<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури  Коли надійде до України допомога США: генерал назвав ймовірні сценарії  США схвалили військову допомогу Україні: у Кремлі вибухнули погрозами Вашингтону  Без істотних опадів та до +15°С: прогноз погоди по Київщині на 22 квітня  Тиждень в Україні почнеться з дощів, вдень до +15°  Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується  У неділю Україну накриє дощами та холодомвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.09.2017 1191

Дело 2-го мая: сепаратисты невиновны? Грядут суды линча. Озор мнений

Ильичевский городской суд Черноморска Одесской области признал невиновными обвиняемых пророссийских активистов в деле о событиях 2 мая 2014 года, в части событий на Греческой площади. Суд постановил оправдать всех обвиняемых и освободить из–под стражи в зале суда. Обзор мнений.

Мирослав Гай, ветеран АТО
Я боюсь, что грядут суды линча.
Выпускание российских террористов делается специально для расшатывания ситуации и внушения людям мысли, что они должны вершить правосудие самостоятельно.
Это очень опасная ситуация, впервую очередь для властей. Никакая национальная гвардия или сбу не смогут справится с ситуацией, когда людей толкают к решению индивидуального террора для восстановления справедливости и национальной безопасности.
Это очень опасно. Очень. И я прошу власти включить хотя бы инстинкт самосохранения и взять ситуацию в Одессе под контроль.
Богдан Буткевич, телеведучій та музикант
Про відпускання сепарів в Одесі. Давайте визнаємо, що Майдан програв.
Програв як засіб швидкого переведення країни на інший шлях розвитку. Ми не стали рашкою, в першу чергу, через тупість самої кремляді, яка мала всі шанси втопити 5 % майданівців в крові і байдужості міщан. Бо що робити з януковичем, ми знали. А ось далі - ні. Це не означає, що не треба боротися за своє. Але час на те, щоб швидко й легко, ми вже впустили. На жаль.
Нам не вдалося повалити владу "комсомольців 80-х". Вони змогли замість реформ відбутися перефарбуванням паркану. Вони змогли не допустити реального очищення силових та судових органів влади. Вони так і не допустили до влади свіжу кров. Так, система їх влади хитається на очах, вона не ефективна, але вона - є, й єдина, яка працює й має реальний вплив.
Тепер вони вже третій рік поспіль намагаються блокувати покарання тих, хто під час Революції Гідності виступив на стороні узурпатора янека та його російських ляльководів. Бо прекрасно розуміють, що подзвін буде й по ним. Тому будуть розвалюватися справи беркутівців, будуть виходити на волю вбивці, судді-перевертні будуть випускати на волю корупціонерів та відбілювати синків багатіїв.
Вони будуть нав'язувати нам знову у 2019-му році два відомі ним сценарії Або - взірця 1999-го року, з другим туром між Порошенком та кимось типу Тимошенко (голосуємо проти когось за владу), або 2010-го, нічним кошмаром з Тимошенко проти Бойка чи ще чогось подібного.
Наше завдання на найближчі роки - це нарешті сформувати своє політичне представництво. З кого і як - не питайте, сам поки не знаю. Але без цього ми приречені на вічну зраду типу сьогоднішнього так званого суду.
ЗИ: Якщо ще простіше, нам потрібен новий 1994-й. З одночасними перевиборами й президента, й парламенту - хай і не дочасними, у 2019-му. Але без приходу до влади потім Кучми.
Карл Волох, блогер
"Прокуратура - говно, суд - говно, реформы провалены, долой всех!" - такими торжествующими возгласами встретили жители Фейсбука и традиционно высококвалифицированные украинские журналисты новости об оправдании участников столкновений 2 мая 2014 года в Одессе. Я, конечно, понимаю, что сам по себе факт принадлежности к славному племени зрадоёбов в большинстве случаев прямо указывает на отсутствие мозгов, но хоть немного логики в суждениях должно же присутствовать?
