НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Політика
Україна
17.10.2019 495

Законопроект Геруса заганяє Україну в російську енергетичну кабалу, - Бондар

Законопроект Геруса знищує ринок електроенергії та повертає енергетику до ручного управляння, що призведе до зриву євроінтеграції України і посилення енергозалежності від Росії.

Про це написав народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики Михайло Бондар на своїй сторінці в Facebook, коментуючи схвалення комітетом законопроекту Андрія Геруса «Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" (№2236-2).

«Сьогодні Герус вдався до нового брудного кроку – вдарив по новому ринку електроенергії, який Україна впроваджувала за підтримки Євросоюзу. Його законопроект №2236-2 повертає енергетику до ручного управління, яке множить корупцію в інтересах його господаря. Попри наявність альтернативних проектів та присутність великої кількості експертів, Герус нікому висловитися не дав. Все відбувалось як за часів КПСС, тільки керівна партія змінилася. «Слуги», яких більшість в комітеті, мовчки проголосували за цю аферу», - написав депутат.

Він нагадав, що раніше голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус пролобіював поправку в закон, яка дозволила імпорт електроенергії з Росії. І зробив він це в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського.

«Зробив він це для олігарха Коломойського – саме його фірми почали з 1 жовтня імпортувати російську електроенергію в Україні. Поправка Геруса дозволила Коломойському вести справжню торгівлю на крові!», - наголосив Бондар.

Він зазначив, що Україна не імпортувала російську електроенергію з 2015 року, оскільки планувала об'єднати свою енергосистему з загальноєвропейською, проте нині ці плани не будуть реалізовані. «Тепер, ці плани перекреслені і нас знову заганяють в російську енергетичну кабалу!», - написав депутат.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Більшість енергроекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія використовуватиме його для політичного тиску на Київ.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Законопроект Геруса заганяє Україну в російську енергетичну кабалу, - Бондар 5.00 5 1
Політика / Україна
17.10.2019 495
Еще материалы раздела «Україна»