<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Буданов анонсував нові атаки на РФ: Маємо показати, що Путін не може захистити росіян  Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнямивсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
30.03.2013 4194

І Христос теж воскрес: Києву потрібен біблійний потоп

Небувалий снігопад і можливий весняний потоп – шанс для Києва не тільки вмитися, очиститися, а й змести чужу владу. Унікальний шанс, яким може скористатися опозиція. А якщо не вона – то ситуацію повинна взяти в руки громада.

Всі знають історію про Ньютона і яблуко? Отож-бо. Українці пережили конституційний переворот, здійснений регіоналами на зорі правління Януковича, проковтнули «посадку» лідерів опозиції, мляво відреагували на згортання євроінтеграції й рух до Митного пекла, яке нав’язливо пропонує Росія. Здавалось би, що гіршого має вчинити влада, щоб люди таки вийшли на вулиці? Підняти захмарно ціни на алкоголь? Зобов’язати всіх платити 75 відсотків податку з валюти в обмінниках? Заборонити починати вечерю без молитви за Хазяїна? Будь-який абсурд в сучасній Україні можливий на законодавчому рівні. Але – як завжди у добрих трилерах – коли вже не видно світла в кінці тунелю і шансів на порятунок не залишилося, випадково й раптово стається щось, що докорінно змінює ситуацію. І тепер уже Зло має втікати від Добра, яке торжествує.

Як манна небесна, на нашу столицю випав сніг. Щедро випав. А колапс, він і в Києві колапс: якщо чотиримільйонне місто паралізоване, то важко серед цих чотирьох мільйонів людей знайти таких, що були б задоволені ситуацією. Навіть якщо дуже незадоволених і готових до дій тільки 5% з них, то це все одно вже ціла армія. Армія, яку ніхто не повів до бою. Відсутність українського Наполеона зіграла з Києвом злий жарт: ідеальний для мирного путчу час снігової блокади використано не було. Режисер угорі мав подивитися на так бездарно втрачену можливість, покрутити біля скроні пальцем, голосно зітхнути і подарувати українцям ще один шанс. Приблизно так він зробив з Ньютоном, якого довелося вгріти яблуком просто по голові.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Отож, природа й Вищий задум знову на тарілочці приносить нагоду розібратися хто є хто. Паводок буде точно, тут і метеорологом бути не треба. Я пережив два катастрофічні закарпатські паводки 1998 й 2001 років, і можу вам сказати, що це враження не з приємних. Пливуть цілі хати, худоба, авта; вода змиває дороги, паркани, мости, викорчовує дерева. Після паводків уже нічого не ремонтують, а починають будувати з нуля. Тобто приблизно той же рецепт, який потрібен і Україні: реформувати систему влади і витесувати неотесаних регіоналів – річ марна, настала пора будувати все по-новому, від фундаменту.

Великий сніг і висока вода, як сказали би в горах, приходять не просто так. Цього разу вони стали для нас подарунком, бо демонструють, що зграйка самовдоволених і пихатих донецьких нуворишів може бігати пеньками за стінами «Межигір’я» і за щитами сотень беркутівців, але не може навіть сніг нормально прибрати. Що влада, яка так тішилася своєю монолітністю і авторитарністю, тікає з корабля, як тільки бачить перші ознаки шторму, чи то пак снігопаду. Що король, зрештою, голий.

Що ж робити? Нічого протизаконного, просто вимагати своє: 2 квітня вийти до Верховної Ради – з опозицією чи без – і домогтися призначення виборів у Києві. Бо влада завжди підзвітна: тільки от якщо її призначили, то й звітує вона не перед виборцями, а перед Хазяїном, який своїм указом дарує народу правителів. Бездарних правителів, які ні снігу прибрати не можуть, ні піти з гідністю не вміють.

У цю неділю християни західного обряду святкують Пасху. Метеорологи кажуть, що одразу після неї нарешті прийде весна. У Києві – разом із паводком. Христос воскрес – воскресне і Київ.

Оценка материала:

5.00 / 12
І Христос теж воскрес: Києву потрібен біблійний потоп 5.00 5 12
 Андрій Любка 30.03.2013 4194
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.