовуєш його допамін, шо в нього постійно заняті руки дуже інтересним ділом, а в віці 15 років - вже свій бізнес і йому нема коли заніматись глупостями. А возможно це нічо не означа і тобі просто повезло.
______
Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain
by Daniel J. Siegel
The Teenage Brain: A Neuroscientist's Survival Guide to Raising Adolescents and Young AdultsJan 26, 2016
by Frances E. Jensen and Amy Ellis Nutt
__
Це пост для типових людей про типових підлітків. Я сказала ТИПОВИЙ, чи ше раз повторить?
Автор: Faina Kaplan, блогер

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Допамінова залежність: що потрібно розуміти, якщо у вас підліток 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.09.2017 1357
Еще материалы раздела «Суспільство»