<
НОВИНИ ДНЯ: Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Як зміниться чисельність населення в Україні після війни: демографка шокувала прогнозом  З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний перелік  Боротьба за оборону: як Україна будує найпотужніші в історії захисні споруди від Росії  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  В Росії пригрозили ЄС "жорсткою відповіддю" на вилучення заморожених активів  "Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення ще на рік: скільки потрібно платитивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
12.02.2013 21:00 2252

На Волині досі живе єврей-вояк УПА

У селі Грибовиця на Волині досі живе єврей, який служив в УПА – Мандик Хасман. Йому зараз 84 роки.

Мандик Хасман запевняє, що й на сьогодні для нього вигук «бандерівець» є не образою, а найвищою шаною. Про те, що приєднався до УПА, чоловік не шкодує і сьогодні – після того, як отримав два поранення, в результаті яких залишається прикутим до візка.

Ногу колишньому повстанцю ампутували нещодавно, але причини цього сягають подій 1946-го року. Тоді Мандик Хасман разом із товаришами потрапив у засідку енкаведистів, і автоматною чергою йому прострелили обидві ноги та хребет. При цьому він зміг вижити. 

«Я тоді сидів 9 місяців під слідством…  Але вони з мене нічого не випитали, бо я казав, що нічого не знаю: моє діло було вожки керувати», – розповів журналістам сам ветеран.

Народився Мандик Хасман у м. Дрогобич. Батько заробляв тим, що возив людей у бричці. У 1939 році його сім’я опинилася в гетто, а в 1942 році євреїв почали знищувати. Ця доля спіткала і сім’ю Хасмана – втекти з розстрілу вдалося лише йому та молодшому братові. У ліс він, за власними словами, пішов для того, щоб «одімстити німакам».

У лісі його знали під прізвиськом «Малий». Завдання його було простим: возити лісове керівництво, забезпечувати загін кіньми та передавати інформацію. Журналістів Мандик Хасман запевнив, що повстанці знали, що він – єврей, і при цьому ставилися до нього приязно. Його досі відвідують сини та доньки бойових товаришів. Загалом він отримав кілька нагород і десятки грамот за відвагу і вірність. Повстанських пісень уже співати не може, бо не дозволяють голосові зв’язки, але заповіді з «Декалогу Українського Націоналіста» він пам’ятає і цитує досі, повідомляє Lviv24.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
На Волині досі живе єврей-вояк УПА 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
12.02.2013 21:00 2252
Еще материалы раздела «Суспільство»