НОВИНИ ДНЯ: Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.04.2020 718

Благовіщення Богородиці: рецепт пісних жайворонків

7 квітня відзначається велике свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. В це свято наші пращури зазвичай пекли булочки у вигляді жайворонків. Цією випічкою вони намагалися привернути весну, тепло, урожай і приємні зміни в житті.

А ще за доппомогою цих пташок незаміжні дівчата гадали на судженого. Для цього вони нарізали папірці, писали на них них імена передбачуваних кандидатів в чоловіки, а потім вкладали їх в кілька булочок. З яким ім'ям попадалася булочка, від того і чекали сватів.

Рецепт булочок-жайворонків

Складові:

  • вода - 500 мл,
  • дріжджі свіжі - 30 г,
  • цукор - 0,5-0,75 склянки,
  • ванільний цукор - 1 чайна ложка,
  • сіль - 1 чайна ложка,
  • рослинне масло - 0,5 склянки,
  • борошно - 6-8 склянок
  • родзинки для прикраси,
  • рослинне масло або солодкий чай для змазування.

Спосіб приготування:

  1. Приготувати дріжджове тісто. Готове тісто розкатати в джгут і розділити його на 40 рівних частин.
  2. Кожен шматочок тіста розкатати в джгут довжиною близько 15 см.
  3. Зав'язати жгут вузлом, надаючи одному кінчику форму головки птиці. Інший кінчик трохи розплющити і зробити кілька надрізів у вигляді хвостика птиці.
  4. Зробити очі з родзинок (розрізати родзинку на кілька частин).
  5. На змащене маслом деко викласти жайворонків і поставити в тепле місце, щоб тісто піднялося.
  6. Коли жайворонки підійдуть, змастити їх рослинною олією або солодким чаєм.
  7. Випікати булочки 20-25 хвилин при температурі 180°С.
  8. Готових жайворонків зняти з дека, покласти на дерев'яну поверхню, злегка збризнути водою, накрити рушником і залишити відпочити на 10-15 хвилин.

Смачного!

Оценка материала:

5.00 / 1
Благовіщення Богородиці: рецепт пісних жайворонків 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
07.04.2020 718
Еще материалы раздела «Суспільство»