<
НОВИНИ ДНЯ: "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижнявсі новини дня
Політика
Україна
 Наталия Мелещук 18.05.2012 17165

Тарас Чорновіл: Тимошенко може лікуватися у Німеччині всі 7 років

Позафракційний нардеп Тарас Чорновіл чи то через любов до Тимошенко, чи то з якихось корисливих міркувань, чи то «здуру», як він сам каже, зареєстрував законопроект, яким запропонував дозволити засудженим лікуватися за кордоном. Про наслідки можливого прийняття цього документу Контракти.UA поговорили з його автором.

Історія із цим законопроектом досить дивна: документ був зареєстрований лише 11 травня, а вже 16-го був затверджений у профільному комітеті ВР з прав людини. Його автор, Тарас Чорновіл, дивується такій швидкості і підозрює, що його законопроект проштовхує хтось «згори». Цікаво, що з’явився цей документ якраз на тлі обговорення чуток про можливість вивезення ув’язненої екс-прем’єрки Юлії Тимошенко на лікування за кордон хоча б на період Євро-2012, щоб уникнути бойкотування чемпіонату європейськими лідерами. А, можливо, і на довше. Цю можливість негласно обговорюють як у таборі влади, так і у таборі опозиції, зокрема, після заяви німецького канцлера Ангели Меркель, яка чітко дала зрозуміти: лікування Тимошенко у Німеччині – головна умова для продовження розмови про асоціацію України і ЄС.

Пане Тарасе, якось дивно виходить: ви – нардеп, нібито рівновіддалений і від влади, і від опозиції, кажете, що ваш законопроект «комусь вигідний». Як це пояснити, ви вирішили комусь підіграти?

Тарас Чорновіл: Ні, я думаю, що я просто своєю чуйкою попав туди, куди треба. Хоча це ще велике питання – попав я чи ні. Поки що я до кінця сам цього не розумію. Я три місяці говорив на цю тему, якщо пам’ятаєте. Я перший почав! Ще навіть німці не говорили про це. Правда, я не казав про Німеччину, а казав – хай Тимошенко лікується де завгодно за кордоном, щоб тільки нам був спокій. На той момент ще не було такої ізоляції, як зараз, але все до того потрошку йшло. Я весь час наголошував: ліпше було б, аби Янукович сам вніс такий законопроект. Але ніхто нічого не вносив. Я був на якомусь ефірі 8 травня і здуру сказав: «10-го числа зареєструю такий законопроект». Ну і після цього вже нікуди було діватися. Ми сіли з помічниками, написали приблизний варіант. Вирішили не розписувати всіх деталей – вони мають регламентуватися підзаконними актами. 10-го травня не встиг його зареєструвати, зареєстрував 11-го. Після цього спокійно відбув вихідні, а у понеділок культурно-гарно, як член делегації Україна-Польща, поїхав до Варшави і вже там дізнався, що мій законопроект викликає трошки нездоровий ажіотаж.

Я очікував, що буде все наступним чином: реєструю документ, наступного дня з’являється аналогічний законопроект Кармазина, потім Павловського, потім ще когось. А на 15-ий день з’явиться варіант когось з регіональних юристів, підписаний Єфремовим, який буде говорити нібито і те ж саме, але у такій формі, щоб це точно не могло відбутися. Потім, через якийсь час, під вибори проголосують саме цей варіант, вигідний ПР і на цьому все скінчиться. І тут раптом, у середу у мене розривається телефон – мовляв, термінова вказівка негайно цей законопроект розглянути на засіданні комітету. На комітеті колега Шемчук навіть згадував, що він по-півроку не може вибити висновки науково-експертного комітету, а тут за один день приходить цей висновок. Засідання комітету відразу ставлять у порядок денний. Для мене це також неочікуванка. Всі кажуть, що ініціатива іде від Литвина. Щоправда, у четвер Литвин був у Санкт-Петербурзі, законопроект у порядок денний не поставили. Можна припустити, що якби у цьому був інтерес Банкової, Мартинюк би сам поставив його у порядок денний, а після обід його б розглянули. Оскільки цього не відбулося, не виключаю, що це могло бути особистим піаром самого Володимира Литвина. На засіданні комітету представники опозиції проголосували «за», двоє регіоналів не проголосували. Але це не має значення, тому що їх могли ще не поінформувати – чи вони за, чи проти.

Яким може бути сценарій розвитку подій у разі прийняття законопроекту. Тимошенко вивезуть до Німеччини на період Євро-2012, як подейкують у кулуарах, чи, можливо, на більш тривалий строк?

Тарас Чорновіл: Розумієте, я не вдавався у ці деталі – хай вони будуть на рівні договорів з тією ж Німеччиною. Найкраще, щоб її туди вивезли на лікування з довідкою з колонії, без паспорта. Там німці хай собі з нею морочать голову: лікування - активна фаза, потім санаторно-курортне, реабілітаційне і так далі. Це може тривати всі сім років (згідно з вироком, Тимошенко позбавлена волі саме на 7 років – ред.). Благо, міжхребцева грижа – це не критична хвороба. Вона болісна, неприємна, але якщо вона носить хронічний характер – її можна лікувати і 7 років.

Виникає питання, чи потрібно це Тимошенко – на 7 років зникнути з інформпростору?