1. Утверждения, что плохо сработали и прокуратура, и суд, никоим образом не могут сочетаться. Ведь прокуратура просила длительных сроков заключения, а суд ей отказал! Значит, либо прокуратура была тут непрофессиональна (или продажна), либо суд. Но точно не вместе. Лично я предполагаю первое. А суд, вероятнее всего, попытался соответствовать духу времени, не поддался соблазну принять конъюнктурно выгодное решение, а набрался смелости и принципиальности отказать обвинению и разгневать толпу активистов. Что говорит, как раз, о росте качества судебных решений и более ответственном отношении судей к своему делу. Да и исполнительная власть явно, в отличие от домайдановских времён, не позволяет себе жесткого нажима даже тогда, когда решения судов её серьёзно дискредитируют.
Что же до прокуратуры, то уважаемые комментаторы, похоже, ленятся даже проверить, когда закончено следствие и дело передано в суд. А я напомню, что произошло это два с половиной года назад - ещё даже до Шокина. Так что, делать по этому случаю выводы об успешности-неуспешности реформы правоохранительной системы в последние пару лет просто смешно.
Обидно ли, что эту нечисть оправдали? Несомненно. Но в переломные периоды, как тот, что нам выпал, народу приходится и не такие обиды переживать. Насколько мне известно, вскоре увидим в судах майдановские дела Горбатюка и Басова, экономические преступления банды Януковича, расследуемые Матиосом и Кизём, вот тогда и будем судить о качестве работы нынешней прокуратуры
Андрей Ставницер, бизнесмен
Смотрю на суд по второму Мая и на сгоревший детский сад и хочу сказать:
СУКА ПОСАДИТЕ УЖЕ КОГО ТО В ТЮРЬМУ, УРОДЫ!
Олег Леонт’єв, юрист
Одесити невинні, не потрібно їх звинувачувати у тотальному сприянні сепарам. Те, що сталося - свідчить, про результат депрофесіоналізації прокуратури. Основні зусилля спрямовані на самопіар, замість цілеспрямованої, системної, послідовної роботи на результат. Штатний розклад прокуратури можна охарактерзувати московською приказкою: "Сємєро с ложкой - одін с сошкой": роздуті штати служб, які зайняті невластивою для прокуратури діяльністю (прес-служби, статистика, тощо), керівників усіх рівнів більше, аніж тих, хто працює на результат, бюрократія і неробство, які прикриваються імітацією роботи. На виході - ще не одне виправдання (згадуються Штепа, Алєксандрова)
Сергей Лышенко, юрист
В Одессе оправдали сепаров. Не видел приговора, но готов поспорить, что он законный. Когда-то к упоротой части общеества дойдет, что по таким делам следствие должно проводиться несколько лет, должны быть опрошены сотни людей, проведены тысячи экспертиз и других следственных действий. Суд по такому делу не может идти меньше 3-4 лет. Но общественность требовала быстро - получите и распишитесь. И это я факт саботаж следствием еще игнорирую.
Леонид Швец, журналист
Следствие и обвинение провалили суд по делу о столкновениях на Греческой площади в Одессе 2 мая 2014 года, в результате которых погибло шесть человек. Собранные доказательства признаны судом неубедительными. Все свободны. Что ни день, то праздник.
Александр Ройтбурд, художник и блогер
только что об украину вытерли ноги. только что нам всем плюнули в лицо.
ильичевский (черноморский) суд скопом оправдал и отпустил всех сепаров которые хотели принести в одессу войну, кровь, разруху, беспредел, деградацию и русский сапог.
всех-всех. всех потенциальных захарченок плотницких и моторолл. всех кто причастен к попытке установления онр. всех виновников трагедии 2 мая. да, непросто оставаться противником внесудебных расправ.
апдейт. двоих - долженкова и мефедова - сразу после оправдания повторно задержали. за сепаратизм. сбу.
Богдан Яременко, дипломат
Під час призначення Юрія Луценка на посаду генпрокурора нам пояснювали, що цей кандидат найкращий, бо він - політик. То чи слід вважати неспроможність прокуратури довести у суді звинувачення проти російських виколупків в Одесі політикою української держави?
Марина Данілюк-Ярмолаєва, журналіст
Для тих, хто заспокоює себе, що одеських сепарів Долженкова та Мефедова знову арештували. Арешт по справі посягання на територіальну цілісність не скасовує виправдального вироку по справі "2 травня". І де є гарантія, що погана робота слідства по епізоду на Грецькій, не буде гірша в більш серйозній статті? Те, що наші суди/прокуратура не прижучили таку цікаву рибу, як росіянин Мефедов, має стати персональною ганьбою.
