НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
23.05.2019 636

Перенесення запуску ринку е/е може закрити вікно можливостей для нових гравців – учасник ринку

Запуск нової моделі ринку електроенергії з 1 липня 2019р, як це передбачено діючим законодавством, відкриє для нових постачальників електроенергії вікно можливостей, а його перенесення на більш пізній термін – може надати переваги компаніям, які здатні сформувати монопольне становище в сегменті поставки.

Таку думку в коментарі для ExPro висловив генеральний директор «Енергетичної компанії «Мета» Павло Симоненко. 

«Зрозуміло, що наша думка може бути суб’єктивною, але разом з тим, я вважаю, що ринок запускати треба», - сказав він. За словами Симоненко, на сьогодні є проблеми, що пов’язані з недосконалістю програмного забезпечення, неповною готовністю нормативно-правових актів тощо.
Проте, керівник «ЕК «Мета» вважає, що для нових компаній, незалежних постачальників найкращий час для запуску ринку є саме зараз, адже перенесення ринку може дати переваги для компаній, які претендують зайняти монопольне становище в сегменті постачання електроенергії.
Керівник також наголосив, що в новій моделі ринку найбільші ризики ляжуть саме на плечі постачальників. Відкриття ринку з усіма поточними недоліками збільшує ці ризики. «Проте, не зважаючи на такі обставини, ми готові піти на це, щоб зайти в ринок раніше», - додав він.
Цю думку керівник «ЕК «Мета» висловив щодо ідей переносу ринку терміном на 1 рік. Перенесення дати запуску на 3 місяці він вважає більш політичною необхідністю, ніж наданням довшого терміну для виправлення існуючих недоліків.

«Перенесення ринку на 3 місяці лише заради прийняття нових кадрових рішень також вважаю недоцільним тому, що рішення прийняті за цей короткий період не вплинуть на загальний рівень готовності ринку», - сказав він.

Нагадаємо, 23 квітня представники Європейського Союзу (ЄС), Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС), Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) повідомила, що державні підприємства "НЕК "Укренерго" і "Енергоринок" вже розпочинали тестові покупки і продажі в рамках підготовки до реалізації закону "Про ринок електричної енергії".

13 травня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підтвердив, що запуск ринку планується з 1 липня.

Оценка материала:

5.00 / 1
Перенесення запуску ринку е/е може закрити вікно можливостей для нових гравців – учасник ринку 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
23.05.2019 636
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»