<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії у війні, - WSJ  Кремль посилив атаки на Харків: аналітики назвали мету Росії  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Виплати у Польщі: що треба знати про допомогу на дітей 2024 року  У Пентагоні заявили, що постійно контактують з Україною щодо потреб в озброєннівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
12.05.2013 12554

Дєнь Пабєди як День Поразки, або історія про двох Ань

Мабуть, саме через неї я найбільше й ненавиджу День Перемоги, Червону армію, усю війну і весь повоєнний розклад сил, паради й ветеранів, саме через неї дорікаю повстансько-визвольним потугам нашого народу, які так і не вибороли тоді незалежності, саме через неї мені чужий цей пафос Бальшой Пабєди, - через Аню. Точніше кажучи, через двох Ань.

Бо був у моєму житті період під час навчання в університеті, коли я зустрічався одразу з двома дівчатами. Тобто ні, бо це не так я зустрічався з ними, як вони зі мною. Точніше, зовсім не так, бо я зроду навіть в думках не мав чогось такого аморального й ловеласного, але воно якось само собою вийшло. І мушу визнати – дуже мене мучило за це сумління. Дуже. Ну справді. А все тому, що я зустрічався з Анею, потім з нею посварився, і через якийсь час почав зустрічатися з іншою Анею. Все б нічого, та за два дні я ні сіло, ні впало помирився з першою Анею, тож став щасливим (насправді нещасним) кавалером одразу двох Ань. Другу я ніяк не наважувався покинути: по-перше, бо кидати дівчину заради іншої – це зрада, а по-друге – з жалощів (ну бо добре в мене серце). Слід було терміново щось вирішувати з цією ситуацією, але – як завжди в подібних випадках – кожне вигадане рішення видавалося гіршим за попередню ідею. Тож я взяв тайм-аут і думав, залишивши цю прикру історію на волю Божу.

А Ужгород – настільки невелике місто, що в ньому не варто зустрічатися навіть з однією дівчиною, а не те, що з двома одразу. Особливо якщо тебе всі впізнають. Тоді кожне публічне місце – від вулиці до кав’ярні – може стати провалом і викриттям. Я скоротив до мінімуму «виходи в світ» з Анями (з кожною, ясна річ, окремо), намагаючись бачитися з ними вдома чи обмежуватися спілкуванням по телефону. Життя якось унормувалося і я вже очікував, що якісь із цих двох стосунків помруть, зів’януть від нудьги й буднів, і все вирішиться саме по собі.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Процитую класика: «Ніщо не віщувало біди». Все було гаразд, аж поки не настало 9 травня, Дєнь Пабєди. Вихідний день, тобто час, на який претендували обидві Ані. Одній я пообіцяв поїхати з нею на пікнік з друзями, іншій же розповів історію про вмираючого родича, який у останні хвилини захотів побачити всю велику родину, тож «мушу їхати, зрозумій, сорі і наступні вихідні – обіцяю – будуть тільки для нас».

«Аню, - сказав я 9 травня зранку в телефонну слухавку до однієї, маючи на увазі іншу. - Ми вже під твоїм під’їздом, виходь, не барися, бо з такими темпами на жоден пікнік ми не встигнемо!». «Який ще такий пікнік, - відрекошетила друга Аня, почавши здогадуватись про наявність першої. - Який такий під’їзд, якщо я живу в приватному будинку, і як там твій помираючий родич, невже воскрес?» «Воістину воскрес», - лише й знайшовся з невдалою відповіддю я. Далі описувати ситуацію немає сенсу, її фінал був визначеним заздалегідь – я втратив обох Ань. І, чесно кажучи, ще невідомо кому в цьому більше пощастило – їм чи мені.

Втім, часом (як от зараз, переглядаючи стрічку фейсбуку, заповнену за- і проти-перемогівським флудом) думаю: а як би розвивалася ситуація, якби ніякої Пабєди не існувало, бажано вкупі з Радянським Союзом? Якби не було в історії сталінського пафосу, а потім розвінчування культу особи, якби не було традиції героїзації зла, якби не було гонки озброєнь, усіх цих парадів і воєнно-поліцейських держав, заснованих на крові, вбивствах і насиллі? Якби не було усіх цих вихованих на кровожерній ідеології совків, завдяки яким і в незалежній Україні святкується Дєнь Пабєди, та ще й виділяється окремим вихідним. Мабуть, я був би щасливішим. І не лажанув би так бездарно з Анями, непогані ж були дівчата.

Ех, якби не той клятий вихідний 9 травня, яким би іншим могло бути моє життя!

Оценка материала:

3.93 / 28
Дєнь Пабєди як День Поразки, або історія про двох Ань 3.93 5 28
 Андрій Любка 12.05.2013 12554
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.