НОВИНИ ДНЯ: Де в Україні найвищі та найнижчі пенсії: деталі від ПФУ  Атака Ірану на Ізраїль викликала хаос у світових авіаперевезеннях  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тиждень  Чим загрожує Україні зменшення граничного призовного віку — представник Інституту демографії  Перереєстрація авто в Україні: скільки коштує послуга  В Україні різко зміниться погода: синоптикиня попереджає про заморозки та похолодання  В ООН шокували кількістю постраждалих в Україні від російських атак у березнівсі новини дня
Політика
Україна
31.08.2019 679

Ажіотаж навколо «Роттердам+» пов’язаний з бажанням повернути формулу, адже вона дає найнижчу ціну вугілля на сьогодні, - експерт

  Формула «Роттердам+» дає на сьогодні найнижчу ціну вугілля, можливо, тому її хочуть повернути. Про це заявив член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Формула «Роттердам+» не діє з 1 липня, бо функціонує ринок, є двосторонні контракти, є ринок на добу наперед, є внутрішньодобовий ринок і там підприємства купують електроенергію, а є постачальники зі спеціальними обов'язками для населення – «Енергоатом» та «Укргідроенерго».

Яка формула «Роттердам+»? Її вже немає, про що говорити? Але намагання її зберегти та повернути в якійсь формі може бути присутнім в тому числі і з позиції того, що зараз формула Роттердам+, біржа в Роттердамі, так званий регіон Антверпен, Роттердам, Амстердам, або АРі2 індекс, вона дає найнижчу ціну на вугілля. Сьогодні компанії, які б хотіли привозити вугілля і можуть отримати найдешевшу ціну, тому можливо є таке бажання просто посприяти українській економіці, і відстоювати те, що ця формула і далі має працювати в Україні і існувати», - заявив Корольчук.

Експерт наголосив, що справа НАБУ щодо «Роттердам+» заполітизована та не має судової перспективи. І нагадав, що суд навіть змусив НАБУ повернути НКРЕКП вилучені ще у 2017 році комп’ютери в рамках розслідування справи, оскільки жодних доказів злочинності дій членів комісії, що запровадили формульне ціноутворення, на них не знайшли.

«Останнє рішення, що я бачив - НАБУ повернути комп'ютер в НКРЕКП, який вони забирали, аби отримати інформацію для перевірки зловживань при розрахунку і встановленню цієї формули - свідчить скоріше за все, що вони нічого не знайшли на тих комп'ютерах. Більше того, НАБУ, яке проводить це розслідування, воно триває три роки, треба розуміти, що воно політизоване, воно триває довго і нічим не закінчується», - сказав Корольчук.

Нагадаємо, 24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу «Роттердам +». 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі «Роттердам+», серед яких екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк. 20 серпня 2019 року суд відмовив у клопотанні НАБУ та не погодився брати під варту Вовка. 21 серпня Київський апеляційний суд скасував арешт комп'ютерів, вилучених НАБУ у НКРЕКП у справі "Роттердам+" два роки тому.

Низка енергоекспертів раніше висловила думку, що справа НАБУ щодо "Роттердам+" не має судової перспективи, адже суди раніше вже визнали формулу законною, а імпортний паритет, на якій вона заснована, є міжнародною практикою.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Ажіотаж навколо «Роттердам+» пов’язаний з бажанням повернути формулу, адже вона дає найнижчу ціну вугілля на сьогодні, - експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
31.08.2019 679
Еще материалы раздела «Україна»