<
НОВИНИ ДНЯ: У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихіднівсі новини дня
26.01.2021 689

У Кабміні назвали причини нестачі вугілля

Україна входила в опалювальний сезон з рекордно великими запасами вугілля, але станом на січень запаси є рекордно низькими з низки причин.

Про це сказав тимчасово виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю Українській правді, оприлюдненому у вівторок, 26 січня.
"На початку опалювального сезону у нас були рекордні запаси вугілля, але оскільки сталася така ситуація, теплова генерація почала рекордними темпами "відпрацьовувати" запаси вугілля. Відповідно, ми заходимо в січень із рекордно малими запасами вугілля", - зазначив Вітренко.
Він пояснив, що це було викликано кількома факторами.
"Один з них полягає в тому, що в четвертому кварталі 2020 року, особливо в листопаді-грудні, істотно, понад прогноз, зросло споживання електроенергії населенням. Воно вийшло на докризовий рівень. Це було несподівано для тих, хто робив цей прогноз", - сказав чиновник.
З іншого боку, за його словами, істотно впало виробництво електроенергії, сонячної та вітрової генерації, а НАЕК Енергоатом почала ремонт енергоблоків на АЕС.
"Він дивився на прогноз Міністерства і розумів, що може виконати план, навіть якщо поставить певні блоки на ремонт. Ось що виходить: Енергоатом ставить блоки на ремонт, сонце і вітер дають менше електроенергії, а люди починають набагато більше споживати", - зазначив Вітренко.
Раніше у вівторок стало відомо, що на складах теплоелектростанцій України запаси вугілля становлять 455 тисяч тонн, що є історичним мінімумом. Про це заявив директор Укренерго Віталій Зайченко. При цьому близько 50% запасів вугілля зосереджено тільки на двох ТЕС - Луганській та Слов'янській. Остання з них не працює.
Нагадаємо, ще 19 січня в Укренерго заявили про критичну нестачу вугілля. Менш ніж за три місяці запаси вугілля на складах телоелектростанцій впали в 5,2 разу.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Кабміні назвали причини нестачі вугілля 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
26.01.2021 689
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»