<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Україна
 Наталья Клименко 09.08.2011 4412

Андрій Шкіль: «Зміна влади може відбутися до кінця 2012 року»

Що означає арешт Тимошенко для країни, як почувається лідер БЮТ після кількох ночей у СІЗО, коли їй винесуть вирок та чи буде другий Майдан – народний депутат Андрій Шкіль розповів в ексклюзивному інтерв’ю kontrakty.ua.

Вчора Юлія Тимошенко вперше приїхала на суд не з власного будинку, а з камери слідчого ізолятора, де її тримають з минулої п’ятниці. На Хрещатику і прилеглих вулицях – кілька десятків автобусів з беркутівцями. У будівлі Печерського суду – близько сотні народних обранців, ну, майже як на засіданні парламенту. Щоправда, тут збираються переважно представники БЮТу та НУ-НСу. Андрій Шкіль – один з тих, хто свою відпустку проводить біля стін суду. Він, як ніхто зараз розуміє свою лідерку, адже сам провів 13 місяців у Лук’янівському СІЗО за участь в акції «Україна без Кучми».

Чи матиме арешт Тимошенко якісь наслідки для країни?

Андрій Шкіль: Так, головним наслідком буде ізоляція.

У чому вона полягатиме? Нам не дадуть кредит, відмовлять у вступі до Зони вільної торгівлі з ЄС?

Андрій Шкіль: Гадаю, бойкотувати будуть владу. А кредити надаються, в першу чергу, державі, а не владі. Тож, кредитна політика буде ще розглядатися. Але з огляду на високий рівень розмов про фінансову кризу, може бути обережна відмова з посиланням на те, що немає вільних коштів. Тож, напряму не пов’яжуть можливу відмову МВФ у кредиті з політикою нашої влади. Але, безумовно, його рішення непрямим чином буде наслідком останніх подій в Україні. Так само, як президент Обама відхилив запрошення Януковича відвідати Україну.

Ви дійсно вважаєте, що Обама не їде до нас через арешт Тимошенко?

Андрій Шкіль: Розумієте, той спосіб, у який нам було відмовлено – це вже можна розцінювати як скандал. Якби у посольстві вибачились, пославшись на якісь плани президента Штатів. Але ж вони просто відмовили.

Прокоментуйте реакцію європейських держав на арешт Тимошенко. Це були лише загальні слова, або ж Європа дійсно занепокоєна ситуацію в Україні?

Андрій Шкіль: Всі країни великої сімки відреагували негативно. Розумієте, куртуазні заяви роблять посольства, а тут ми побачили офіційну позицію держав. Найвищі посадовці, які могли оголосити ці заяви, вважаючи, що вище керівництво зараз у відпустці, оголосили їх. У вересні буде наступний етап їх реакції, якщо справу не закриють. Зверніть увагу на те, наскільки жорстку позицію зайняла Росія. Адже загалом об’єкт шантажу, тобто Тимошенко, не винний, а винний насправді сам шантажист. Вдумайтесь: через борги ЄЕСУ Путін з Медведєвим шантажували українського прем’єра, аби той уклав невигідний для України контракт! Тобто, насправді крайньою виявляється Росія.

Як обурення Росії може відобразитися на відносинах з Україною, зокрема, у переговорах про ціну газа?

Андрій Шкіль: Переговори зараз взагалі не ведуться. А ціна буде підвищена.

Як ви вважаєте, чому влада наважилася на арешт Тимошенко?

Андрій Шкіль: Ми просто підзабули 90-ті роки. Коли ті, хто рекетували кіоски, пішли в міліцію і міліція стала займатися рекетом. Вони отримали бейсбольну биту влади у руки, але не знають, що з нею робити. Міліція, прокуратура в очах Януковича потрібні для того, аби переслідувати, бити і ламати. Вони на прикладі Тимошенко хочуть зламати решту.

У пресі з’явилася інформація про те, що 6 вересня Тимошенко винесуть вирок – 5 років позбавлення волі. У вас є якісь дані з цього приводу?

Андрій Шкіль: Я не знаю, звідки з’явилася інформація про 5 років, адже за тією статтею, яку їй інкримінують, передбачено від 7 років позбавлення волі. 6 вересня, так само, як і 24 серпня, називалися як знакові дати. Перша – початок сесійного тижня, друга – річниця незалежності. Утім, за моїми даними, винесення вироку може відбутися не раніше кінця вересня.

Ви спілкувалися з Юлією Володимирівною? Як вона почувається, як виглядає?

Андрій Шкіль: Тримається дуже бадьоро, вона дуже життєрадісна.

У неї, як і раніше, заплетена коса. Як у СІЗО вона робить зачіску?

Андрій Шкіль: Гадаю, так само, як і вдома – сама. Утім, скоріш за все, її завели до зали суду тоді, коли ще там нікого не було, і вона змогла трохи причепуритися. Адже, наскільки я знаю, у камері навіть дзеркальце не можна тримати.

Скільки часу триватимуть мітинги на Хрещатику? БЮТ організовує мітингувальників?

Андрій Шкіль: Ми не звозимо людей, тим більше ви бачите, що їх не так вже й багато. Дуже добре, що тут є прихильники Тимошенко. Але ми б хотіли, щоб тут ще були прихильники демократії, це головне. Щоб приходили люди і казали: «Я голосував не за неї, але прийшов сюди, щоб захистити демократію».

Ви розраховуєте на революцію на кшталт помаранчевої?

Андрій Шкіль: Нічого не повторюється. Не можна двічі увійти у одну ріку. Але те, що зміна влади відбудеться до кінця 2012 року, якщо влада буде діяти у такий спосіб, як зараз, це я вам гарантую.

Тимошенко позбавлять права балотуватися у президенти?

Андрій Шкіль: У нас президент – двічі засуджений. Тому Тимошенко не можуть позбавити права балотуватися.

Оценка материала:

3.88 / 8
Андрій Шкіль: «Зміна влади може відбутися до кінця 2012 року» 3.88 5 8
Політика / Україна
 Наталья Клименко 09.08.2011 4412
Еще материалы раздела «Україна»