<
НОВИНИ ДНЯ: Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стіл  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадянвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.01.2021 1036

Чи будуть зими сніжними, а весна без заморозків? Які зміни клімату очікують українців?

Останнє десятиліття, згідно з даними служби моніторингу клімату Copernicus, виявилося найтеплішим із зареєстрованих, а усі температурні показники в Європі побив минулий рік. Що очікувати від кліматичний змін українцям? До яких наслідків вони призведуть, і чи буде сніжити впродовж цієї зими?

Сніг, який «неочікувано» випав у четвер, потішив жителів українських міст, які почали активно постити у соцмережах зимові фото. Проте радіти снігові можна буде ще кілька днів, далі прийде відлига, але на початку лютого варто знову очікувати хвилю морозів, прогнозує Вазіра Мартазінова, завідувачка відділу кліматичних дослідів НАН України.

За її словами, головна ознака клімату в Україні і в світі впродовж останніх кількох років – це нестабільність. Як для зими, так і для літа характерними є різкі зміни погоди і температурні стрибки.

Поняття сезони і характерні для них ознаки поступово втрачають свій зміст. Метеоролог стверджує, що Україну очікуватиме поступове скорочення опадів, особливо це стосується східних областей.

«Зими стають затяжними, теплими, а опади маємо переважно у вигляді дощу. І ці дощі, які всотуються непромерзлою землею, потім консервуються короткочасними похолоданнями.

Для середини січня і впродовж лютого сніг в Україні є характерним явищем. Так воно й буде, але чи втримається сніг на поверхні землі протягом всієї зими, про це вже не можу сказати», – наголошує синоптик.

Кліматичні ривки небезпечні для людей із серцево-судинними захворюваннями

Про глобальне потепління вперше заговорили в 1911 році, зауважує Вазіра Мартазінова, а нині в атмосферу викидається набагато більше тепла, ніж на початку минулого століття. Але це не означає, що в кожному регіоні нашої планети фіксується підвищення температури.

«2020 рік став найтеплішим за всю історію спостережень. Але це тепло не було розподілене рівномірно. Найбільшу його дозу отримали азійські країни і Європа. Глобальне потепління призводить до різкої зміни атмосферних процесів.

Це означає, що з екватора повітря пересувається на північ, а холодні північні потоки прямують в бік екватора. Атмосферна циркуляція призводить до нестійких і небезпечних погодних умов», – каже Вазіра Мартазінова.

Від різкої зміни погоди, яку слід очікувати впродовж наступних кількох десятиліть, найбільше потерпатимуть люди із захворюваннями серця і підвищеним артеріальним тиском.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи будуть зими сніжними, а весна без заморозків? Які зміни клімату очікують українців? 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.01.2021 1036
Еще материалы раздела «Суспільство»