НОВИНИ ДНЯ: Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухнівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
26.05.2013 7313

Підлі часи: чому від монстрів і потвор нас не рятує навіть денне світло

У випадку будь-якого авторитаризму найгіршим є те, що влада створює умови, за яких між простими людьми виникає ненависть і агресія. Іншими словами, влада провокує на розвиток усього найгіршого, що є в суспільстві. Україна тут – хрестоматійний випадок.

Усе, що останнім часом відбувається в Україні – і в політичній, і в соціальній, і в культурній сферах – є яскравим свідченням певної цілеспрямованої деградації. Напруга зростає, градус дискусій підвищується, іскри в дослівному сенсі літають скрізь. Із фізики знаємо, що будь яка затрачена енергія не зникає, а перетворюється в іншу, тобто кудись ця вся напруга має бути спрямована, кудись має виходити ця «пара».

Чим насправді небезпечна і погана будь-яка форма авторитаризму? Не політичними репресіями й утисками насамперед, бо вони торкаються малої, статистично в порівнянні з народом незначущої, частини політичної еліти. Так, за ґратами може опинитися гроно популярних політиків, кільком партіям може бути забороненою участь у виборах. Але для переважної більшості населення – а якщо ми вважаємо себе демократами, то зобов’язані рахуватися перш за все з її думкою – ці проблеми ніколи не стануть найважливішими, бо звичайна людина радше переймається проблемами цін на харчі, бензин чи якістю медичних послуг, ніж самопочуттям Тимошенко у в’язниці.

Авторитаризм, диктатура натомість мають іншу найнегативнішу свою рису: вони пробуджують у людях, у суспільстві все найгірше, сіють страх. Дозволивши одній касті бути безкарною, режим автоматично дозволяє це всій вертикалі, від Януковича з Льовочкіним нагорі – до Тітушка-Румуна внизу. І починаються «підлі часи» - коли люди бояться, воліють краще не втручатися до жодних ситуацій, коли в справедливості відмовлено і будь-які знані раніше правила можуть виявитися недієвими. Наприклад, раніше можна було водієві, який неправильно паркується під вашим під’їздом, сказати, що він заважатиме перехожим чи іншим автам. Тепер цього робити не варто, бо він може вийти з бітою чи ножем і «поспілкуватися». Якщо він член ПР, то на суді потім цілком може виявитися, що ви самі впали і 19 переломів – просто наслідок вашої необережності.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Як влучно сказала одна моя мудра й далеко не боязка знайома: «Зараз такий час, коли варто без потреби не виходити на вулицю ввечері, а вдень найкраще пересуватися від паркінгу до паркінгу, щоб максимально унеможливити небажані соціальні контакти». Авторитаризм цим і небезпечний – бо в умовах відсутності справедливості на світло денне, як у страшній казці, виповзають найжахливіші, найагресивніші та найнижчі в інстинктах монстри й потвори. І правлять балом.

Пройдіться Києвом, прокатайтеся громадським транспортом, зайдіть на ринок чи в супермаркет – люди навколо похмурі, злі, неусміхнені, низьколобі. Суспільство наелектризоване, агресивне, повсюдно відбуваються якісь сварки, конфлікти, атаки. Чи то конфлікт навколо ТВі, де посварилися і опинилися по різні сторони барикад не Кагаловський з Альтманом, які скоро помиряться, а Портніков і Станко, Шевченко і Макаров, які в принципі однодумці; чи то загальний і зрозумілий осуд журналістів, які починають працювати на режим (від Чепак до Оліфер); чи то лауреати Шевченківської премії, яким колеги перестають подавати руку після рукостискання Януковича. Проблема не в тому, що якісь люди «продалися», це наслідок; проблема в тому, що режим створив такі умови, коли люди гіршають, коли вибирають бридкий і низький шлях, чого за інших умов не зробили б.

Головна проблема авторитаризму не в тому, що сидить Тимошенко, а в тому, що настали «підлі часи», коли люди починають ненавидіти одне одного, коли страх, шантаж чи вигода штовхають в принципі класних людей на низькі вчинки. І найгірше те, що режим колись обов’язково впаде, а з цими людьми нам якось доведеться жити разом далі.

Оценка материала:

4.76 / 17
Підлі часи: чому від монстрів і потвор нас не рятує навіть денне світло 4.76 5 17
 Андрій Любка 26.05.2013 7313
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.