НОВИНИ ДНЯ: Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sun  Як розтопити вершкове масло: кілька порад  Коли Чистий четвер 2024 року: історія, традиції, що можна і не можна робити  В Україну йде сильне похолодання з дощами та грозами: де і коли зіпсується погода  Дрони змінюють війну в Україні, як танки під час Першої світової, - WP  Яєчний паштет із волоськими горіхами: рецепт чудової холодної закускивсі новини дня
Політика
Україна
31.08.2012 7901

Вибори-2012 у Чернівцях: чинник Фірташа і інтрига з космонавтом Каденюком

Попри опозиційну налаштованість виборця Чернівецької області, перемогу на всіх одномандатних мажоритарних округах області можуть отримати провладні кандидати.

opora_logo

Цьому сприятиме значне фінансове вливання в діяльність влади, агітацію кандидатів та Партію регіонів. А також велика кількість самовисуванців по округах області, які позиціонують себе як опозиційні і які будуть відтягувати голоси від кандидатів, узгоджених і висунутих безпосередньо Об’єднаною опозицією.

«Старі» регіонали проти «нових»

Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах у 2010 році Михайло Папієв був призначений головою Чернівецької облдержадміністрації, водночас очолив обласну парторганізацію Партії регіонів. Папієв – виходець із м. Чернівці, а його політична кар’єра відбулась в структурі СДПУ(о). Команда, яку він сформував довкола себе, є більш дотичною саме до цієї партії. В результаті в середовищі Партії регіонів у Чернівецькій області відбувся умовний поділ партійної організації на «старих» і «нових» регіоналів. «Старі» регіонали були і є незадоволені як своєю другорядною роллю, так і методами роботи «нових» регіоналів.

Поряд з тим, на місцевих виборах 2010 року на публіку вийшов третій важіль впливу партії влади. Він став помітним протягом кампанії з позбавлення повноважень тодішнього новообраного мера міста Чернівці Миколи Федорука. Після успішного відправлення депутатами Чернівецької міської ради свого очільника у відставку, його місце зайняв секретар ради, раніше невідомий в місті, хоча і виходець з нього - Віталій Михайлішин. Як виявилося, він має пряме відношення до олігарха Дмитра Фірташа.

Вплив Фірташа на Партію регіонів у Чернівецькій області є надпотужним і багато рішень в політичному житті краю диктуються побажаннями олігарха. Така ситуація зумовлена значною фінансовою підтримкою Чернівецької області, яку здійснює мультимільярдер.

chernivtsi_01

Всі заходи олігарха здійснювались за активної підтримки Чернівецької облдержадміністрації, а діяльність венчурного фонду «Буковина» презентував сам Михайло Папієв. Окрім публічного фінансування від імені Дмитра Фірташа, область отримує кошти від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, яке очолює людина «групи Фірташа» Юрій Бойко. Між Чернівецькою ОДА та обласною радою було підписано угоду про співпрацю з міністерством, згідно якої області виділяється 60 млн грн на «соціально значущі об’єкти області».

З одного боку, в бюджеті області не вистачає грошей на виплату заробітних плат, саме тому - з метою економії ресурсів - проводиться оптимізація бюджетних коштів, реорганізація установ. З іншого боку, у цей час голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв активно та публічно залучає значні «позабюджетні» та «спонсорські» кошти на ремонти старих та будівництво абсолютно нових шкіл, лікарень та інших соціально значущих об’єктів на території області. Керівник ОДА відкрито в пресі розповідав, що для обласного центру від «меценатів» отримано 300 тис. у.о. на придбання сепаратора крові, а також про те, що подарунки 14 тисячам ветеранів області до 9 травня (у вигляді продуктових пакетів із рекламою Партії регіонів та привітаннями керівників партії) теж куплені за позабюджетні ресурси. За підрахунками, орієнтовна вартість тих продовольчих пакетів була найбільшою в Україні і складала 135 грн.

Дуже схоже, що внаслідок такого активного «благодійництва» головний «меценат» Чернівецької області Дмитро Фірташ отримав право визначати кандидатів на мажоритарних округах Чернівецької області. Задля справедливості слід згадати, що «старі» регіонали Микола Романюк та Іван Попеску отримали місця у першій сотні списку Партії регіонів.

