<
НОВИНИ ДНЯ: Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не станевсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
21.07.2012 10049

Ніколи не буде такого літа

Було таке ж літо, як зараз: гаряче, грозове, мокре, безкінечне; небо було таким же високим, а ранки починалися не раніше обіду; постійно хотілося спати й лежати на траві, постійно хотілося білого вина з льодом і музики в плеєрі; ми були студентами: я був студентом, ти була студенткою; ми були в постійному русі, і рух цей був двостороннім: ти до мене, я — до тебе.

«Ніколи не буде такого літа», - пише один з моїх улюблених поетів, Марцін Свєтліцький. І справді, не буде. Я намагаюся гарячково співставити події, слова, епітети, відчуття і почуття, знайти бодай якусь подібність, але вона якщо й виходить, то натягнена, мов линва, неправдоподібна, неточна. Більше ніколи не буде такого літа, бо більше нас не існує. І я майже впевнений, що ти цих слів не прочитаєш. Воно й на добре, бо не зможеш підловити мене на брехні чи спробі прикрасити, хоча таких цілей я точно перед собою не ставлю. Намагаюся тільки порівняти те наше літо з цим, дві тисячі дванадцятим, і спільною у них є тільки назва — літо.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Однак, що ж тоді відбувалося? Та геть усе описане вище: літо тривало і ми в ньому були, як підводні кораблі: невидимі, швидкі, таємничі, озброєні ніжністю. Здається, тоді я востаннє клявся про любов до кінця життя. І, пишучи ці рядки, відчуваю, що тримаю слово. Ми були закоханими так, як це відбувається раз на життя: нестерпно й м'ятно, аж до самозаперечення, до самопожертви; так можна любити тільки літом; наша любов була спільним байдикуванням, відшукуванням причетного. А як усе це виглядало зовні? Кілька концертів, кілька поїздок у найближчі гори на пікніки, гуртожиток, вікна в якому вже зовсім не зачинялися і твої стогони було чути в цілому районі; пішохідні прогулянки, бо в громадському транспорті в те літо ніхто й не їздив; усі можливі комбінації помідорів, огірків, зелені, сирів і смаженого м'яса, яке я готував тобі; ранкова кава: гірка й гаряча; прогулянки набережною і розмови, розмови, розмови.

Якоїсь ночі у парку посеред міста — між шостим пивом і першим хот-догом — ми сиділи на траві і мріяли. Тобто не мріяли, бо це були одразу освідчення, капітуляція, психоаналіз. Минуло п'ять років, а я досі пам'ятаю, як ти висловила свою найпотаємнішу мрію: мати свій вокзал, мати в ньому кабінет з великими вікнами, сидіти там і оголошувати про прибуття й відбуття поїздів. Мені не залишалося нічого іншого — і я пообіцяв, що таки тобі такий вокзал побудую, і навіть готовий бути машиністом потяга, двірником, який змітатиме недопалки з платформ, продавцем свіжих газет, та — чорт забирай! - будь-ким, аби лише бути завжди якнайближче до тебе. Хоч би й мікрофоном, в який ти говоритимеш свої оголошення.

Марцін Свєтліцький пише:

«Ніколи не буде таких ковбас,
такої кока-коли,
такої гірчиці
і такого молока.
Ніколи не буде такого літа.
Сонце не буде вже так чудесно
сходити - заходити,
місяць
не буде
так гарно висіти.
Ніколи
не буде
такого телебачення, таких кольорових газет,
ніколи
не будеш зі мною такою милою»

І справді: не буде такої кока-коли і сигарети до неї, не буде таких світанків, коли сонце вже піднімається, а ми ще не спимо, не буде такого телебачення (хай би його взагалі не було), а ти не будеш зі мною такою милою. Ніколи. Бо ніколи не буде такого літа. І я ніколи не стану машиністом. І навряд чи колись побудую вокзал. Боже, як усе це сумно — хоч у скроню стріляйся!

Не буде такого літа, але рятує інше: не буде й такого літа, як маємо зараз. Це літо теж не повториться. Більше ніколи не буде цього літа, тож насолоджуймось його неповторністю.

І вже наостанок, користуючись нагодою, так би мовити. Може, чудеса таки трапляються, і ти прочитаєш ці рядки. Якщо так, то напиши хоч кілька слів: як ти там, яка погода, що тобі сниться, чи й далі п'єш каву без цукру, ну і взагалі — все, що тільки заманеться. Дякую.

Оценка материала:

4.50 / 28
Ніколи не буде такого літа 4.50 5 28
 Андрій Любка 21.07.2012 10049
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.