НОВИНИ ДНЯ: Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  "Два місяці будуть найважчими": експерт про сценарії війни, мобілізацію та що планує Путін  Млинці заварні на кефірі: рецепт із секретом  Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі  Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sun  Як розтопити вершкове масло: кілька порадвсі новини дня
Політика
Україна
 Павел Серов 27.11.2012 4475

День народження Юлі: хроніки року за гратами

З нагоди 52-річчя Юлії Тимошенко (27 листопада) Контракти згадали, що відбулося в її житті за рік та які події пройшли повз неї.

8 грудня 2011 року: «лежачий» суд. Цього дня Тимошенко, яка вже відбувала покарання, заарештували вдруге — за іншою справою. Її судили протягом 12 годин за розтрату $405 млн компанією «ЄЕСУ» в 1996 році. Весь час виїзного засідання суду Тимошенко лежала, їй кололи знеболювальне. Ця справа дотепер перебуває у стадії судового розгляду.

19 грудня 2011 року: розлучення й дівоче прізвище. Донька Юлії Тимошенко повернула собі дівоче прізвище. На той момент Євгенія та Шон Карр уже кілька місяців не жили разом. Пізніше з’явилося повідомлення, що подружжя таки розлучається. До середини жовтня 2012 року вони розділили майно.

23 грудня 2011 року: підтвердження вироку. Апеляційний суд Києва залишив у силі вирок Печерського райсуду, за яким Тимошенко засудили до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009-му.

30 грудня 2011 року: етап. Для відбування покарання екс-прем’єрку етапували до Качанівської колонії в Харкові.

6 січня 2012 року: втрата свідомості. Тимошенко знепритомніла в колонії. За словами її соратника Олександра Турчинова, це сталося після того, як ув’язнена випила видані тюремними медиками ліки від гострої вірусної інфекції. Кров’яний тиск Тимошенко впав до 60/40. Юлію Володимирівну приводили до тями протягом двох годин. Про цей випадок стало відомо лише після Різдва, коли до екс-прем’єрки допустили захисників. Відтоді здоров’я Тимошенко стало темою № 1 у новинних стрічках.

7 січня 2012 року: еміграція чоловіка. Поки ув’язнену Тимошенко відкачували в колонії, її чоловік Олександр виїхав до Чехії, де йому надали політичний притулок. Напевно, від’їзд врятував Олександра від кримінального переслідування, оскільки невдовзі після його від’їзду щодо «подільників» Тимошенко почалися репресії.

14 березня 2012 року: вигнання «спадкоємиці». Із фракції БЮТ у ВР вигнали потенційну «послідовницю», або, як її ще називали, «спадкоємицю справи Юлі» Наталію Королевську та двох її найближчих соратників. Після цього Королевська почала самостійну виборчу кампанію. При цьому наголошувала, що вона не зрадниця, а виключення з фракції не узгоджене з Тимошенко.

20 квітня 2012 року: побиття тюремниками. Ув’язнена екс-прем’єрка заявила, що її побили тюремники, коли намагалися силоміць вивезти із СІЗО до лікарні. Фото із синцями на тілі Тимошенко, зроблені омбудсменом Ніною Карпачовою, обійшли увесь світ. У пенітенціарній службі все заперечували. Тож VIP-ув’язнена оголосила перше голодування.

24 квітня 2012 року: «шури-мури» із захисником. З’явилося відео нібито з камери Юлії Тимошенко, на якому жінка, схожа на колишню прем’єрку, ходить по камері на каблуках і цілується з людиною, схожою на захисника Тимошенко — Сергія Власенка. Відео датоване 15 грудня 2011 року — періодом перебування Юлії Володимирівни ще в Лук’янівському СІЗО. Пізніше з’ясувалося, що ролик змонтований.

27 квітня 2012 року: заступництво росіян. МЗС РФ оприлюднило заяву із закликом гуманно поводиться з качанівською ув’язненою, а двома днями пізніше президент Росії Дмитро Медведєв, який залишав свій пост, заявив, що ув’язнення Тимошенко кидає тінь на тих, хто приймав таке рішення. Ще за кілька днів новообраний президент Росії Володимир Путін запропонував провести лікування Тимошенко в Росії.

28 квітня 2012 року: нова справа. Почалося слухання у другій справі Тимошенко (про розтрати ЄЕСУ) у Київському райміськсуді міста Харкова. На перше засідання Тимошенко не з’явилася — вона голодувала та вимагала переведення до лікарні. Не з’явилася вона й на жодне з наступних засідань.

9 травня 2012 року: переведення до лікарні. Тимошенко все ж таки перевели до Центральної клінічної лікарні № 5 Укрзалізниці в Харкові для проведення курсу реабілітації. Ув’язнена припинила перше голодування. Почалася лікарняна епопея Тимошенко, яка триває донині.

24 травня 2012 року: смерть свекра. На 76-му році життя помер свекор екс-прем’єрки — Геннадій Тимошенко. Проблеми зі здоров’ям у нього почалися ще десять років тому, після першого арешту у справі ЄЕСУ. Поновлення справи, очевидно, добило старого. Юлія Володимирівна просила відпустити її на похорон, але їй відмовили.

29 серпня 2012 року: відхилення касації. Вищий спецсуд України відхилив скаргу адвокатів Тимошенко, які просили визнати незаконними вироки Печерського та Апеляційного судів у газовій справі. Тепер у Тимошенко залишилася надія лише на Європейський суд із прав людини.

23 вересня 2012 року: резолюція США. Сенат США прийняв резолюцію, у якій закликав українську владу негайно звільнити Тимошенко та інших політв’язнів, а також запровадити візові санкції проти осіб, відповідальних за її ув’язнення. У відповідь українське МЗС заявило про порушення Сенатом США процедури прийняття резолюції.

21 жовтня 2012 року: премія Боніфація. Громадська культурна асоціація «Боніфаціанська академія» вручила доньці екс-прем’єрки — Євгенії — міжнародну премію Боніфація VIII, присуджену її матері.

29 жовтня 2012 року: поствиборне голодування. Наступного дня після парламентських виборів Тимошенко оголосила друге голодування на знак протесту проти недемократичності виборів і фальшування результатів. Голодувати Тимошенко припинила після приїзду її соратників і лікарів із німецької клініки «Шаріте» 15 листопада 2012 року.

Оценка материала:

5.00 / 3
День народження Юлі: хроніки року за гратами 5.00 5 3
Політика / Україна
 Павел Серов 27.11.2012 4475
Еще материалы раздела «Україна»