<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососемвсі новини дня
23.10.2019 2525

Одна з вагомих причин, чому малий бізнес проти чеків

Ганна Маляр, юрист: Спробувала, виключно для себе, розібратись чого не задоволений наш малий бізнес тим, що потрібно тепер видавати чеки. Але інформація цікава, тому ділюсь з вами.


Я поговорила з нашими підприємцями, які торгують товаром у кіосках біля станцій метро. Таких МАФів дуже багато на Святошино, Лівобережній, Дарниці, Берестейській, Лісовій, Дружби народів, Либідська... та, майже, на всіх станціях метро. І вони не підпадають під категорію "базару", тобто їм всім доведеться видавати чеки.
Ось, що мені розповіли ці люди.
Вони готові видавати чеки, як в Європі. Навмисно розміщую вчорашній італійський чек на сувенір, аби ви зрозуміли, що у нас планується зовсім не так... у нас, реально, можуть завдати шкоду малому бізнесу.

74282094_1354512761374429_5295499486884265984_n
Це чек пересувної торгової точки у виді стола з сувенірами. У продажу кілька сотень різних сувенірів. Але у чеку, щоб ви не купили, буде просто слово "сувенір" – без конкретизації. І ціну товару продавець набирає щоразу "вручну". Тобто ціни не фіксовані.
В нас же планують, щоб у додаток, який буде генерувати чеки, заклали всю інформацію про кожен вид товару – найменування, походження і ціну. Як в супермаркетах, де це робить спеціально найнятий працівник.
І тепер уявіть собі. Людина, яка працює сама на себе, в неї торгова точка і півтори тисячі найменувань товару – різні дрібниці. Вона повинна закрити на тиждень свій малесенький бізнес і почати заносити в програму цей товар. І так щоразу, коли з'являється новий товар. А хто буде на оренду за МАФ цій людині заробляти? Найняти собі для цього працівника немає коштів – це ж не той бізнес, це люди на хліб заробляють.
Щодо цін – вони в постачальника регулярно змінюються, а отже цьому підприємцю треба безкінечно заходити в програму і змінювати ціни… тобто зупинити торгівлю.
Європейські, принаймні італійські, малі підприємці цього не роблять. Вони просто набирають ціну товару на маленькому пристрої і одразу є чек.
Тобто, компроміс між владою і малим бізнесом можна легко знайти, якщо це владі треба.
Якщо сенс реформи – наближення до цивілізованих стандартів, а не чийсь заробіток на програмному забезпеченні для малого бізнесу.
Наскільки я правильно зрозуміла наших малих підприємців, потрібно спростити запропоновану систему видачі чеків і все.
P.S. і ще мені розповіли підприємці кіосків біля метро, що не у всіх них є смартфони для встановлення таких додатків і програм. І це Київ, що говорити про райони та села.
Автор: Ганна Маляр, кандидат юридичних наук, адвокат
…І один цікавий коментар до цього посту:
Юрій Мінкін, також юрист:
Загалом сенс новації простий: контроль обороту. Реального обороту. А за ним – контроль товарних запасів. З чого випливає питання про походження товару...
І тут ми розуміємо, як ми далекі від Італії. Як правило (до 90% випадків) ФОПи торгують товаром, якого де-юре не існує. А де-факто він існує тому, що його або виробили "сірим" способом тут, або так само ввезли в Україну. Ввести в обіг "таке" інакше, як через ФОПів, нереально: вони єдині, у кого не питають "звідки ти то взяв?". А масштаби корупції на митниці та "прозорість" кордону відомі всім.
Але частина ФОПів декларує... правильно, менше мільйона, бо тоді треба ставити РРО. Реальні обороти набагато більші. І ці обороти – база для оподаткування ФОПів 3-ї групи, на хвилиночку! Контролювати реальні обороти з використанням нинішнього інструментарію практично неможливо.
Я мовчу вже про те що часто-густо ФОП – то джерело готівки для інших та спосіб приховати реальні обороти, до прикладу, ресторану, зекономивши на податках рази у чотири щонайменше.
Маємо свого роду "внутрішній офшор", аналогів якому годі шукати у Європі. Вони про таке мріяли б і тут би працювали, аби не шалена корупція та репутація країни.
Не захищаю уряд, який почав роботу явно не з того боку. Ініціативи дурні, і це очевидно. Але, на ринку Вам певне щось не договорили або були свідомо нещирими. Бо описане вище для мене, певною мірою, буденність...

Оценка материала:

5.00 / 1
Одна з вагомих причин, чому малий бізнес проти чеків 5.00 5 1
Бізнес / Податки та право
23.10.2019 2525
Еще материалы раздела «Податки та право»