<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Україна
14.09.2012 3260

Вибори-2012 на Харківщині: на Бережну чекає інтелектуальний спаринг

На Харківщині до парламентських виборів першою почала готуватися Партія регіонів. Точно за підручником з політології: не пізніше як за рік.

opora_logo

Обкатка агітаційної складової на електораті була далекоглядно розгорнута на початку року, коли до Харкова зачастили та стали «з’являтися на людях» під час всіх більш-менш масових свят діючи народні депутати Партії регіонів - потенційні мажоритарники Валерій Писаренко, Віталій Хомутиннік, Ірина Бережна. В активну стадію передвиборча кампанія провладної політичної сили була введена вже наприкінці квітня, коли харків’яни та мешканці окремих районів області – ветерани та діти війни - були вперше масово облагодіяні продуктовими пакунками, приуроченими до Дня Перемоги, від провладних, тоді ще потенційних, мажоритарників.

Зустрічайте «десантників», що дарунки приносять

Не всі провладні «кандидати-десантники», що спускалися з дарунками на харківську землю, досягли офіційного старту кампанії. З 14-ти виборчих округів нарізаних на Харківщині ними було втримано лише два, хоча на початку неофіційної стадії - чотири. Першим лишився 174-го округу (Комінтернівський та Червонозаводський райони Харкова) діючий народний депутат Віталій Хомутиннік. Інший широковідомий діючий народний депутат Партії регіонів Василь Грицак, який розгорнув широку інформаційну та благодійну діяльність у 177 окрузі (Куп’янський, Борівський, Шевченківський, Ізюмський райони області), був змінений на більш презентабельну кандидатуру безпосередньо під час обласної партконференції наприкінці липня.

kh_2

Принципово інакше складається електоральна доля «кандидатів-десантників» від Партії регіонів по 168 (Дзержинський район Харкова) та 169 (Київський та частина Московського району) виборчим округам - Валерія Писаренка та Ірини Бережної. Їхньою пропискою у Харкові персонально, системно та неустанно опікується діючий мер Харкова й за сумісництвом голова Харківської міської організації Партії регіонів Геннадій Кернес.

Презентаційні зусилля Геннадія Кернеса та відсутність сильних конкурентів створює для Валерія Писаренка непогані шанси на перемогу по 168-му округу. Ірина Бережна в цьому плані - менш удатна. 169 округ, по якому вона балотується, виявився, мабуть, найконкурентнішим за вибори 2012 року на Харківщині. В переважно «інтелігентському» окрузі їй доведеться витримати інтелектуальний спаринг, як мінімум, з двома визнаними професіоналами. Перший з них – висуванець Об’єднаної опозиції, відомий економіст зі значним досвідом публічної діяльності Олександр Кірш. Другий – представник Народної партії, чинний начальник територіального управління Рахункової палати України по Харківській, Сумській та Полтавській областях Станіслав Косінов, який до того ж вже здобував перемогу по цьому округу під час парламентських виборів 2002 року.

Команда Кернеса та Добкіна

Цілком достатньо уваги, щоб створити вагому агітаційну перевагу перед конкурентами, діючий мер Харкова приділяє й іншим п’ятьом провладним мажоритаріям обласного центру – діючим народним депутатам Дмитру Святашу (170 ВО), Ірині Горіної (171 ВО), Олександру Фельдману (174 ВО), чинним депутатам Харківської міськради Володимиру Мисику (172 ВО) та Анатолію Денисенку (173 ВО). Вся харківська «сімка» регулярно «матеріалізується» поряд з місцевим керівництвом на всіх загальноміських святах, презентується на церемоніальних та вітальних заходах у міськраді. До їхніх послуг віддані, крім іншого, офіційний сайт Харківського міського Голови та міської ради, а також комунальний ЗМІ «Харьковские известия», що поєднує газету, службу новин, веб-портал і масоване інформує харків’ян про щоденні справи кандидатів від Партії регіонів на благо виборців. А їх і дійсно багато. У компанії з діючим мером-однопартійцем (якого, у свою чергу, супроводжують директора профільних департаментів міськради, керівники комунальних підприємств та служб, що на місці беруть до виконання розпорядження міського Голови) та окремо кандидати зустрічаються з мешканцями своїх округів, заслуховують проблеми, звітуються щодо їх вирішення, відкривають парки, сквери, дитячі садки та майданчики, шкільні стадіони…  Знов, як за часів Кучми, хітом передвиборчого сезону стало підзабуте слово «патронат».