Хто кому опозиція?

В Об’єднаної опозиції ситуація в області склалась не найкращим чином. Велика кількість технічних кандидатів на округах будуть розтягувати голоси опозиціонерів. Координація дій опозиційних сил бажала б бути кращою. Та й самі кандидати, висунуті від Об’єднаної опозиції, піддаються жорсткій критиці щодо своєї опозиційності. Їм закидають зв’язки з владою, попередній досвід роботи в провладних партіях, відсутність авторитету, підозрюють в «тушкуванні» в разі обрання нардепами.

У межах 203-го округу компактно проживає румунська національна меншина, а сам округ вважається єдиним лояльним до Партії регіонів в області. До недавнього часу основним кандидатом від Партії регіонів по цьому округу вважався Іван Семенюк, керівник будівельного підприємства ПП «Роднічок», який належить до групи «старих» регіоналів. Проте, в липні цього року за фактом одного із сюжетів телеканалу «Інтер», в якому поставилась під сумнів правомірність проведення русло-регулюючих робіт на річці Прут ПП «Роднічок», прокуратурою Чернівецької області було організовано перевірку даного підприємства. В результаті, кандидатом по округу № 203 від Партії регіонів став маловідомий на території області Геннадій Федоряк, керівник ПАТ «Чернівцігаз», людина наближена до Дмитра Фірташа.

chernivtsi_03

7 серпня під час робочої поїздки в райони голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв дозволив собі відкрито агітувати за Геннадія Федоряка та за іншого кандидата Михайла Бауера (округ № 202), часом, навіть переходячи до погроз та шантажу.

Об’єднана опозиція після проведення з’їзду так і не визначились з кандидатурою по цьому округу і віддала його союзникам. ВО «Свобода» запропонувала тут виборцям кандидатуру Степана Спіжавки (депутат Чернівецької обласної ради, лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні). Як виявилося дещо пізніше, на цьому ж окрузі самовисуванцем зареєструвався член партії ВО «Батьківщина» Іван Паламар, який згодом призупинив членство в партії, щоб «не зашкодити домовленостям Об’єднаної опозиції з партнерами». Руслан Мельник (депутат обласної ради від «Громадянської позиції») теж вирішив піти самовисуванцем по цьому округу. Такі неузгоджені дії кандидатів від опозиційних сил тільки зменшують шанси на перемогу Об’єднаної опозиції на даному мажоритарному окрузі.

Як проголосують румуномовні села?

На відміну від округу № 203, округ № 202 вважається українським. Однією з особливостей даного округу став розподіл дільниць між населеними пунктами. Виборцям 30-и сіл 202-го округу подекуди доведеться подолати відстань до 20 км, щоб здійснити своє волевиявлення в іншому селі. Загалом по області налічується таких 43 населених пункти. Іншою особливістю є те, що до українського округу № 202 приєднано румуномовні села, виборці з яких складають близько 13% від загальної кількості виборців округу. Це створює сприятливі умови для провладного кандидата Михайла Бауера, який є директором департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА. Останній вже виконував повноваження народного депутата з 2002 по 2006 рр. Враховуючи той факт, що виборчий округ критично налаштований до Партії регіонів, Михайло Бауер дозволив собі публічно критикувати новоприйнятий закон «Про засади мовної політики», що для інших посадовців і керівників провладної партії було темою табу.

Від опозиційних сил у 202 окрузі висунутий Олександр Фищук, депутат обласної ради від «Фронту Змін», колишній начальник Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області та екс-голова Кіцманської РДА. Опозиціонер добре відомий в Кіцманському районі і роботу з виборцями почав проводити заздалегідь. На цьому окрузі зареєструвались ще два кандидата, які позиціонують себе як опозиційні. Це самовисуванець Іван Рибак та Георгій Манчуленко (екс-народний депутат, висунутий політичною партією Українська платформа «СОБОР»). Незважаючи на опозиційність округу до Партії регіонів, та, враховуючи наявність значної кількості кандидатів, які позиціонують себе як опозиційні та патріотичні, слід сказати, що отримати перемогу опозиціонерам і тут буде складно.

