<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалюта  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові термінивсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
15.12.2012 36689

Must read: 5 книжок, які варто подарувати на зимові свята

Ще не вирішили що дарувати на зимові свята? Вагаєтеся, яку книжку прочитати під час новорічних вихідних? Обирайте одну з п’яти запропонованих – і не прогадаєте.

Юрій Винничук. Танґо смерті. – Харків: Фоліо, 2012.

Юрій Винничук написав один з найкращих українських романів останнього десятиріччя. Це і детектив, і захоплююча розповідь про розшифрування манускрипту з невідомої мови, історія передвоєнного Львова, Янівського концтабору, кґбешного тиску і сбушного лузерства. Словом, якщо почути танго, яке грав оркестр у Янівському концтаборі, то можна пригадати своє минуле життя. Тільки для цього доведеться знайти 12 нот, зашифрованих в арканумському рукописі. Додайте сюди гумор, любовну історію, щемливі моменти, які витиснуть з вас «скупу сльозу», багату українську мову – і отримаєте книжку, яка має один великий мінус: прочитаєте ви її за один вечір, бо ж відірватися неможливо. Неймовірно вдалий сплав Еко, Борхеса і, звісно, Винничука!

Бруно Шульц «Цинамонові Крамниці та всі інші оповідання у перекладах Юрія Андруховича» (Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2012)

Бруно Шульц – несправедливо малознаний у нас письменник. У 2012 році гучно святкували його ювілей, до якого й видали пропоновану книжку. Польськомовний єврей з Дрогобича створив свій настільки самобутній світ, що дослідники спочатку порівнювали його з Францом Кафкою, а потім цю невдячну справу закинули. До ювілею Шульца Юрій Андрухович переклав українською весь доробок письменника, а «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» традиційно добре його видала. Цією прозою не можна зачитатися – настільки вона густа, неповоротка, і алогічна, несюжетна, а це саме те, чого треба для довгих зимових вечорів. Бруно спробує привідкрити для вас той прекрасний Ноїв ковчег, яким була Галичина у міжвоєнний період, а ви матимете змогу смакувати добірною модерністичною прозою. Книга – для людей з претензією на смак, абсолютне немасове чтиво, тому подарувати її комусь – уже непоганий комплімент.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Ришард Капусцінський. Імперія. – К.:Темпора, 2012

Якщо любите серйозну літературу, цікавитеся політикою, історію, подорожами, то ця книжка припаде вам до смаку. Ришард Капусцінський у перекладі Дзвінки Матіяш розкаже вам про свої подорожі безкраїм СРСР-ом, про окупацію рідного містечка совєтськими військами перед Другою світовою, про примусові переселення, про військові конфлікти на Кавказі і навіть про український Голодомор. Автор об’їхав всю колишню Імперію, занотовуючи собі враження про людей, описуючи готелі та їжу, зустрічаючись з митцями, істориками, політиками, а намагався зрозуміти тільки одне: що всі ці народи тримає в купі навколо Росії? Блискуча фактологічна проза завершується першими роками після розпаду Союзу, але питання, які ставить здивований Ришард, оглядаючись на новопосталі незалежні країни, залишаються без відповіді й донині.

Таня Малярчук. Біографія випадкового чуда. – Харків: КСД, 2012.

Таня Малярчук написала книжку про Лєну, яка живе у Сан-Франциско (в якому легко впізнати Івано-Франківськ, а в самій Лєні – авторку, яка зараз живе на еміграції в Австрії). Власне, останній факт і дав можливість Тані подивитися на Батьківщину трохи збоку, проаналізувати українське суспільство і зробити кілька неприємних висновків про нього. Але всього цього можна й не «прочитати», занурившись у легке й іронічне письмо Малярчук. Цікаві герої, проблема інвалідів і психів у нетолерантному до цього суспільстві, чудеса і магія простого життя, ліричний сюжет – вам ця книжка точно сподобається. А якщо ви любили прозу Малярчук і раніше, то цей роман тільки переконає вас у її майстерності.

Олександр Бойченко. Мої серед чужих. – Чернівці: Книги-XXI, 2012

Якщо читаєте ви багато, а хочете – ще більше, то путівник Сашка Бойченка по світовій літературі вам стане в нагоді. «Мої серед чужих» - блискуча книжка, яка розповідає про улюблених письменників автора в світовій літературі. З одного боку, це ніби збірка нарисів і малих есеїв, але з іншого – це дотепні й цікаві оповідання, базовані на біографіях і творах світових класиків від Стародавньої Греції до сучасної Росії (кому мало – навіть розділ про дитячу літературу є). Хочете довідатися із якого сміття робиться велика література? Бойченко легко вам це пояснить на прикладах Гемінґвея, Сократа, Довлатова та інших. Must read для тих, хто любить читати.

Оценка материала:

4.50 / 24
Must read: 5 книжок, які варто подарувати на зимові свята 4.50 5 24
 Андрій Любка 15.12.2012 36689
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.