<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Україна
25.06.2019 1141

НКРЕКП поставила крапку в дискусії щодо запуску ринку електроенергії - Юрій Корольчук

НКРЕКП ухвалила останні рішення, необхідні для запуску ринку електроенергії з 1 липня.

Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці в Facebook.

«На фоні продовження політичних дискусій «дозволяти чи забороняти» ринок електроенергії НКРЕКП ухвалила останні рішення, які необхідні для запуску нового ринку. Мова йде про зміни до постанов №307 та 308, що стосуються Правил ринку і Правил ринку «на добу наперед» і «внутрішньодобового ринку», - написав Корольчук.

На думку експерта, цими рішеннями комісія поставила крапку в прагненні лобістів зберегти регулювання на ринку електроенергії в ручному режимі.

«Рішення регулятора по даним документам за тиждень до початку роботи нового ринку – це остання жирна крапка щодо намагань різноманітних груп інтересів залишити ручне регулювання ринку електроенергії», - зазначив Корольчук.

Він також наголосив, що після запуску ринку можливі проблемні ситуації, які будуть вирішуватись в процесі реалізації, але вони не є перепоною для запровадження ринку.

«Так, буде багато різних ситуацій, які доведеться вирішувати вже у ході реалізації ринку. І нічого дивного у цьому немає. На ринку газу із 2016 року активно іде процес розвитку ринку, у тому числі зміни вторинного законодавства. І якби тоді у 2015 році стояло питання «запускати чи не запускати» ринок газу, то ніяких реформ не було би і до сьогодні», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, відповідно до ухваленого Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії», новий ринок електроенергії, який функціонуватиме у відповідності із стандартами ЄС, має бути запроваджено 1 липня 2019 року. Запуск ринку – це зобов’язання України в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС. Це також одна з умов програми співробітництва України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 500 млн євро цього року.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
НКРЕКП поставила крапку в дискусії щодо запуску ринку електроенергії - Юрій Корольчук 5.00 5 1
Політика / Україна
25.06.2019 1141
Еще материалы раздела «Україна»