По округу № 204 від Об’єднаної опозиції за квотою ВО «Батьківщина» буде йти Василь Мельник, який працював головою Заставнівської РДА. Цікаво, що у Василя Мельника є досвід партійності в «Єдиному центрі».

Офіційним кандидатом від Партії регіонів є Артем Семенюк (депутат обласної ради від Партії регіонів, має родинні зв’язки з головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим). Цікавим фактом є те, що самовисуванцем в окрузі йде космонавт з досвідом депутатства Леонід Каденюк. Останній є наближеним до провладних сил, і, в разі обрання народним депутатом, очікувано буде в союзі із Партією регіонів. Визначити, чи висування одночасно двох провладних кандидатів є передвиборчою технологією, чи особистими амбіціями Леоніда Каденюка, наразі важко.

Значну роль на окрузі будуть відігравати районні авторитети Михайло Бойчук та Василь Козак. Скандально відомий за фактом побиття рибалок екс-голова Заставніської РДА Михайло Бойчук попри свою відставку, будучи умовно засудженим, й надалі вважається «господарем» Заставніського району. Голова Сокирянської РДА Василь Козак є «вічним» керівником цього району, незалежно від зміни влади на рівні країни. Маючи такий потужний ресурс, шанси перемогти у провладного кандидата на 204 окрузі не видаються примарними. Проте, одночасне балотування двох провладних кандидатів розпорошує голоси виборців в окрузі.

Незручний Федорук

chernivtsi_02

Найбільш цікаві та гарячі перегони мають відбутись в 201 мажоритарному виборчому окрузі (м. Чернівці). Від опозиційних сил балотується сумнівним способом позбавлений у 2011 році повноважень тодішній міський голова Микола Федорук. Він 5 разів поспіль обирався мером. На останніх місцевих виборах за Миколу Федорука проголосувало 65% виборців. Водночас, в екс-мера вистачає недоброзичливців, які незадоволені його керуванням. Від Партії регіонів балотується в.о.Чернівецького міського голови, секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин.

28 жовтня 2012 року від часу відставки Миколи Федорука пройде півтора роки. За цей час в імідж Віталія Михайлішина інвестовані значні ресурси. Протягом цього часу з біг-бордів міста не зникають привітання від секретаря з усіма можливими подіями: Різдво, 9 травня, День захисту дітей, День Конституції, Визнанням міста найкомфортнішим містом в Україні за версією журналу «Фокус» і т.д. Як і губернатор, секретар «залучає» значні позабюджетні кошти від «інвесторів», «спонсорів» та «меценатів». Чого тільки варта ініціатива по встановленню 40 дитячих майданчиків вартістю 30-40 тис. грн кожен, на частині з яких можна розгледіти «брендований» надпис «Здійснюємо дитячі мрії. Віталій Михайлішин». Варто відзначити, що команда Віталія Михайлішина не цурається і коштів міста, звідки було виділено 350 тис. грн для безкоштовної передплати комунальної газети «Чернівці». На сторінках газети традиційно широко висвітлюється діяльність і міської ради, і особисто Віталія Михайлішина. У липні відновлено авіасполучення обласного центру з м. Київ, яке раніше було скасовано через необхідність модернізації злітно-посадкової смуги, на що з міського бюджету було виділено 21 млн грн. Це теж не заважає секретарю міської ради в номерах вищезгаданої комунальної газети приписувати дану заслугу собі.

Показовим моментом «незручності» для провладного кандидата мати в опонентах Миколу Федорука стала акція, яка була організована політтехнологами секретаря на з’їзді об’єднаної опозиції в Києві. Під час висування кандидатів в депутати, коли зачитали ім’я Миколи Федорука, декілька присутніх підняли плакати із закликами не висувати його по місту, а знайти достойнішого кандидата. Тому єдиним варіантом для перемоги Віталія Михайлішина по округу № 201 залишається застосування адміністративного ресурсу та засобів впливу на волевиявлення виборців.

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» у Чернівецькій області

Оценка материала:

4.67 / 12
Вибори-2012 у Чернівцях: чинник Фірташа і інтрига з космонавтом Каденюком 4.67 5 12
Політика / Україна
31.08.2012 7901
Еще материалы раздела «Україна»