НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
 Наталья Клименко 16.03.2012 1698

Андрій Шкіль: «Медицина не повинна вбивати на замовлення»

Заборону абортів, ініційовану церковниками, підхопили окремі депутати. Офіційна медицина – проти. Що переможе – право на життя ненародженої дитини, чи право жінки на вибір?

Із закликом заборонити аборти днями до влади звернулися очільники Української Римо-католицької і Греко-католицької церков. Вони попросили депутатів посприяти у введенні заборони на дітовбивство на законодавчому рівні. Медики відразу почали контратаку: мовляв, ситуація із абортами за останні роки значно покращилася, тож у таких жорстких заходах немає потреби. До того ж, це право жінки вирішувати – чи хоче вона дитину та чи може її утримувати.

Чомусь саме нардеп-бютівець Андрій Шкіль, який є членом комітету ВР з питань закордонних справ, вже за кілька днів після заяви церковників зареєстрував нашвидкоруч підготовлений законопроект про заборону абортів в Україні, хоча ця тема аж ніяк не відповідає його основному профілю у парламенті. Контракти.UA вирішили запитати нардепа про його бачення цієї проблеми.

Андрій Васильович, чому вас, члена Комітету із закордонних справ, турбує питання абортів?

Андрій Шкіль: Кожен депутат має право подати законопроект на ту тему, яка його турбує. До того ж, я маю медичну освіту і ця тема дуже близька до того, чим я займався свого часу. Та аборти не стільки медична проблема, на мій погляд, скільки етична. Що мене спонукало? Скажу відверто: заклик двох католицьких церков до влади – зупинити аборти. Це був останній поштовх. Якщо в двох словах, я вважаю аборт вбивством. І не має різниці, скільки людині – 3 роки, 30, 3 місяці чи три тижні від зачаття.

Голова профільного парламентського комітету – з питань охорони здоров’я, регіоналка Тетяна Бахтєєва також медик, але вона проти заборони абортів. Ви обговорювали свою ініціативу з нею?

Андрій Шкіль: Я ще з нею не спілкувався. Спочатку має бути позиція комітету і позиція Верховної Ради. Також буду організовувати круглі столи з обговорення цієї теми. Але вже представники церков – без залежності від конфесій - дякують мені за цей законопроект. Думаю, що Бахтєєва ще не встигла його вдумливо прочитати. Це витриманий у дусі європейських нормативів законопроект, за яким аборти дозволяється робити лише згідно з медичними приписами.

Позиція Бахтєєвої і позиція МОЗу збігаються: вони переконані, що у забороні абортів немає потреби, через те, що ситуація за останні роки покращилася, кількість бажаючих штучно перервати вагітність щороку зменшується…

Андрій Шкіль: Ви знаєте, за 20 років незалежності було зроблено 20 мільйонів абортів. Тобто, було вбито 20 мільйонів людей. Для порівняння – таких людських втрат зазнав Радянський Союз під час Другої світової війни. Тобто,  за наступні двадцять років буде 18 мільйонів. Ви вважаєте, що це добра тенденція?

shkil3

Андрій Шкіль: аборти не стільки медична проблема, скільки етична

Ви вболіваєте за одне з конституційних прав людини – право на життя. А противники вашої позиції наполягають на захисті права на вільний вибір. Як бути з конфліктом цих прав?

Андрій Шкіль: Ну а скажіть, чому заборонено вбивати людей? Це також право вільного вибору? Тоді давайте приберемо статтю за вбивство.

Вас не лякають застереження фахівців МОЗу з приводу того, що аборти почнуть робити підпільно, в антисанітарних умовах, будуть наносити велику шкоду здоров’ю жінок?

Андрій Шкіль: Не лякають. Тому що наступним має бути запитання, чи я підтримую дозвіл на продаж героїну відкрито, у магазинах. Тоді і це треба дозволити, бо наркомани мучаться, по підвалах колються. Давайте в аптеках дозволимо легально їм колотися!

У вашому законопроекті міститься норма про введення відповідальності для лікарів, які роблять аборти – від штрафів до двох років позбавлення волі. Але немає відповідальності для матерів, які зважуються на штучне переривання вагітності. Чому?

Андрій Шкіль: Має бути поетапність. Спочатку треба заборонити аборт за бажанням матері, тобто організовувати вбивство на замовлення. Зараз у нас приблизно така історія: ви приходите в «міліцію» і кажете, мені потрібно, щоб ви вбили мого сусіда, ось вам 15 тисяч. Потиснули руки, пляшку випили і пішли. Але зараз «міліції», тобто, лікарям, ми це заборонимо.

Що стосується матерів – це європейський закон. У багатьох країнах, скажімо, не карається покупець наркотиків, карається продавець. Тому я пропоную не карати тих, хто робить аборт. Але жорстко і послідовно карати виконавця цього злочину.

У мене перед очима перелік країн, у яких аборти заборонені, здебільшого це африканські країни і країни мусульманського світу. У більшості цивілізованих європейських країн – Франції, Чехії, Німеччині, Італії - переважно діє свобода абортів. Виключення складає лише католицька Польща. Як ви це поясните?

Андрій Шкіль:  Це дуже добре, що в Європі вважають аборти нормальним явищем. Але я вважаю по-інакшому. В Україні – країні з багаторічними християнськими традиціями – потрібно прийняти цей закон. У Європі, приміром, у Швеції, немає закону про заборону на пряму алкогольну рекламу. То може й нам скасувати? У Голландії, Швейцарії дозволено вживання наркотиків – може й ми дозволимо? Тут неможна так порівнювати. Тому я вважаю, що треба до досвіду найближчих сусідів звертатися, тієї ж Польщі.

Все ж таки, чому, на ваш погляд, медики сприймають ініціативу про заборону абортів у штики? Чому МОЗ є таким противником?

Андрій Шкіль: Представники МОЗу не завжди за освітою лікарі. Я наголошую: убивство  має бути карним. Або ж, як мінімум, убивство не має бути санкціоноване державою. Ну не може медицина вбивати на замовлення. Тільки у випадках, коли це необхідно за медичними показаннями.

У залі знайдеться 226 ваших однодумців для прийняття цього законопроекту?

Андрій Шкіль: Я впевнений, що ті депутати, які є християнами, мене підтримають. Людей віруючих (принаймні, на словах) у Верховній Раді значно більше, ніж невіруючих.

Оценка материала:

4.40 / 5
Андрій Шкіль: «Медицина не повинна вбивати на замовлення» 4.40 5 5
Життя та Стиль / Суспільство
 Наталья Клименко 16.03.2012 1698
Еще материалы раздела «Суспільство»