НОВИНИ ДНЯ: Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецептвсі новини дня
Політика
Україна
17.11.2019 734

Через імпорт російської електроенергії втрачає український «Енергоатом», - експерт

Зростання імпорту російської електроенергії завдає збитків українські держкомпанії «Енергоатом». Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

Експерт зазначив, що через зростання імпорту російської електроенергії, державна компанія «Енергоатом» змушена піти з ринку «на добу наперед» на балансуючий ринок, внаслідок чого має фінансові втрати.

«Технологічно «Енергоатом» і атомні електростанції працюють таким чином, що вони не можуть змінювати своє виробництво в більшу чи меншу сторону протягом доби. Тому коли змінюється навантаження в енергосистемі, і електрична енергія «Енергоатому» стає, грубо кажучи, зайвою, йому потрібно її продавати на інших сегментах ринку, ніж він може продавати. І тому він іде спочатку на ринок на добу наперед. Але там він також буває дуже часто, не може її продати за відсутністю попиту. І потім він вже йде на балансуючий ринок. А все це відбувається якраз через те, що в Україну зайшов російський і умовно білоруський, який так само є російський, імпорт електричної енергії, який займає вже на сьогоднішній день майже 16% від всього споживання електричної енергії в Україні», - пояснив Трохимець.

Він також звернув увагу, що через імпорт російського струму почали обмежувати потужності вітчизняних компаній, зокрема й «Енергоатому», який до того ж має соціальне навантаження у вигляді спецобов’язків з продажу дешевої електроенергії для населення.

«Слід розуміти, що електроенергетика працює таким чином, що електроенергію складувати не можна. Тому скільки її споживається в певний момент часу, стільки її повинно і вироблятися. І якщо з'являється додаткова електрична енергія в енергосистемі України у вигляді імпорту її з Росії і умовної Білорусі, то десь повинно її зменшитися виробництво. Цей десь, спочатку страждають теплові електростанції. Але у підсумку доводиться також знижувати виробіток електричної енергії «Енергоатому»… В нього є право продавати 10% виробленої електричної енергії на вільних сегментах ринку за вільними цінами. Так от, коли в нього зменшується виробництво електричної енергії, то він якраз менше її продає на вільних ринках і втрачає від цього кошти», - сказав Трохимець

Нагадаємо, з 1 жовтня завдяки «поправці Геруса» почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук 7 листопада визнав, що через зростання імпорту електроенергії з РФ довелось обмежувати виробництво електроенергії на українських станціях.

Оценка материала:

5.00 / 1
Через імпорт російської електроенергії втрачає український «Енергоатом», - експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
17.11.2019 734
Еще материалы раздела «Україна»