<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.12.2012 14164

За «кінець світу» «відповідальні» на майя, а ацтекі - історик

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету, у сферу наукових інтересів якого входить історія доколумбових цивілізацій Америки, Вадим Рубель спростовує інформацію про те, що в міфології й календарі майя є свідчення про кінець світу 21 грудня 2012 року.

Зі слів історика, 21 грудня завершується лише один з періодів «Довгого календаря» майя - бактун, що тривав близько 400 років.

«Якогось прогнозу про кінець світу в майя взагалі немає. У них у календарі такого не закладено», - сказав він, сказав він «Українським Новинам».

Але Рубель підкреслив, що це була важлива дата для майя, і вони влаштовували свята в цей день.

В міфології майя в принципі не було ідеї кінця світу, водночас, така ідея була в міфах північних сусідів майя - ацтеків.

«Для того щоб заробити грошей, для того щоб приїхали туристи, щоб купили свічки й сірники, щоб був ажіотаж, щоб фільми зняти, ці дві ідеї з'єднали спритні люди», - підкреслив історик.

Зі слів Рубля, уперше про те, що 21 грудня 2012 року наступить кінець світу, заговорили в 1990-х роках після жарту одного з американських істориків-майяністів з цього приводу. Проте, ідею підхопили й перетворили її в бізнес-проект.

Вадим Рубель читає студентам історичного факультету КНУ ім. Шевченко курс лекцій про історію доколумбових цивілізацій, є автором єдиного, написаного під час незалежності України, вузівського підручника з цієї дисципліни.

Оценка материала:

3.75 / 4
За «кінець світу» «відповідальні» на майя, а ацтекі - історик 3.75 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
05.12.2012 14164
Еще материалы раздела «Суспільство»