НОВИНИ ДНЯ: У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloombergвсі новини дня
Політика
Україна
28.03.2019 1856

Портрет виборця: які типажі стоять за цифрами у рейтингах трьох основних кандидатів

Журналіст і телеведучий Сергій Іванов поділився особистими спостереженнями щодо основного кістяку прихильників Порошенка, Тимошенко та Зеленського. Отже, що спільного у виборців головних кандидатів на пост президента, і чим вони відрізняються?  

Головна помилка політтехнологів Порошенка полягає в тому, що вони зробили ставку на вату, нехай і патріотично налаштовану. Зараз поясню. Ватність – це не про геополітичну орієнтацію, це про совковість. Грубо кажучи, середньостатистичний виборець Порошенка – це апокріфічний Хрущов, недалека, наївна радянська людина у вишиванці.

Я не маю на увазі шановних інтелектуалів, діячів культури і навколополітичних персонажів, які прийняли свідоме рішення підтримати Петра, і я поважаю їхній вибір, хоча, дивлюся, нерви здають вже навіть у сильних і монолітних персон, і вони поступово скочуються в деструктив. Йдеться про умовну 50-річну Ірину, порядну, але глибоко радянську жінку зі слоганом «Думай» на аватарці, яка щиро та безкорисно любить Порошенка, співчуває йому і в міру своїх сил по-материнськи захищає його. Ірина – найблагодатніший матеріал для випробування політичних технологій. Уявіть собі жінку, яка червоніє від слова «клітор» в реальному житті, але у фейсбуці перетворюється на справжню фурію, яка вільно, зі смакуванням оперує «журнашлюхами», «зрадойобами» та іншими уколовськими неологізмами. Фейсбук – як праця – звільняє. Ірина активно цікавиться політикою у найбульварніших її іпостасях, несамовито постить у себе на сторінці панегірики колективного Бірюкова між рецептами семишарових салатів і фотографіями квітів, системно та відповідально засирає коментами треди «зрадойобів». Вона при ділі, вона співпричетна, вона чесна, бо робить те, у що вірить. Але при цьому відсоток вати в ній такий самий, як в її донецькій антагоністці. І не треба докоряти цим Ірині – вона жертва, совок ґвалтував людей конвеєром, без розбору, наслідки і травми приблизно однакові, різні лише умови існування.

Частково все це стосується і виборця Тимошенко, але там трохи інші мотиви підтримки і гендерна складова. Активний виборець Тимошенко сприймає її не як менше зло, а як богиню, і віра в неї така ж сама сліпа та ірраціональна. Також Юлю часто люблять рафіновані, схильні до рефлексій інтелігенти, які бачать в ній неоціненну мученицю – «моим стихам, как драгоценным винам, настанет свой черед», оце все.

Що стосується рейтингу Зеленського, то тут все просто. По-перше, країна молодшає, і в цьому контексті ані Порошенко з його середньовічними гаслами, ані Тимошенко з її програмним фоліантом не викликають інтересу. Вони просто не в тренді. По-друге, поки опоненти поливали один одного брудом, Зе-команда монополізувала позитив, найдефіцитнішу річ нашого сьогодення. Особисто я не бачив і не чув жодного хейтспічу від прихильників Зе-команди. Вони не бігають як навіжені по коментах і не залишають тони токсичного шлаку, як порохоботи. Принаймні, штабної установки на знищення опонентів я не помітив.
Виборець Зеленського – це людина, яка апріорі не може мати спільної точки зору з Іриною, оскільки Ірина – його мати, наївна радянська жінка з усіма примхами та забобонами. Єдине питання – чи дійде він до дільниці. І навіть якщо Зеленський зніметься, як тут дехто пише, його потенційні голоси не перерозділятимуться по інших кандидатах, вони просто не дістануться нікому.

Автор: Сергій Іванов, журналіст

Оценка материала:

5.00 / 1
Портрет виборця: які типажі стоять за цифрами у рейтингах трьох основних кандидатів 5.00 5 1
Політика / Україна
28.03.2019 1856
Еще материалы раздела «Україна»