Тарас Чорновіл: Вона в принципі матиме право у будь-який момент повернутися в Україну. Просто в аеропорту її візьмуть у наручники і відвезуть у колонію. У Німеччині вона, по-перше, може трошки підлікуватися. І, по-друге, вона дістане певну ілюзію впливу на ситуацію. Адже тільки-но пройде оця межа – умовно, 14 серпня, коли будуть остаточно сформовані виборчі списки і місця у мажоритарці розподілені – до неї усі забудуть дорогу. Вона ж не дурна, після вступу в дію нового КПК уже ні Женя, ні Власенко до неї просто так не зможуть попасти.

chornovil_t_300

Тарас Чорновіл: найкраще, щоб Тимошенко вивезли з довідкою з колонії, без паспорта

Ви писали цей законопроект через те, що так турбуєтесь про Тимошенко? Чи є інші мотиви?

Тарас Чорновіл: Перше, про що я турбувався взагалі, я дійсно виходив з ситуації, в якій опинилася Тимошенко.

З чого раптом у вас до неї прокинулася така любов? Не так давно ви були затятими ворогами...

Тарас Чорновіл: Мені її шкода, як жінку, яка сидить у тюрмі, маючи при цьому якісь болячки. Ну, трошки шкода, правда. Хоча є й ті, кого мені не менш шкода. Та разом з тим, шкода й країну. Ну всі розуміють: Юля Володимирівна – особистий партнер Путіна. Працює на Путіна і ні на кого, крім нього. І сьогодні робить все, щоб Україні навіть близько доступу до Євросоюзу не було. А я, все ж таки, залишаюся прихильником євроінтеграції. Як на мене, розв’язати проблему Тимошенко – означає зняти це застереження. Це перше, чим я керувався. Друге – це інтереси тих людей, щодо яких потім можна буде застосувати цей законопроект. Ну і третє – це інтереси самої Тимошенко.

Як вважаєте, Путін як президент застосує нові важелі впливу на Україну щодо ситуації з Тимошенко? На нього покладали багато сподівань її прихильники...

Тарас Чорновіл: Виявилося, там не так вже й просто. У Януковича страх перед Тимошенко в Україні трошки більший, ніж страх перед Путіним там, у Москві. Думаю, Путін це дотисне. Але не зараз...

Якщо Тимошенко вивезуть на лікування за кордон, як це вплине на відносини між Україною і ЄС?

Тарас Чорновіл: Ангела Меркель чітко сказала: у випадку, якщо буде розв’язане питання з лікуванням Тимошенко, вона зробить відповідні кроки для того, щоб посприяти підписанню угоди про асоціацію. Це, звісно, торг, але це була пряма заява.

Якось не віриться, що підписання асоціації гальмується лише через питання лікування Тимошенко...

Тарас Чорновіл: Звісно, є море всього. Але всі інші фактори призвели б лише до проблем з ратифікацією угоди. А через проблеми з Тимошенко угода взагалі не підписується. До того ж, вже говорять про санкції. Поки що, це виходить від хорватського прем’єра – але ви знаєте, що хорвати вже на порозі ЄС, вже ногу занесли, вже вступають туди. Тому вони дуже обережні в своїх заявах. Та в даній ситуації – те, що у Меркель на думці, те у хорватів на язику. Коли вони заговорили про санкції, вони просто озвучили те, що в їхньому колі вже обговорювалося, але про це не заведено говорити завчасно. Уявіть собі, проти Білорусі, як проти держави, сьогодні санкцій майже немає, є лише індивідуальні санкції. А у нас пішла мова про економічні санкції проти держави! Тобто нас зараз розцінюють в Європі гірше, ніж Білорусь. А якщо будуть санкції – то 10% ВВП можна буде відразу викреслювати. А реально, враховуючи російський фактор, можливо, й всі 20%. Ви розумієте, це припинення існування соціальної політики в державі, як такої в принципі. Умудритися через одну Тимошенко нарватися на такі санкції – такого б ще кілька місяців я собі не міг уявити!

Чому розглядається варіант лікування Тимошенко у Німеччині, а не, скажімо, у Росії? Путін теж пропонував...

Тарас Чорновіл: Тимошенко у Росію їхати не дуже вигідно. По-перше, її виборець не зрозуміє (хоча у Росії її дуже люблять). Якщо у Німеччині вона буде почесним гостем, то у Росії вона буде заручником. Не хочу казати «наложником».

Ваше відчуття: влада дозріла до «полюбовного» вирішення питання Тимошенко?

Тарас Чорновіл: Я не знаю. Знаю лише, що в Україні вирішити це питання точно не вдасться. Янукович її точно не випустить – хоч з обмеженими правами, хоч ні. Тут, на місці, вона йому всю кров вип’є. А там, у Німеччині, вона буде телефоном видзвонювати всіх своїх соратників. Спочатку вони будуть до неї їздити, потім все рідше і рідше. Згодом ви перестанете їй дзвонити і брати інтерв’ю – набридне. А потім вже й німецькі журналісти перестануть нею цікавитися. Відбудеться те, що відбувалося з нею до моменту її арешту: вона почне маргіналізуватися.

Оценка материала:

4.11 / 9
Тарас Чорновіл: Тимошенко може лікуватися у Німеччині всі 7 років 4.11 5 9
Політика / Україна
 Наталия Мелещук 18.05.2012 17165
Еще материалы раздела «Україна»