<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отримання  Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішає  Демонтаж колишньої Арки дружби народів: у КМДА заявили про небезпеку  Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватимевсі новини дня
Політика
Україна
 Наталия Мелещук 13.12.2012 15596

За «язик» депутати платили кров’ю, а лежачих добивали ногами

Сьогоднішня Рада була ще більш видовищною за вчорашню: мажоритарника від «Батьківщини» Олега Медуницю, який раптово опинився на лінії вогню, регіонали били ногами, «тушок» Табалових хором виганяли з зали, а за виступ російською тягнибоківці, не роздумуючи, давали по пиці.

Обрання спікера Верховної Ради, яким врешті став висунутий регіоналами Володимир Рибак, відбувалося у напруженій обстановці. Опозиціонери на початку засідання вимагали від тимчасової президії ВР звернути увагу на низку важливих, на їх погляд, порушень, які лишаються без уваги. Зокрема, вимагали вирішення питання із законністю перебування у залі нардепів-тушок – батька і сина Табалових, які не прийняли присягу, але їх картки чомусь голосували. Пропонували делегувати кількох мажоритарників від регіоналів до комуністів, аби останні мали право називатися хоча б групою (за новим регламентом, називатися фракцію можуть лише ті групи депутатів, які мають у своєму складі як списочників, так і мажоритарників, а останніх у комуністів немає. Доречі, до назви «група» комуністи теж не дотягують за чисельністю). Ну і третя вимога – індивідуальне голосування депутатів.

Головуючий Єфремов пропустив крізь вуха слова опозиціонерів і почав операцію із обрання Рибака спікером. Щойно 242 депутати проголосували за перехід до обговорення кандидатур на цю посаду, як тут – почалося...

Стінка на стінку

Опозиціонери кинулися до трибуни, де влаштували штовханину із представниками більшості. Депутати били один одного по обличчю, душили і просто штовхалися. Але найбільше перепало нардепу Олегу Медуниці – мажоритарнику від Сумського округу. Кремезний чолов’яга опинився біля трибуни, і його почали гамселити відразу кілька регіоналів. Він впав на підлогу, але драчуни не заспокоїлися: з одного боку лежачого Медуницю бив славнозвісний русофіл Вадим Колесніченко, з іншого – молодий чорнявий не ідентифікований нардеп. Було видно, що б’ють не жартома, а в повну силу. Дивом Медуниці вдалося підвестися, він пошкандибав змінювати одежу – його блакитна сорочка була розірвана і в крові.

Чоловіки не жаліються

Один з керівників «Батьківщини» Андрій Кожемякін, коли бійка почала ставати наджорстокою, намагався розборонити нардепів. Цього разу йому довелося видряпатися з ногами на стіл у президій, і з висоти врозумляти колег.

Тим часом вже екс-спікер Володимир Литвин скромно сидів на своєму місці звичайного нардепа біля проходу в центрі залу і посміхався. Здавалося, він був щасливий від того, що вже не має віддуватися за дебоширів біля трибуни.

Разом із Кожем’якіним на стіл біля місця спікера заліз і регіонал Нестор Шуфрич, він також намагався заспокоювати колег від своєї фракції, але і йому трошки перепало.

Пізніше у кулуарах Нестор Іванович намагатиметься вдавати, що не бачив, як його колеги били опозиціонера ногами. «Я був наверху, у президії. Ваші колеги казали мені, що такий інцидент мав місце, але я не бачив, мені вистачало того, що відбувалося у верхній частині... Чоловіки не жаліються. Було неприємно, безумовно. Ви бачили, що представники опозиції намагалися заблокувати трибуну, ми їм це не дозволили, відбулося з’ясування стосунків тим способом, який, нажаль, став традиційним», - сказав він журналістам.

На питання, чи не сильно у ході цього «з’ясування стосунків» постраждав він сам, Шуфрич відповів з посмішкою: «Ні, це була тепла дружня розмова».

Один із фігурантів бійки, Вадим Колєсніченко коментувати свої дії відмовився, віджартувавшись у своєму дусі: «Ужас, ужас, я переживаю».

Жінок берегли

Нардеп від «Батьківщини» Олександра Кужель, як і інші її колеги жіночої статі, лише спостерігала за жахливим видовищем у сесійній залі. Але, як зізналася вона кореспонденту Контракти.UA, їй було не страшно, що у сутичці її могли затоптати. «Ні, мені було не страшно. Мені страшно, що так затопчують українців кожен день. Мені страшно, коли у нас немає прав – ні у вас, ні у мене», - зазначила Кужель, додавши, що керівництво фракції вирішило не втягувати жінок-парламентарів у силові конфлікти.

«Хоча у декого з жінок і чесалися руки. Але не в мене, я звикла, що такими питаннями у мене чоловік займається, я у родині – мозок», - зазначила Кужель.

А ось депутату від «Свободи» Ірині Фаріон, було помітно, дуже кортіло кілька разів заїхати по пиці деяким чоловікам. Як викладач і ярий захисник української мови вона намагалася спочатку виховувати російськомовних регіоналів, а потім, коли на трибуну вийшов вже згаданий вище Колєсніченко і демонстративно почав виступ зі слів «Вєрховний Савєт», не витримала, і пішла до трибуни. Благо, колеги її зупинили. Відбулася ще одна сутичка, але жертв і травмованих вдалося уникнути. Цікаво, що самого Колєсніченка ніхто й пальцем не тронув, за нього вступилися колеги, і поки він виступав, давали відсіч розлюченим свободівцям.

Азарову натякнули на слабо

Згодом опозиціонери трохи вгомонилися – ймовірно, зірвали голос, викрикуючи «Тушку геть» і «Здай мандат», коли виганяли нерадивого колегу Олександра Табалова з зали. Внаслідок тиску один з Табалових таки здав спікеру картку для голосування.

Голосування за обрання спікером Володимира Рибака пройшло більш-менш спокійно. Перед цим Рибак розкланявся перед опозиціонерами, пообіцявши їм розмовляти виключно українською і забезпечити особисте голосування кожного присутнього, чим викликав оплески навіть у Тягнибока, хоча за призначення регіонала головою ВР опозиціонери принципово не голосували. Так само спокійно обрали і заступників Рибака – комуніста Ігоря Калетніка та свободівця Руслана Кошулинського.

Наприкінці дня вирішили ще одне важливе кадрове питання – призначення прем’єра. Кандидату на цей пост Миколі Азарову довелося вислухати критику від свободовців щодо свого незвичного прононсу.

«Мову не знають ті, хто або політично упереджені, або розумово відсталі. У якій системі координат перебуваєте ви?», - задала питання Азарову Фаріон.

«Я згодєн з вамі пакращуваті українську мову», - на своєму діалекті відповів Азаров.

Врешті, за те, щоб повернути Миколу Яновича на посаду прем’єра проголосувало 252 нардепи. Рада розійшлася до наступного вівторка.

Оценка материала:

4.50 / 8
За «язик» депутати платили кров’ю, а лежачих добивали ногами 4.50 5 8
Політика / Україна
 Наталия Мелещук 13.12.2012 15596
Еще материалы раздела «Україна»