НОВИНИ ДНЯ: Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочаткувсі новини дня
17.07.2019 756

На новому ринку електроенергії активно працюють понад 200 учасників, як і на ринку Польщі, - Володимир Євдокімов

На новому ринку електроенергії активно працюють понад 200 учасників, як і на давно лібералізованому ринку сусідньої Польщі.

Про це заявив директор державного підприємства «Оператор ринку» Володимир Євдокімов під час круглого столу «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики», проведеного 16 липня у Верховній Раді.

«У нас на сьогоднішній день 262 зареєстрованих учасника, активно працює десь 200-214 учасників, які дають відповідні заявки на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку. Хочу порівняти, наприклад, з сусідньою Польщею, де ринок вже лібералізований. На цьому сегменті десь близько такий же обсяг, як і у нас, 200-250 заявок в день проходить. Загальний обсяг за 15 діб у нас склав 2,1 мільйона мегават-годин. Це складає близько 35-37% від загального обсягу споживання електричної енергії. По ВДЕ - обсяг 69,5 тисяч мегават-годин»,- заявив Володимир Євдокімов.

Директор «Оператору ринку» повідомив, що з загального обсягу продажу в 2,1 мільйона мегават-годин 49% здійснив «Гарантований покупець», 23,4% –ТЕС, 15% - АЕС, 8,1% – ГЕС, 2,51% - ТЕЦ. Імпорт електроенергії складає 0,91%, і кожного дня його обсяги зростають. 0,83% продажів приходиться на постачальників, які коригують свої обсяги, і потім також перепродають ті обсяги, які є.

Також Євдокімов назвав середньозважену ціну на електроенергію, яка встановилась на ринку: «Середньозважена ціна у нас на сьогодні, якщо брати за 15 діб, - це 1614 по ОЕС України і 1693 по Бурштину. По ВДЕ у нас середньозважена ціна по ОЕС 1854, по Бурштину 1703».

На думку Євдокімова, новий ринок електроенергії стартував вдало, а незначні технічні проблеми вирішуються в робочому порядку.

«В цілому я вважаю, що ми стартували дуже вдало. Є технічні проблеми, які виникають, але ми їх вирішуємо в робочому порядку, стараємося швидко і вдало це вирішувати. Хочу акцентувати окремо на позитивну роль «Ощадбанку», як уповноваженого банку, тому що він якраз надав учасникам ринку достатньо великий вибір фінансових послуг», - підсумував керівник держпідприємства.

Нагадаємо, 1 липня запроваджено новий оптовий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». 17 квітня Кабінет Міністрів створив держпідприємство «Оператор ринку», яке відповідає в новому ринку електроенергії за ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок.

Оценка материала:

5.00 / 1
На новому ринку електроенергії активно працюють понад 200 учасників, як і на ринку Польщі, - Володимир Євдокімов 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
17.07.2019 756
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»