<
НОВИНИ ДНЯ: Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списативсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
31.10.2019 782

«Знищити корупцію, поки вона не знищила галузь!» - Олексій Кудрявцев назвав перші кроки реформи у будівництві

Колишній керівник Державної архбудніспекції Олексій Кудрявцев вважає, що передусім необхідно переформатувати ДАБІ аж до її ліквідації: «Все, що несе корупційні ризики, має бути ліквідоване!» Цими міркуваннями від поділився у своєму блозі на ресурсі «Цензор»

Водночас варто радикально змінити й спростити систему дозволів на будівництво та контролю, наполягає Кудрявцев.

«Дозволи забудовник має отримувати автоматично – через електронний кабінет. Так само автоматично можна отримувати сертифікат про введення в експлуатацію. Такий собі будмайданчик у смартфоні. При цьому варто втілити контроль за будівництвом за поетапним принципом. Інспектор не втрачає будмайданчик з поля зору. Але з’являється там лише декілька разів за все будівництво, супроводжуючи його з моменту котловану до самої здачі. Цього достатньо, щоб побачити всі проблеми, які є, й допомогти забудовнику їх усунути. Інспектор не має права «кошмарити» забудовника. Зі свого боку забудовник не може не допустити інспектора на майданчик (що зараз практикується нерідко)»,-- пише автор блогу.

Другим кроком він вважає прозорість: всі послуги, які держава надає учасникам ринку, мають стати максимально доступними й  прозорими. Всі дії контролюючих органів мають бути зрозумілими для кожного забудовника.

Також необхідно запровадити принцип справедливого та рівного ставлення до всіх учасників ринку. «Слід скасувати практику відмов в отриманні дозволів та інших документів з надуманих підстав. Єдині правила гри для всіх, ким би не був замовник чи яким би не був об’єкт будівництва. Єдина умова – відповідність пакету документів вимогам законодавства у сфері містобудівної діяльності. Крапка»,-- наголошує експерт.

Четвертим кроком він називає зміну ДБН, маючи на увазі системне реформування  державних будівельних норм із запровадженням параметричного підходу.

«Насправді, все просто. Будувати красиво, чесно, по-людяному – можна. Будувати так, щоб не спотворювати прекрасне лице наших історичних міст,-- необхідно. Будувати так, щоб нашими новобудовами пишались діти, – треба. Чи вдасться все це зробити? Дуже сподіваюсь. У нас немає іншого виходу».—завершує Кудрявцев.

Оценка материала:

5.00 / 1
«Знищити корупцію, поки вона не знищила галузь!» - Олексій Кудрявцев назвав перші кроки реформи у будівництві 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
31.10.2019 782
Еще материалы раздела «Нерухомість»