<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
28.04.2013 5609

Хліб коментатора

Що змушує людину написати коментар? Особливо злісний анонімний коментар. Невже таким чином можна підняти собі настрій? Мабуть, так – і саме в написанні негативних коментарів люди шукають спосіб відомстити, видихнути, відчути власну єхидну вищість.

Під однією з моїх колонок на цьому порталі користувач під ніком «Олег» написав: «андрій любка вже не має про що писати – бере найбанальніші теми – від сніду, собачих какашок і тепер до вина. Наступна колонка буде, напевне, про картоплю як другий хліб: )))». Хоч згаданий юзер, мабуть, і намагався мене вжалити, йому це не вдалося – мені цей коментар сподобався, я люблю людей з почуттям гумору і нормально ставлюся до критики.

І не зважаючи  на те, що у мене в паспорті стоїть штамп прописки «Виноградів», і хоч я й люблю вино, і хоч дуже дивуюся такій суперпопулярності чилійських вин, і справді, цілком щиро вважаю, що поява винних магазинів і винної культури свідчить про прихід цивілізації на наші території, хоч все це вкупі підтверджується тим, що я сам, своїми руками вмію робити вино, і робив це неодноразово і щоразу в об’ємі понад три сотні літрів, справа, однак, полягає в іншому. Не в самому коментарі, бо люди мають право думати що їм заманеться і можуть вільно висловлювати свої думки, і у всіх різні вподобання, «на колір і смак товариш не всяк», як то кажуть. Отож, справа не у в’їдливій реакції, а в її анонімності – «Олег» може означати будь-що: і, наприклад, Романа, і Світлану, і справжнього Олега.

Олегові, який побоявся написати власне прізвище і – найімовірніше – навіть чужим ім’ям підписався, я хочу відповісти й справді розказати історію про хліб. Сім років тому після невдалої спроби революції чи радше кволенького протесту проти фальсифікації виборів Президента Білорусі, мене й моїх друзів затримали на центральній площі Мінська й посадили до в’язниці. Затримали й посадили – так пише клавіатура, так висловлюється мова, насправді ж боєць спецназу ударом ноги в сонячне сплетіння повалив мене на землю, кілька разів вдарив у нирки й грудну клітку, і вже коли я почав задихатися – поволік у автозак. Далі були чотири доби у тюрмі, під час яких мені не дозволяли ані повідомити про свою долю близьким, колегам чи хоч би українське посольство. За ці чотири доби повного безправ’я мене спокійно могли б убити – і ніхто ніколи б не дізнався де і куди я зник.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

На четверту добу мене повезли в суд, який засудив мене на п’ятнадцять діб тюрми і депортацію на 10 років. Зрештою, у цьому нічого дивного, натомість на все життя я запам’ятаю інше: в суд і назад мене везли у великій вантажній машині з написом «ХЛЕБ» на бортах. Серед білого дня наприкінці березня 2006 року центром європейської столиці їхала машина з написом «ХЛЕБ», а всередині, у маленькій камері розміром з біотуалет, у наручниках, з головою між колінами, у взутті з витягнутими шнурівками їхав я. Після цього я вже не зможу розлюбити Центральну Європу, я досі живу, зачарований її дикістю й чарівністю, її жорстокістю й любов’ю, її хлібом і її видовищами.

Більше того, я більше ніколи не купував собі взуття без шнурівок і саме з цієї причини, до речі, не дуже люблю сандалі. Шнурівки стали моїм приватним символом свободи, останнім набоєм, який можна використати, щоб у потрібну хвилину знищити останнього найзапеклішого ворога – себе.

За останні три роки наша центральноєвропейська країна перетворилася на вантажівку з написом «ХЛІБ» на бортах і в’язнями всередині. Деклароване «покращення», цей символ достатку і хліба у кожному домі, насправді є лише брехливою ширмою, за якою сидить побитий народ у наручниках. Народ без права голосу, у відчаї від власної безпомічності й безвиході. І єдине, що йому залишається – прийти додому і посеред ночі тихо накатати злісний анонімний коментар, щоб хоч якось випустити назовні свою лють, свою затаємнену й застрашену злобу, тихо написати донос на більш успішного сусіда, у темному провулку вдарити ножем у спину чи пляшкою по голові. І відчути полегшення.

Коментаторе! Напиши свій коментар так, як вважаєш за потрібне, можливо, це твоє єдине задоволення і єдиний спосіб помсти за втрачене життя у проклятій країні. Краще напиши коментар, вилий свій біль і образу, хоча б для того, щоб ніколи не скористатися шнурівками не за призначенням.

Оценка материала:

4.88 / 16
Хліб коментатора 4.88 5 16
 Андрій Любка 28.04.2013 5609
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.