<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі - РНБО  Мобілізація по-новому: чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів  Котлети з грибів — що може бути смачніше: рецепт від шеф-кухаря  Коли в Україні День матері 2024 року: історія та суть свята  Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єрвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
10.11.2012 6460

Перемога за будь-яку ціну: як Партія регіонів виграла вибори 200-гривневою купюрою

Синя пляма в західному кутку електоральної карти України примусила багатьох задуматися: чому на Закарпатті вибори 28 жовтня виграла Партія регіонів? Які політичні, соціокультурні, історичні чинники вплинули на це?

Почну з початку: Партія регіонів не виграла вибори в Закарпатській області, а тільки посіла перше місце з результатом у 30,87%. Натомість сумарно перемогла опозиція: «Батьківщина», УДАР і «Свобода» отримали практично 55,99%. Закарпаття ніколи не голосувало так, як Галичина, але навіть враховуючи це, результати видаються вельми сумнівними. І на виборах у  2004 році, і в 2010 році перемогу в області таки здобував представник «помаранчевих», попри досить високий результат Януковича. Цього разу Партія регіонів зробила неможливе: перемогла навіть у завжди опозиційному Ужгороді. Невже закарпатці так розчарувалися чи настільки кардинально змінили свої політичні позиції?

Ні. Під пеленою парламентських виборів у Закарпатті йшла інша війна, кланова: між Віктором Балогою і губернатором Ледидою. Балога поставив перед собою амбітну ціль «взяти» всі 6 округів у Закарпатті, аби показати хто саме «хазяїн» в області. Саме так він зробив на місцевих виборах 2010 року – Закарпаття теж було єдиною областю, де перемогла маргінальна партія «Єдиний Центр». Така гра «м’язами» дозволила Віктору Івановичу довести, що він справді людина потрібна і – як підсумок –  сісти в міністерське крісло. Відчуваючи, що після виборів 2012 року регіонали самотужки зможуть сформувати парламентську більшість, Балога ясно побачив, що і його «ціна» значно падає, тож ані міністром, ані відігравати роль «золотої» акції він не буде. Швидше за все, його просто викинуть із «розкладів». Тому й почав дозволяти собі «вільнодумствувати» й критикувати уряд, членом якого він сам є.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

У той же час штаб ПР поставив завдання губернатору Ледиді «зламати хребет» кандидатам від Балоги і привести партію до перемоги в області. На карту поставили все: якщо б Ледида вдруге не зміг забезпечити потрібний результат, то його і всю його команду в області просто позбавили би влади. Уже під час виборів Балога зрозумів, що всі 6 закарпатських округів він не візьме, але все одно його надціллю було не пропустити жодного регіонала. Тому він домовився з керівником закарпатської «Батьківщини» Кеменяшем про взаємну підтримку: Балога підтримував бютівця в його мажоритарному окрузі, а вже вони вдвох підтримували самовисуванця Чучку в найопозиційнішому окрузі – Ужгороді; решта чотири округи залишалися за сім’єю Балоги (три з них він таки виграв), де опозиція висувала «технічних» кандидатів. Міг виграти Балога й четвертий округ, якби його не засліпила власна вседозволеність: ну не треба було виставляти кандидатом свого рідного брата Івана, який до того ж не має жодного стосунку до округу, де балотувався.

Загнані в кут закарпатські регіонали вирішили не вигадувати нічого нового і використати «метод Балоги», яким він успішно скористався для виграшу на виборах 2010 року, – платити гроші за голос. Як  то кажуть, хто прийде з мечем, той від меча і загине. За 2 роки ситуація в області кардинально змінилася, людей Балоги тотально усунули з посад у правоохоронних органах, лояльних суддів попередили, тож тепер сам Віктор Іванович використовувати підкуп не міг: його банально б зловили за руку. Довелося міністру об’їздити всі села і агітувати в простий спосіб: розмовляти з людьми.

Натомість Ледида і Ко розуміли, що цей бій може бути останнім, тому ресурсів не шкодували. Мої друзі в Закарпатті розповідають, що такого масового підкупу вони ще не бачили. Гроші приносили прямо додому, як агітаційні листівки. Кажуть, ціна питання – 200 гривень, тобто по 100 гривень за мажоритарника і за списки. І хоча це не є жодним виправданням для закарпатців, але вибори в області все ж виграла не Партія регіонів, а грошова купюра…

Оценка материала:

3.93 / 15
Перемога за будь-яку ціну: як Партія регіонів виграла вибори 200-гривневою купюрою 3.93 5 15
 Андрій Любка 10.11.2012 6460
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.