<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
 Наталия Мелещук 06.12.2012 5436

Квартирне питання: кого з депутатів виженуть на вулицю

В єксклюзивному інтерв’ю Контракти.UA заступник голови регламентного комітету ВР Валерій Камчатний спростував інформацію про власне виселення з квартири, натомість, назвав прізвища колег, яким найближчим часом доведеться здати ключі від службового житла.

Голова регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко заявив, що вас виселять з службової квартири через те, що ви не переобралися до наступної ВР. Це правда?

Валерій Камчатний: Макеєнко мене з кимось сплутав. Я ніколи в житті не отримував службових квартир. Він вже це визнав і вибачився. Тому це качка!

Скільки службових квартир взагалі було видано депутатам?

Валерій Камчатний: В минулому році – і це вперше в історії – народним депутатам було видано 17 службових квартир. До цього часу квартири видавалися для постійного проживання. Або ж, хто хотів, отримував грошову компенсацію замість них. А ці 17 квартир були видані як службові у цьому скликанні.

Назвіть прізвища тих ваших колег, які через не проходження до наступного складу парламенту будуть змушені виселиться з квартир.

Валерій Камчатний: Ну, скажімо, я знаю, що Ірина Горина обралася, то ж за нею це право залишається. Дем’янко, Демидко – також. Кілінкаров з комуністів – переобрався, квартира також залишається за ним. А ось бютівці Василь Кравчук і Валерій Бабенко не обралися, вони по ідеї мають звільнити квартири. Здається, Бондик із ПР теж не обрався. А ще Рудченко з Блоку Литвина.

Заяву на поселення подали 216 нардепів, а квартир, які звільняться – одиниці. Яким чином вони будуть визначати, хто буде жити у готелі, а хто у квартирі?

Валерій Камчатний: Питання про поліпшення житлових умов депутатів буде визначати регламентний комітет нової ВР, до якої я не обраний, тож, це вже без мене. Думаю, що кардинальних змін не буде, тому що нового житла парламент не будує.

Я не знаю, який порядок буде. Але якщо квартири треба буде розподіляти – у нас же усі квартири надаються виключно за нормами закону. І навіть серед депутатів є свої першочерговими і позачерговики. Раніше при розподілі квартир, у першу чергу, давали афганцям, чорнобильцям, інвалідам. Якщо такі категорії у наступному парламенті будуть, то їм мають надати житло першочергово, іншим – за жеребкуванням.

Яким чином буде відбуватися виселення нинішніх депутатів?

Валерій Камчатний: Там же дуже заплутана ситуація. Ці службові квартири, які видавали, вони абсолютно не відповідали закону про статус народного депутату. Вони мали б розташовуватися недалеко від приміщення ВР, а вони знаходилися за 10 км, зокрема, у будинку на Срібнокільській, на лівому березі. Вони були не обладнані, не телефонізовані. Я не можу стверджувати, але я чув, що депутати їх ремонтували за власний кошт, купляли якісь меблі. І тепер вони задають питання: а хто мені відшкодує ці витрати? І логіка у цьому є. Але грошей у сьогоднішньому бюджеті ВР на це, наскільки я знаю, не було передбачено.

А взагалі я б пропонував рухатися до досвіду інших країн. Він полягає в наступному. Депутатам парламентів країн з розвинутою демократією видають певну суму коштів на діяльність, яку вони витрачають на власний розсуд. Або вони житло купляють, або беруть штат помічників, або офіс винаймають. Тільки відзвітувати за це потрібно – бо проїсти чи прогуляти ці гроші вони не мають право. І тоді ні у кого з виборців не виникає питань, куди ці кошти ідуть.

Оценка материала:

5.00 / 4
Квартирне питання: кого з депутатів виженуть на вулицю 5.00 5 4
Політика / Україна
 Наталия Мелещук 06.12.2012 5436
Еще материалы раздела «Україна»