<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°всі новини дня
Бізнес
Економіка
28.03.2020 829

Герус: українці переплатили 460 млн грн за електроенергію через "зелений" тариф

Із настанням весни та збільшенням сонця виробництво електроенергії із відновлювальних джерел енерегії (СЕС, ВЕС) у денні години склали 3000-3700 МВт за годину.

Про це розповів Андрій Герус на свій сторінці в Фейсбуці. У ці години виробництво вугільних електростанцій (ТЕС) складало 2200-2500 МВт, тобто "зелені" вже виробляли на 35%-50% більше, аніж ТЕС.

Імпорт електроенергії складав 0.

Таке виробництво "зелених" - це біля 20% споживання у відповідні години. Ці виробники працюють за "зеленим" тарифом, який складає 3-5 грн за кВт-год. (і привязаний до курсу євро).

Оскільки попит на е/е в країні не росте, а падає, то спочатку ці СЕС та ВЕС витісняють з роботи блоки вугільних електростанцій. Але з питань операційної безпеки на кожній ТЕС має залишатися один працюючий блок. Тому далі відбувається витістення і блоків АЕС.

Так, вже біля двох тижнів внаслідок збільшення виробітку "зеленими" та зниженням попиту відбулося обмеження роботи Енергоатому на 500 МВт.

Таким чином, протягом цих двох тижнів, держава відмовилася від електроенергії Енергоатому в обсязі 170 млн кВт-год по ціні 1,3 грн, що складає загальну суму 221 млн грн.

У той же час купила ці ж 170 млн кВт-год електроенергії по "зеленому" тарифу у приватних СЕС та ВЕС - за 680 млн. грн.

Для держави, тобто її громадян переплата склала 460 млн грн тільки за 2 тижні березня.

Така ситуація слалася через лоббістський закон про "зелений" тариф, прийнятий у травні минулого року, де були зафіксовані найвищі у Європі "зелені" тарифи, що спричинило будівництво неадекватно великої (як для нашої ситуації) кількості СЕС та ВЕС. Зокрема гігантоманію на Півдні України, де немає відповідного споживання електроенергії.

І як тільки заходить розмова про законодавчі зміни цієї ситуації, то найбільш агресивні учасники погрожують багатомільярдними арбітражами проти України. Ще придумують якісь довгі "медіації", щоб якомога довше затягнути процес.

Станом на сьогодні обмеження Енергоатому на величину 500 МВт триває. А із потеплінням ситуація може ще ускладнюватися.

Ну і так, найбільші СЕС та ВЕС - це компанія ДТЕК, але це, звісно, просто збіг.

Сподіваюсь, що найближчим часом зміни до закону все-таки будуть прийняті. Незважаючи на весь "чорний" піар, який неодмінно буде литися від агресивних лоббістів високих "зелених" тарифів, яких не хвилюють ні проблеми держави, ні проблеми всіх українців.

Оценка материала:

5.00 / 1
Герус: українці переплатили 460 млн грн за електроенергію через "зелений" тариф 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
28.03.2020 829
Еще материалы раздела «Економіка»