НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Україна
 Наталья Клименко 13.09.2011 4603

Остап Семерак: «У Тимошенко на обід – борщ з куркою та каша»

Побачивши, у яких умовах утримуються ув’язнені у Лук’янівському СІЗО, бютівець Остап Семерак ледве не втратив дар мови.

У вівторок четверо депутатів на чолі з Арсенієм Яценюком прорвалися до Лук’янівського СІЗО. Насправді, головною їхньою метою було побачення із VIP-арештантами – екс-прем’єркою Юлією Тимошенко та колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Адже суд заборонив відвідини арештантів усім, крім захисників. Тож, до СІЗО депутати потрапили офіційно з іншою метою – перевірити, чи не порушуються права ув’язнених. Хоч самих ув’язнених вони не побачили (їм показали новий, ще не зданий у експлуатацію корпус для в’язнів-жінок), утім, зізналися, що вражень від екскурсії по СІЗО вистачить на все життя. Одним із тих, хто на власні очі побачив побут у камерах Лук’янівського слідчого ізолятора був бютівець Остап Семерак. Він і поділився враженнями від побаченого із kontrakty.ua, щойно вийшов звідти.

Пане Остапе, тож, які ваші враження? Ви взагалі вперше побували у СІЗО?

Остап Семерак: Так, вперше, і, дай Бог, що востаннє (сміється. – ред.). Розумієте, коли людину обмежують в свободі, це тяжка наруга, тяжкі випробування. Найгіршим є те, що Лук’янівське СІЗО не має цілісної інфраструктури, тому немає цілісного розуміння, що це за заклад. Частина його будувалася ще при цариці Катерині, до речі, той корпус так і називається, на її честь. Частина будувалася при Кучмі, частина при Брежнєві… Отут доклеїли, отут доробили… Воно все не відповідає нормам людського утримання. Ми маємо розуміти, що люди, які там знаходяться, не є засудженими. Там є люди, які є невинними, що з часом доведе суд. Питання, скільки там цих людей? Але навіть, якщо це одна людина, то це реально вже початок покарань, несправедливих покарань…

Ви були у їдальні? Розкажіть, яке там меню? Що сьогодні їла Тимошенко на обід?

Остап Семерак: Нам показали, що широкий загал сьогодні будуть годувати борщем і пшоняною кашею. А для людей, які мають дієти - це вісім категорій чи груп, яких годують окремо, для них там пшенична каша, здається. Я бачив рознос, із яким ідуть по камерах… То це взагалі… Ми домовилися поганого не говорити, але це металеві відра, це такий жах…

А м’ясні страви там передбачені?

Остап Семерак: Ну, борщ був із м’ясом. М’ясом курки. А ще морожену рибу дають.

До яких камер вам вдалося потрапити?

Остап Семерак: Ми були в камерах, які готуються до здачі. Були у медичній частині, там теж не було людей. Але це була умова керівництва СІЗО – що ми не можемо потрапити до тих приміщень, де є затримані. Адже українське законодавство не дає можливість нікому, крім тих людей, які мають спеціальне рішення суду, бачитись із затриманими. Ми бачили тільки вікна, але ті жінки, яких ми побачили із вікон – вони залишили жахливе враження.

Більше того, навіть священика з церкви не можна без конвоїра провести, аби він поспілкувався із тими, хто тут утримується.

Арсеній Яценюк передав Тимошенко молитовник. А ви щось передали?

Остап Семерак: Ми не йшли з метою щось передавати, загальна ціль - після відмови суду у зустрічі із ув’язненими Тимошенко і Луценко, ми мали можливість здійснити парламентський контроль роботи цієї установи. Саме це ми і робили. Насправді ми кожен день ходимо на суди і спілкуємося у перервах з Тимошенко, тож мені особисто не було потреби у СІЗО їй щось передавати – я це можу зробити на будь-якому засіданні суду. Але побувавши там і вийшовши звідти, я зрозумів, що ми повинні, як держава, зробити дуже багато кроків. Причому – терміново.

Щодо ще однієї особи, яка також утримується у Лук’янівському СІЗО, колишнього виконуючого обв’язки міністра оборони Валерія Іващенко, ви з’ясовували, у якому він стані? Які умови його утримання? Бо ви розповідаєте лише про Луценко і Тимошенко…

Остап Семерак: Керівництво СІЗО повідомило, що ці люди, про яких ви запитуєте, і про яких ми запитували, перебувають у кращих умовах, ніж середньостатистичний ув’язнений. Але ще раз підкреслюю – ми не були ні в корпусі приміщення, ні в коридорі. Тим більше – у камерах. Нам показали камеру корпусу для жінок, який незаселений сьогодні, він фактично готовий, але не зданий в експлуатацію. Тому ми там мали право бути. Але ми просили показати нам вільну камеру у корпусі, де зараз перебувають ув’язнені. Адже у будь-якій тюрмі має бути вільна камера, хай там як. Наприклад, когось мають відселити, чи ще щось. На що нам було сказано, що в цьому ізоляторі немає жодної вільної камери, яка є в експлуатації.

Загалом, я так розумію, умовами ви лишилися незадоволені? Що б ви там змінили?

Остап Семерак: Я б там все змінив. Повністю. І на цьому місці збудував би приміщення, яке відповідає європейським стандартам. Ви знаєте, що Швейцарія фінансує будівництво корпусу, у якому ми були? Звичайно, керівництво намагається щось покращити, але в межах діючого фінансування це неможливо.

Чи правда, що на харчування одного ув’язненого на день виділяється лише 7 гривень?

Остап Семерак: Ми задали це запитання. Але керівництво СІЗО нам дало приблизну цифру, як в тому анекдоті: десь 7-8, але не 10.

Ваш прогноз на 27 вересня – день, на який перенесли чергове засідання суду: чи буде вирок Тимошенко?

Остап Семерак: Ні, вироку ще не буде. Бо є ще процедури, які ще не пройшли – це дебати, це заключне слово, зачитування вироку та власне підготовка цього вироку. Приміром, у справі Діденка суддя три доби готував вирок – його ж треба написати. Тобто, після 27-го буде ще якийсь час.

У зв’язку з чим насправді перенесли наступне засідання суду по Тимошенко, вдалося з’ясувати?

Остап Семерак: Формальна відповідь судді була такою, що він 31 числа на 14 днів продовжив термін оформлення протоколу, і відповідно на 14 днів переніс засідання суду.

А неформально – хто ж скаже. Я думаю, що це пов’язано з міжнародними контактами президента України.

 

Фото сайта LifeKiev

Оценка материала:

4.60 / 5
Остап Семерак: «У Тимошенко на обід – борщ з куркою та каша» 4.60 5 5
Політика / Україна
 Наталья Клименко 13.09.2011 4603
Еще материалы раздела «Україна»