kh_1

Аналогічна ситуація з провладними кандидатами-мажоритарниками спостерігається й у районах області, де керівництво Обласної та районних державних адміністрацій злагоджено просуває їх у електоральні маси. При цьому чинний Голова ХОДА та за сумісництвом Голова Обласної організації Партії регіонів Михайло Добкін випромінює майже «донецьку» впевненість, що висуванці Партії регіонів переможуть у всіх 14-ті мажоритарних округах Харківщини, а за пропорційною частиною візьмуть тут 55 % голосів.

Підсадивши електорат на передвиборне «годування», провладна команда міцно тримає монополію на агітаційне патронування, яка створена майже безмежною можливістю розпоряджатися коштами місцевих бюджетів та адміністративно-владним ресурсом, а також профінансованими з бюджету державними та місцевими програмами («шкільний автобус», «шкільний стадіон», реконструкція міст відпочинку, лікарень, дитячих садків тощо).

Командна гра мимоволі

Зрозуміло, з тими ресурсними можностями, якими монопольно розпоряджується провладна політична сила, опозиція, навіть об’єднана, тягатися не в змозі. Вочевидь, вона й не намагається. Зокрема, на початку вересня в одному з інтерв’ю керівник виборчої кампанії Об’єднаної опозиції у Харківський області Арсен Аваков відмовився назвати суму, яку ОО витратить на виборчу кампанію й фактично визнав, що в неї буде вкладено мінімум коштів.

Економічний варіант виборчої кампанії Об’єднаної опозиції за умов командного стилю ведення агітації провладними кандидатами визначає для неї необхідність додержуватися аналогічного сценарію. Але якщо у власній командній грі мажоритарники від Партії регіонів отримують організаційну підтримку від владно-адміністративної вертикалі, то опозиція змушена спиратися на партійно-організаційні структури.

Між тим поточний стан місцевих партійних організацій, що складають структуру Об’єднаної опозиції, досить далекий від передвиборчої дієздатності. Здається, звідси - ті досить скромні амбіції щодо електорального результату, які були озвучені Арсеном Аваковим. За його вересневою заявою, Об’єднана опозиція запланувала виграти у 2-3 округах, але «може це буде 4 округа, може, 5». За пропорційною частиною виборів вона розраховує набрати на Харківщині 25-28 % голосів.

Округ двох Героїв

kh_2_2

Один з небагатьох округів Харківщини, де Об’єднана опозиція обґрунтовано розраховує на перемогу – 177 (Куп’янський, Борівський, Шевченківський, Ізюмський райони) з центром у м. Куп’янськ. Її сподівання майже цілком пов’язані із постаттю кандидата, висунутого по цьому округу - широковідомого серед місцевих мешканців керівника успішного аграрного господарства «СК Восток», Героя України Андрія Ровчака. Від Партії Регіонів йому протистоїть теж Герой України, начальник Південної залізниці Віктор Остапчук. І ще безробітний самовисуванец Сергій Рочняк.

Комуністична партія України, Партія «УДАР Віталія Кличка» та Партія Наталі Королевської  «Україна - Вперед!» на Харківщині, здається, зосереджені на отриманні результату за загальнонаціональним списком. Практично всі висунуті ними мажоритарії для місцевого електорату є «темними конячками», а передвиборчі кампанії структуровані переважно у партійно-командному стилі. Єдиним виключенням, що лише підтверджує зазначену тенденцію, є балотування по 170 виборчому округу (частина Московського району Харкова) діючого народного депутата, Голови Харківського Обкому КПУ Алли Александровської. У двобої з висуванцем від Партії регіонів Дмитром Святашем вона має вагомий шанс на перемогу, підкріплений, за  неофіційною інформацією, неформальною домовленістю між нею та місцевим керівництвом Партії регіонів.

Вікторія Шевчук, координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» у Харківській області

Оценка материала:

4.25 / 4
Вибори-2012 на Харківщині: на Бережну чекає інтелектуальний спаринг 4.25 5 4
Політика / Україна
14.09.2012 3260
Еще материалы раздела «Україна»