<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Дозвілля
 Мария Бондарь 20.03.2013 21992

Клуб мандрівників: як провести відпустку з мінімумом витрат і максимумом задоволення

Ощадливі європейці давно зметикували, що, плануючи відпустку самостійно, можна заощадити до 50% сумарного бюджету поїздки. Серед наших співвітчизників практика самостійного планування подорожей поки що не надто поширена. Українці досі захоплені «полюванням» на горящі путівки.

У перші світанкові години андалуське небо і гладь Гібралтарської затоки видаються єдиним цілим. Сонячні промені біжать легкими хвилями. Суворі гірські масиви, що оточують затоку, ніби захищають це місце від суєти повсякденності. Хочете помилуватися? Неподалік можна зняти кімнату — EUR20 за ніч. Двох днів на Гібралтарі більш ніж достатньо. Потім добре б вирушити в Кадіс покуштувати найкращих у світі оливок і подегустувати легендарний місцевий херес. Найпівденніша з іспанських провінцій — гастрономічний рай для любителів середземноморської кухні. Пляжі тут теж чудові. Фанати серфінгу відведуть душу в південно-західній частині регіону, на узбережжі Атлантики. Ті, кому більше до душі Середземне море, поїдуть на південний схід і теж не помиляться. Зупинитися в місті коштуватиме EUR15, в селі — ще менше. Наступна зупинка — Севілья. Танці з кастаньєтами, художні музеї з вражаючими колекціями полотен іспанських майстрів, чарівність «старого міста», багато нічних клубів і fashion-outlet. Доклавши певних зусиль, можна знайти кімнату за ті самі EUR15. За авіаквиток Київ — Севілья — Київ доведеться заплатити близько EUR500 (за певного фарту може бути й EUR300, але тут знадобляться особливі навички пошуку дешевих рейсів). Отже, якщо не смітити грошима, можна провести тиждень в Андалусії за EUR700 з урахуванням перельоту і харчування. Для порівняння — середня вартість тижневого пакетного туру до Іспанії у прайс-листах київських туристичних агенцій — EUR1300.

Сам собі турагент

Статистика продажу невблаганно свідчить, що більшість населення країн Західної Європи воліє обходитися без допомоги агенцій. Тренд цілком зрозумілий. Пакетний продаж туру по суті означає, що якийсь посередник заробляє на бронюванні місць у готелях, перепродажу квитків та всіляких туристичних послуг. Понад те, до моменту формування остаточної споживчої пропозиції найчастіше вибудовується ланцюжок із двох-трьох посередників. І якщо перший, найбільший, теоретично може заробляти лише на обсягах — тобто на знижках, які авіаперевізники та готельєри надають особливо великим клієнтам, то решта (вони зазвичай дрібніші) явно закладають свої комісійні в підсумкову відпускну вартість. Ощадливі європейці давно зметикували, що, плануючи відпустку самостійно, можна заощадити до 50% сумарного бюджету поїздки. По-перше, не доводиться оплачувати роботу посередників. По-друге, необов’язково розміщуватися в готелях із комплексним обслуговуванням. По-третє, реальна вартість трансфертів, харчування у країні перебування, а також більшості екскурсій і розваг, зазвичай набагато нижча за ту, що закладена в ціну пакетного туру.

Трикімнатна квартира в місті Санта-Пола (Іспанія) коштує EUR15 за добу

Серед наших співвітчизників практика самостійного планування подорожей поки що не надто поширена. Українці досі захоплені «полюванням» на горящі путівки. Таким чином і справді можна значно скоротити відпускний бюджет, не відмовляючись від улюбленого для мешканців пострадянського простору формату all inclusive. Втім, є підстави вважати, що в осяжному майбутньому європейська мода на самостійне планування поїздок проявиться і в нашій країні. Економія — далеко не єдиний позитивний ефект відмови від пакетних турів. Для багатьох споживачів набагато вагомішим аргументом виявляється свобода вибору — можливість скласти програму відпочинку та розваг на власний смак, включити до неї ті місця й заходи, яких немає в жодній пакетній пропозиції. Розуміючи, що досвід самостійних подорожей у більшості українців невеликий або взагалі відсутній, а бажання пуститися у «вільне плавання» ось­ось з’явиться, Контракти пропонують вашій увазі кілька простих порад щодо організації бюджетної, але приємної відпустки.

Ульотна тактика

Авіапереліт — зазвичай одна із найзначніших витратних статей у відпускному бюджеті. Власне, це і є тією єдиною причиною, з якої багато самостійних мандрівників таки зв’язуються з агенціями щодо купівлі окремих послуг. Для приватної особи звернення до туристичної агенції означає можливість придбати квиток на чартерний рейс. В іншому разі доведеться летіти регулярним, а це на кількасот доларів дорожче. Якщо не йдеться про пік сезону, багато агенцій продають квитки на чартерні рейси за умови, що клієнт готовий придбати за їх посередництва щось ще. Хоча б трансферт з аеропорту до готелю або послуги з організації святкування дня народження у країні перебування. На туристичному ринку існує навіть поняття «пакет дикуна» — зазвичай це авіаквиток і ваучер на послуги агенції з фіксованим номіналом. Якщо не домовитеся з українськими продавцями, такий пакет легко придбати в терміналі аеропорту будь-якого з великих транспортних вузлів. Найближчий до нас — московський аеропорт «Шереметьєво». У залі відльоту зверніть увагу на стійки з логотипами туроператорів, що знаходяться неподалік від представництв авіакомпаній.

