НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
30.05.2020 848

«Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть». Як американці реагують на свавілля поліції

Кілька днів тому в Мінеаполісі розпочались вуличні заворушення. Причина: смерть місцевого мешканця Джорджа Флойда. Чорношкірого чоловіка затримали копи. Є відео, де він лежить на асфальті, закутий в наручники. Поліцейський вперся коліном в його шию. Затриманий скаржиться, що не може дихати. Після цього чоловік помер.

Та Мінеаполісом все не обмежилось. Через чотири дні після події протестують вже більш як десяток штатів. Сутички з поліцією і демонстрації відбулись: у Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Денвері, Атланті, Чикаго, Новому Орлеані, Нью-Йорку, Бостоні, Детройті, Лас-Вегасі, Далласі, Вашингтоні і низці дрібніших міст.

Кількість постраждалих з обох сторін постійно зростає. В містах непоодинокі випадки мародерства, горять будинки і автомобілі. Щойно наткнувся на відео, де машина копів на повному ходу збиває одного з демонстрантів. До відновлення громадського порядку вже залучили військових.

Очевидно, те що частина протестувальників обносять супермаркети і магазини з технікою – немає нічого спільного з боротьбою з поліцейським свавіллям. Але масштаби реакції, яку викликав випадок в Мінеаполісі, не можуть не вражати.

Чи могли б в Україні зі страхітливою періодичністю від рук поліції потерпати ні в чому не винні люди, якби в МВС знали, що на них чекає бодай щось наближено схоже? Чи міг би, за таких умов, міністр залишатись на своїй посаді рекордні шість років? І, мабуть, головне: якщо Арсен Аваков досі в кріслі міністра, то що повинно статись в країні, щоб він його звільнив? І чи не лякає це "щось" президента Зеленського? Бо, як на мене, страх – це добре. Іноді, він просто необхідний для виживання.

Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть. Бо, як показує українська, і не лише, історія – вдаваній стабільності властиво закінчуватись раптово і вкрай трагічно.

100061178_3159323880796831_513005204665270272_n

Автор: Левко Стек, журналіст

Оценка материала:

5.00 / 1
«Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть». Як американці реагують на свавілля поліції 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
30.05.2020 848
Еще колонки: Колонки / Блоги