По цьому перцю була цікава інформація від іншого засудженого за сепаратизм ділка "одеської Бессарабії" Артема Бузили, який вийшов за законом Савченко в березні 2016.
Із публікації "Лента.ру" Своих не бросаем?": "Одесский публицист Артем Бузила говорит, что российский консул приходил к Мефедову в СИЗО и общался с ним в личном порядке, несколько раз приносил продукты. Собеседник из российского МИД уверил «Ленту.ру», что за судьбой россиян в ведомстве следят и всю необходимую помощь оказывают".
Сьогодні після виправдального по Інтернету гуляє фотка, де російський консул Страхов із озброєним помічником чекають на сепарків. Їм хотіли пописати писки, але їх евакуювали.
І тепер головне? Чи цікавить когось у Києві на серйозному рівні стан справ в Одесі. Мер громадянин РФ спокійно пиляє гроші на санаторіях. Гинуть діти -- мер хоче відкупитися і зам'яти скандальну справу.
У Одесі суд відпускає по справі "2 травня" 5 сепарів, якихловили і впізнавали по відео активісти. "Нема складу злочину", -- вирішив суд.
Під судом сепарів чекає російський консул, який до того носив їм харчі в тюрму.
Хто в нас там реальний хазяїн на окраїнах? І чим насправді займаються російські консульства на території України, якщо не плодять нових сепарків?
Підзадовбало, коли твоя країна не держава, а територія з вівцями.
Вячеслав Чечило, журналист
Соотечественники все-таки удивительно кровожадны. Люди отсидели по три года, как теперь уже официально доказано, ни за что. Есть решение суда. Но "активистам" этого мало - уже строят баррикады чтобы не выпустить "сепаров".  Единая страна и все такое, да.
Вадим Фульмахт, блогер
" Суд пришел к выводу, что следствие было проведено некачественно, и указал на ряд недостатков и пробелов в проведенных следственных действиях..."
И кто-то поверит, что ОНИ могли провести следствие иначе?
В этой связи хочу напомнить заявление лучшего генпрокурора в истории Украины. Сделано ровно год назад, 22.09.2016:
"Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що слідство зробило серйозне просування у справі заворушень 2 травня 2014 року в Одесі.
Про це він повідомив на брифінгу в прокуратурі Одеської області.
"Слідство зробило серйозне просування у справі 2 травня 2014 року в Одесі. Крім одного снайпера, ми знаємо всіх, хто стріляв на Грецькій. Будуть притягуватися по процедурі заочного засудження всі, хто до цього причетні. Цю одну особу, яка стріляла з даху, зі снайперської гвинтівки, ми теж будемо встановлювати. Ми встановили, хто давав команду захоплювати Будинок профспілок, барикадувати його і заносити туди паливно-мастильні матеріали, хто вів стрільбу з захопленого даху Будинку профспілок і також одна з цих осіб загинула, друга - буде відповідати за процедурою заочного засудження"
Він заявив, що також встановлені особи, які метали коктейлі Молотова по обидві сторони конфлікту і більшість з них буде відповідати за скоєні злочини".
Вахтанг Кіпіані, історик
Чую аплодисменти в одеському суді і бачу, що суд відпускає більшість учасників антиукраїнських заворушень (їх були на вулицях сотні, на лаві підсудних - одиниці), можна собі уявити, що саме так незалежний реформований суд, відкинувши неналежно й неякісно зібрані звинуваченням докази відпускатиме на волю убивць з Донбасу і колабораціоністів з Криму. Це якийсь безпросвітний тупик. Навіщо витрачати такі грандіозні гроші на прокурорів і поліцейських, від яких користі як з цапа молока.
Роланд Мікіані, блогер
Так що, обвинувачення в Одесі в справі антиукраїнських бойовиків-агентів РФ виступає на боці тих бойовиків? Умисно зробивши все таким чином, щоб суд відпустив тих диверсант-терористів. Тим більше, коли 2/3 судів України просто антиукраїнські за своєю ідеологією.
Я правильно розумію ситуацію?
Александр Янковский, журналист
А керівник у 2014 році одеської міліції Фучеджі вже також повернувся до Одеси?
Сергей Наумович, блогер
Фучеджи! Вернись, дурак! Ты полностью невиновен! Вернись и получи орден!

Оценка материала:

5.00 / 2
Дело 2-го мая: сепаратисты невиновны? Грядут суды линча. Озор мнений 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.09.2017 1191
Еще материалы раздела «Суспільство»