<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня попередила про похолодання: де будуть заморозки  Чому спікер Джонсон погодився на допомогу Україні — The New York Times  Допоможе виграти війну чи просто її подовжить: Зеленський про роль допомоги США  Включно з ATACMS: коли США можуть відправити зброю Україні – відповідь сенатора  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури  Коли надійде до України допомога США: генерал назвав ймовірні сценарії  США схвалили військову допомогу Україні: у Кремлі вибухнули погрозами Вашингтонувсі новини дня
Політика
Україна
20.11.2019 463

Дії Геруса загрожують економічній безпеці України, - депутат

Законодавчі ініціативи голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса загрожують країні енергетичною та економічною кризою.

Про це йдеться у зверненні народного депутата України Михайла Бондаря до президента України, яке він оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

Депутат нагадав, що завдяки «поправці Геруса» з жовтня було відновлено імпорт електроенергії з Росії і це вже негативно позначилось на роботі вітчизняних енергопідприємств.

«Шквальний обсяг російського імпорту відобразився на всіх національних виробниках електроенергії: найдешевшу атомну електроенергію з конкурентного ринку на балансуючий витіснили демпінговою ціною імпорту; відбулися обмеження «зелених» виробників електроенергії з відновлювальних джерел енергії. Найбільше постраждала теплова генерація, у тому числі державна компанія «Центренерго» - їх виробництво диспетчер НЕК «Укренерго» суттєво обмежив», - написав Бондар.

На його думку, рішення щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ може мати незворотні наслідки для України та призведе до великих економічних та політичних втрат. «Залежність від російського імпорту є політичною залежністю від країни-агресора, а це безпосередня загроза національній безпеці країни», - наголосив Бондар.

Він вважає, що імпорт електроенергії з Росії потрібно негайно заборонити. «Єдиним рішенням, яке здатне виправити ситуацію, є негайна заборона імпорту електроенергії з Росії. Інакше Україна може втратити значну частину національної енергетичної генерації та, як наслідок, енергетичну незалежність», - написав Бондар.

Він закликав президента доручити провести ретельний аналіз рішень голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса на предмет загрози основам національній та економічній безпеці України.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами з РФ та Білорусії. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, а обсяг російської електроенергії, що постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Дії Геруса загрожують економічній безпеці України, - депутат 5.00 5 1
Політика / Україна
20.11.2019 463
Еще материалы раздела «Україна»