Досвідчені мандрівники знають, що Шереметьєво — хороше місце для придбання «пакету дикуна» з чартером у Таїланд, Індію й на Кубу. Головна незручність у тому, що, прилетівши до Москви з Києва, доведеться пройти паспортний контроль на виході, заповнити міграційну картку, отримати багаж. Потім, купивши свій «пакет» для подальшого прямування, потрібно буде знову зареєструватися і пройти весь передпольотний контроль. До речі, купуючи другий квиток у перевалочному аеропорту, звертайте увагу на дату і час вильоту. Те, що полетіти потрібно того ж дня, аксіома для вас, але не продавця «пакетів». Якщо не хочете вплутуватися у складні схеми покупки чартерів, є сенс потурбуватися про планування відпустки як мінімум за півроку до поїздки. Вартість квитка на регулярний рейс буде відчутно нижчою, якщо купити його завчасно. Власне, європейці й американці так зазвичай і роблять.

Правила зйому

Поради бувалого

Суттєво полегшують життя самостійного мандрівника: картка місцевого оператора мобільного зв’язку, страховка (travel insurance) і портативний пристрій, за допомогою якого можна вийти до глобальної мережі, хоча б для того, щоб знайти розклад автобусних маршрутів всередині країни перебування.

Готельна бронь може знадобитися вже на етапі оформлення туристичної візи. Втім, це аж ніяк не означає, що вам справді доведеться жити в готелі. По-перше, бронювання можна скасувати, візу не анулюють. По-друге, термін перебування у готелі можна скоротити до одного дня, а потім перебратися в дешевше місце. Навіть з точки зору планування власного туру, бронювання номера в готелі на першу ніч — не така вже й погана ідея. Якщо, наприклад, ви прилітаєте в доволі пізню годину або з якихось причин не зможете одразу після прибуття зв’язатися з представником квартирного бюро або господарем квартири, короткострокове розміщення в готелі виявиться найзручнішим, хоча, можливо, й не найдешевшим рішенням.

Взагалі, для охочих заощадити на постої існує багато варіантів розміщення — хостели, придорожні зони відпочинку для водіїв, орендовані трейлери, деякі любителі екстремального відпочинку взагалі обходяться наметами. Втім, переважна більшість самостійних мандрівників віддає перевагу орендованим квартирам і кімнатам. Це найцивілізованіший із дешевих варіантів розміщення, і найдешевший із цивілізованих. Пошук і бронювання придатного житла не викличе труднощів, якщо ви читаєте і розмовляєте мовою країни, де маєте намір відпочивати. Якщо ні — краще вдатися до допомоги людини, яка володіє цією мовою; в ідеалі — запросити її в компанію й подорожувати разом. Ясно, що у сайтів усіх міжнародних квартирних бюро є англомовні версії, і їхні працівники, які відповідають на телефонні дзвінки, зазвичай непогано розмовляють англійською. Однак є велика ймовірність, що на місці вам доведеться мати справу не з представником бюро, а з господарем житлоплощі, і його англійська може вас розчарувати. До речі, навіть якщо ріелтор обіцяє особисто залагодити всі нюанси, супроводжувати вас до тимчасового місця проживання та вручити ключі, неодмінно вимагайте координати господаря квартири та зв’яжіться з ним заздалегідь.

Після прибуття у вашому записнику мають бути імена, прізвища, домашні та мобільні телефони господарів усіх квартир і вілл, де ви маєте намір зупинятися протягом відпустки. Не кажучи вже про точні адреси всіх заброньованих об’єктів. Навіть якщо ви звернулися до солідного бюро з бездоганною репутацією і жодної секунди не сумніваєтеся в благонадійності менеджера, який з вами спілкується, не вносьте передоплату за безготівковим розрахунком. Хоч би скільки фотографій квартири або вілли вам показували, хай би як барвисто не описували переваги району, максимум, на що можна погоджуватися — передоплата готівкою на місці, безпосередньо перед заселенням. Надто вже великою є ймовірність, що в реальності броньований об’єкт нерухомості виглядає менш привабливо, ніж на рекламних фото. Якщо квартира або вілла мрії на час відпустки знайшлася без участі бюро, наприклад, на віртуальній дошці приватних оголошень або на ріелтерському форумі, виявіть особливу обережність. У таких випадках доцільно принципово відмовитися від передоплати та підібрати якийсь страхувальний варіант.

Оценка материала:

4.17 / 6
Клуб мандрівників: як провести відпустку з мінімумом витрат і максимумом задоволення 4.17 5 6
Життя та Стиль / Дозвілля
 Мария Бондарь 20.03.2013 21992
Еще материалы раздела «Дозвілля»