НОВИНИ ДНЯ: Коли Страсний тиждень 2024 року: що можна і не можна робити перед Великоднем, традиції кожного дня  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецепт  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтіввсі новини дня
Політика
Україна
16.08.2019 583

Фахівець назвав Геруса безграмотним маніпулятором

Представник президента в уряді Андрій Герус свідомо маніпулює даними щодо цін на електроенергію та вводить в оману суспільство, виконуючи політичне замовлення.

Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець на своїй сторінці в Facebook, реагуючи на висловлювання Андрія Геруса в інтерв’ю виданню «Главком».

Експерт назвав маніпуляцією твердження Геруса, що ціна на електроенергію в Україні не має перевищувати ціни на неї в Словаччині та Білорусі. Та звернув увагу, що вартість електроенергії у інших країн-сусідів України значно вище.

«Це свідома маніпуляція. Герус свідомо обрав зручні країни для порівняння. Але, наприклад, у інших сусідів - Угорщині, Румунії та Польщі ціна на електроенергію для промислових споживачів значно вище, ніж в Україні. Це легко можна перевірити, зайшовши на сайт Євростату. Але з цими країнами він чомусь не порівнює», - написав Трохимець.

Він також додав, що з Білоруссю ціни взагалі не варто порівнювати, адже ця країна проміняла свій суверенітет на енергетичну та фінансову залежність від Росії - як частина Союзної держави з РФ, Білорусь отримує газ за 127$/тис. кубометрів. В той час як Україна купує газ вдвічі дорожче - за 260$. 
Експерт вказав на некоректність співставлення ціни електроенергії на ринку «на добу наперед» в Україні та у Словаччині.

«Некоректно порівнювати ціни на окремих сегментах ринку. Треба порівнювати ціни для кінцевого споживача. Якщо піти від зворотнього у «розрахунках» Геруса, де він намагається переконати всіх, що ціни для промислових споживачів зросли на 20%, то, виходячи з даних того ж Євростату, сьогодні ціна в Україні - 8,9 євроцентів за 1 кВт*год. В той же час вартість електроенергії в Словаччині - 14,4 євроцента за 1 кВт*год», - зазначив Трохимець.
Та знову звернув увагу, що порівнювати ціну електроенергії в Україні і Словаччині некоректно, адже країни мають різну структуру виробництва електроенергії і, відповідно, різні ціни на електроенергію. Тож таке порівняння – це свідома маніпуляція.

«Якщо ж говорити про «ринок на добу наперед», то Словаччина вибрана Герусом для своїх маніпуляцій не випадково. 90% електроенергії в цій країні виробляється на атомних та гідроелектростанціях, що й дозволяє тримати таку ціну на ринку «на добу наперед». Тут Словаччина - абсолютний ціновий мінімум для Східної Європи. В Україні ж зовсім інша структура електроенергетичного комплексу. Тому не зважати на цей фактор є або відвертою технічною безграмотністю, або ж свідомою маніпуляцією. Або і те і інше», - вважає Трохимець.

Енергоексперт завернув увагу, що й формулу «Роттердам+», яка вже припинила діяти після запуску з липня цього року нового ринку електроенергії, Андрій Герус намагається видати за тариф, хоча насправді це була лише прогнозна ціна, тобто верхня межа ціни для теплових електростанцій.

«Насправді те, що Герус називає «Роттердам+» є так званою «прогнозною ціною», або «price cap» - тобто верхньою межею ціни для теплових електростанцій. Насправді ж електроенергія продалась за ціновими заявками в Енергоринок значно дешевше. І це відомо Герусу. Але він продовжує спекулювати на темі «Роттердам+» виключно з однією метою - утриматися в інформаційному просторі і дискредитувати приватну компанію ДТЕК та її акціонера Ахметова, створюючи їм негативний образ. Це більше схоже на політичне замовлення, а не пошук правди чи захист інтересів громадян», - написав Трохимець.

Нагадаємо, Голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко заявила, що формула «Роттердам+» дозволила українцям заощадити до 40 млрд грн., оскільки стримувала зростання тарифів на електроенергію для населення.
Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков висловив думку, що введення формули "Роттердам+" дозволило забути про віялові відключення електроенергії в країні та ручне регулювання цін на вугілля.

Оценка материала:

5.00 / 1
Фахівець назвав Геруса безграмотним маніпулятором 5.00 5 1
Політика / Україна
16.08.2019 583
Еще материалы раздела «Україна»