<
НОВИНИ ДНЯ: Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Виплати у Польщі: що треба знати про допомогу на дітей 2024 року  У Пентагоні заявили, що постійно контактують з Україною щодо потреб в озброєнні  Які обмеження для чоловіків за кордоном в новому законі про мобілізацію: перелік  Ці супи не дадуть стати стрункими: які обрати натомість  Критична демографічна ситуація: що хочуть запропонувати українцям, щоб зросла народжуваність  Спека чи зливи: що чекати від літа-2024 всі новини дня
Політика
Україна
 Наталья Клименко 08.02.2012 2789

Спецоперація по-бютівські, або як Забзалюк у «штаб ворога» проник

У фракції Ігоря Рибакова дуже чекали на цю прес-конференцію свого нового «партнера», який 23 грудня вийшов зі складу БЮТ, а 10 січня увійшов до лав «Реформ заради майбутнього». Згідно з попередньою легендою, Забзалюк мав оприлюднити компромат на Юлію Тимошенко, якісь скандальні записи і листи. Але вже з перших слів спікера стало зрозумілим, що маски скинуті, спектакль пішов за іншим сценарієм…

Забзалюк прийшов до прес-зали УНІАН заздалегідь. Журналістів зібралося не багато – хто ж знав, що саме тут, за кілька хвилин розірветься така інформаційна бомба. Ймовірно, організатори заходу і не намагалися привертати до нього багато уваги, аби не зірвати.

Забзалюк помітно нервував: ходив туди-сюди по коридору, заламував руки. Ніхто не підходив до нього, мало хто сподівався на те, що цей не публічний політик здатен на те, аби стати новим Мельниченком. А дарма.

Нардеп розпочав несміливо, ковтав слова. «Янукович… Олігархія… Мижигір’я… Провокації…». Лише десь на п’ятій хвилині його монологу став зрозумілим головний месидж: з біло-сердечними колегами він не рвав стосунки, а у фракцію «Реформи заради майбутнього» проник з однією метою: викривальною.

За словами Забзалюка, нещодавно керівництву «Батьківщини» стало відомо про підготовку чинним режимом фальсифікацій на виборах і спроб дискредитації опозиції. Тож, у вузькому колі бютівців було прийнято рішення припинити такі провокації і пролити світло на плани влади. Про спецоперацію, як пізніше підтвердять самі бютівці, більшість з них не знали. Вона проходила під заступництвом Андрія Кожем’якіна та Олександра Турчинова.

«Це відповідальне завдання було доручено безпосередньо мені», - Забзалюк, нарешті, дійшов до найголовнішого.

Нардеп продемонстрував журналістам аудіозапис, зроблений ним на мобільний телефон, на якому чути голоси, схожі на Забзалюка і лідера групи «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова. В ході розмови Забзалюку пропонуються гроші за його перехід і діяльність проти «Батьківщини» – 450 тисяч доларів. Нардеп зізнався, що ці гроші взяв, а на додаток – ще й «зарплату» у 20 тисяч отримав, яку нібито платять щомісяця членам фракції за «правильні» голосування.

До прес-зали увійшов адвокат Сергій Власенко. Він спочатку стояв, підпираючи стінку, і посміхався. А коли його колега закінчив читати з папірця свої зізнання, почав хлопати. Журналісти підхопили.

Далі – усі рушили до Верховної Ради, де ця новина також стала для більшості несподіванкою. У першу чергу – для колишніх колег Забзалюка по фракції «Реформи і порядок», про вихід з якої і повернення назад до БЮТу «спецагент» вже встиг оголосити.

Тарас Чорновіл – один з найдавніших соратників Ігоря Рибакова, сидів у курилці ВР. Він розвалився на шкіряному кріслі і здавався розгубленим – чи то від того, що фракція, до якої він входить, опинилася в некрасивому становищі, чи від того, що, як він каже, йому «ніхто півмільйона не заплатив»…

«Про цю справу я почув від кількох людей тут, у курилці. Для мене це не очікувано. Я сам собі не можу пояснити, що насправді відбулося: чи це була продумана спецоперація, чи це людина примудрилася взяти гроші, а потім зіграти в зовсім іншу гру…Мені ніхто не платив гроші. Якби мені давали зарплату 25 тисяч доларів щомісяця, я б не їздив на старій роздовбаній машині», - сумно прокоментував новину Чорновіл.

«І мені не платили гроші за вихід з БЮТ. А я віруюча людина, і стою перед вами, перед Господом Богом», - виправдовувався перед журналістами ще один «реформіст», колишній бютівець Володимир Каплієнко.

За його версією, це була низькопробна провокація, а Забзалюк просто «кинув товаришів», які допомогли йому зібрати гроші на лікування.

Насправді, відразу після оголошення про вихід з БЮТ, Забзалюк дійсно пішов на лікарняний і «заліг на дно».

«Йому на лікування було зібрано майже 100 тисяч. Це вартість лікування, яке було проведене в Ізраїлі. Ігор (Рибаков. – ред.) зібрав фракцію і задав питання: чи готові ви допомогти нашому колезі, який потім перейде до нас? Ну, ми допомогли, кожен скинувся, по крихітці збирали», - розповідає Володимир Каплієнко.

Що робити далі – у фракції Ігоря Рибакова поки не знають. Збираються радитися. Регіонали ж радять бютівцям, «якщо вони такі чесні» віддати гроші до державного бюджету, як такі, що були отримані незаконним шляхом. І звернутися до прокуратури. Утім сам герой відмовлятися від майже половини мільйона доларів не збирається – каже, пустить їх на, розвиток демократії, боротьбу з режимом та агітаційну роботу в одній з областей під час виборчої кампанії. Кошторис з усіма витратами обіцяє пред’явити журналістам.

Ексклюзивне інтерв’ю з Романом Забзалюком

Оценка материала:

3.22 / 9
Спецоперація по-бютівські, або як Забзалюк у «штаб ворога» проник 3.22 5 9
Політика / Україна
 Наталья Клименко 08.02.2012 2789
Еще материалы раздела «Україна»