НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Політика
Україна
12.07.2019 2483

Передвиборчі розклади: «СН» знову росте, «Голос» відбирає голоса у «ЄС»

Петро Охотін, політтехнолог: Учора з колегами обговорили ситуацію з рейтингами партій, а також довкола мажоритарних округів у Києві, Київській області і інших регіонах України.

Основна інтрига – скільки набере таки партія Володимира Зеленського? Тренд знову почав рости – народ любить гасла в стилі «Все і негайно». Особисто мені його заява про люстрацію для виборних посад не сподобалася – викличе багато питань у західних партнерів. Якщо, звісно, Зеленський буде намагатися це втілити.

Народ любить шоу. І це не погано – це просто так. З цим треба рахуватися.
Політична Партія «Голос Змін» – грає на полі «Європейської солідарності». Точніше, «ЄС» дивиться як Вакарчук відбирає їх поле. Команда Святослава Вакарчука активно включилася у протест проти телемосту з Росією. Вони зробили звернення в РНБОУ і Нацполіцію та саму акцію. Таким чином, відбирають у Порошенка «монополію на патріотизм», яку він намагався ввести під час президентської кампанії.
Зона ризику нового парламенту – «тушкування нових політиків». До ради йдуть екс-регіонали, які уже жартують між собою: «Им мало платит Зеленский? Тогда им хорошо заплатим мы!»

Звідси – потреба у партіях, які, можливо не є надновими, однак мають досвід у протистоянні екс-регіоналам. Наприклад, «Батьківщина», яка нещодавно презентувала свою програму. Партія Юлії Тимошенко цілком свідомо веде свою кампанію як презентацію стратегії на посаді прем‘єр-міністра. Попри те, що Юлію Тимошенко багато хто з фейсбук-середовища не сприймає, на ефірах вона доводить свою компетентність. У новій Раді досвід буде в ціні.
Присутність у коаліції різних сил – наприклад, «Слуги народу», «Голосу» та «Батьківщини» – могла би забезпечити баланс інтересів і різних поглядів на розвиток держави. При цьому, було би збережено вектор на європейську інтеграцію та вступ у НАТО.

«Білим лебедем» парламентських виборів може бути також присутність у парламенті «Сили і честі». Судячи з заяв Стефанчука та Корнієнка, а також зі збільшення кількості реклами Ігоря Смешка, зараз кидаються великі ресурси на подолання виборчого бар‘єру. Можливо, результат Смешка на парламентських буде таким же неочікуваним як на президентських.

«Європейська солідарність» є досить вдалим ребрендингом Блоку Петра Порошенка. У списку та на округах є непогані люди, які є носіями патріотичних цінностей. Проте у «Європейської Солідарністі» є одна проблема. Ім’я цієї проблеми – Петро Порошенко. Останній концентрується у виборчій активності на Західній Україні, чим спускається до рівня локальних політиків.

Автор: Петро Охотін

Оценка материала:

5.00 / 1
Передвиборчі розклади: «СН» знову росте, «Голос» відбирає голоса у «ЄС» 5.00 5 1
Політика / Україна
12.07.2019 2483
Еще материалы раздела «Україна»