<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
29.08.2008 14:56 55648

Мінімальні ціни не входять у протиріччя з нормами законодавства СОТ

Нещодавно на сайті Мінекономіки було оприлюднено для обговорення проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розмірів мінімальних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва  та Порядку їх визначення і застосування». В чому ж полягає економічний зміст такого інструменту?  

Мінімальна ціна – це встановлена державою мінімально допустима межа, нижче і дешевше якої, за умови сплати всіх податків, виробити та реалізувати цю продукцію на території України технологічно та економічно неможливо.  

В період з 2001 по 2005 роки урядом України застосовувались мінімальні роздрібні ціни в якості інструменту, направленого на боротьбу з тіньовим обігом алкогольних напоїв. Це сприяло тому,що з ринку алкогольних напоїв в значній мірі була витіснена продукція, виготовлена в тіньовому секторі, яка реалізовувалася без сплати податків до державого бюджету. При цьому показовим є факт, що частка обороту тіньового сектору в сегменті горілки та лікеро-горілчаних виробів за цей час скоротилася з 35-40% до 20%. Однак, відповідно до зобов'язань, взятих Україною перед країнами – членами Робочої групи з розгляду заявки про вступ України до СОТ, в 2005 р.  мінімальні ціни на алкогольну продукцію були скасовані. Як наслідок, за підрахунками експертів,– зниження темпів нарощування обсягів виробництва лікеро-горілчаних виробів, зростання тіньового ринку алкогольних напоїв.

«Запровадження мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані напої є одним із інструментів, направлених на боротьбу з тіньвим обігом алкогольних напоїв. Мінімальні ціни мають виконувати роль індикатора повноти сплати всіх податків до державного бюджету. – говорить заступник Міністра економіки України, Валерій П'ятницький. – Запропоновані положення проекту Постанови КМУ не входять у протиріччя з нормами законодавства ГАТТ/СОТ, оскільки встановлюють мінімальні ціни з врахуванням виключно внутрішніх податків і зборів і не зачіпають питання оцінки товарів при їх імпорті в Україну. Запровадження мінімальних цін на алкогольну продукцію спрямоване виключно на регулювання внутрішнього ринку і не передбачає жодних преференцій для вітчизняних товаровиробників чи імпортерів – учасників ринку, не обмежує експорт продукції. Пропозиції щодо запровадження мінімальних цін повністю відповідають умовам ГАТТ/СОТ.»

Головними супротивниками введення мінімальних цін на алкогольну продукцію можуть стати лише нелегальні виробники алкогольних напоїв, які безпосередньо зацікавлені у відсутності механізму контролю за цінами з боку фіскальних органів.

На сьогодні тіньовий ринок алкоголю становить близько 25%. Оскільки метод контролю за виробництвом та обігом спирту є недостатньо ефективним неврахований спирт стає сировиною для масового виготовлення горілки та лікеро-горілчаних напоїв в тіньовій економіці.Такі підприєства-виробники ухиляються при цьому від сплати податків у повному обсязі та реалізуютьсвій товар  у роздрібній мережі за ціною, значно нижчою заекономічно обґрунтовану мінімальну ціну. І тут вже є тонка грань:  де закінчується якість, починається  небезпечна для здоров’я людинизона…

®

Оценка материала:

3.63 / 8
Мінімальні ціни не входять у протиріччя з нормами законодавства СОТ 3.63 5 8
Бізнес / Ринки та компанії
29.08.2008 14:56 55648
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»