НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
10.10.2019 823

Ризики безпеки не були оцінені при відкритті імпорту електроенергії з Росії - Єврокомісія

Українська влада не оцінила ризики та загрози енергобезпеці країни внаслідок відкриття імпорту електроенергії з Росії.

Про це заявив голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач в інтерв’ю для видання ExPro Electricity. 

«Білорусь і Російська Федерація по відношенню до Енергетичного Співтовариства являються третіми країнами. Україна, як член Співтовариства, має право встановлювати правила та критерії по відношенню до третіх сторін в такій мірі, в якій це не зачіпає торгівлю серед членів Співтовариства. Звичайно, країна має проаналізувати, чи несе це (імпорт електроенергії з РФ та Білорусі – ред.) будь-які ризики для її ринку і безпеки постачань електроенергії. Будь-які потенційні ризики мають бути оцінені в процесі вивчення питання безпеки постачань. Цього ще не було зроблено», - заявив Копач.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював поправку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Раніше директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив думку, що відновлення імпорту електроенергії з Росії ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.

7 жовтня група депутатів фракції «Європейська солідарність» зареєструвала законопроект «Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (реєстр. №2236), яким пропонується скасувати «поправку Геруса», яка дозволила імпорт електроенергії з РФ.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Ризики безпеки не були оцінені при відкритті імпорту електроенергії з Росії - Єврокомісія 5.00 5 1
Політика / Україна
10.10.2019 823
Еще материалы раздела «Україна»