НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.06.2013 14:45 854

В ДТП на автошляхах Україна втрачає до 5 млрд доларів

Україна щорічно втрачає 5 млрд доларів через ДТП на автошляхах.  

Про це повідомив заступник генерального директора Моторного (транспортного) страхового бюро України Микола Лутак.

М. Лутак зазначив, що жодного разу не було підняте питання стосовно економічних втрат в результаті ДТП. В Україні в період 2010-2013 рр. були прийняті базові документи стосовно вирішення цієї проблеми. Проте, ситуація не так швидко змінюється на краще.

«В першу чергу, ситуація не змінюється тому, що всі нововведення пов'язані з прийняттям нормативно-правових актів не фінансуються. А, як відомо, без фінансів сьогодні не можна нічого зробити. Сума, яка прописана у концепції прийнятій Кабміном, дорівнює 5,6 млрд грн до 2016 року. ... Скільки бюджет втрачає в результаті ДТП, що сталися в Україні, на сьогоднішній день не зрозуміло. Якщо ці кошти будуть виділені на реалізацію затвердженої програми дій, то смертність на дорогах зменшиться у два рази» - вважає Лутак.

«Наразі, за оцінками Світового банку, щорічно через ДТП на автошляхах Україна втрачає 5 млрд дол., це дорівнює 40 млрд грн. Хочу наголосити, якщо кошти будуть виділені, то після 2016 року ці втрати зменшаться у два рази», - повідомив заступник гендиректора Моторного бюро.

В свою чергу, директор центру безпеки дорожнього руху і автоматизованих систем при Міністерстві внутрішніх справ України Сергій Будник зазначив, що за оцінками Світового банку від ДТП щорічно втрачає 2,5-3% ВВП. Кабінет Міністрів заклав у держбюджеті на 2013 рік зростання ВВП на рівні 3,9%.

«Таким чином, якщо виходити з розрахунків Світового банку, можна припустити, що практично все заплановане на 2013 рік зростання ВВП, піде на погашення втрат від ДТП», - додав С.Будник.

Що стосується смертності на автошляхах та кількості автопригод, то С. Будник зазначив наступне: «Якщо говорити про ситуацію, що склалася нині на автошляхах, вона зараз є досить загрозливою в порівнянні з європейськими взірцями безпечної їзди. Такі країни як Великобританія, Норвегія, Нідерланди мають такий показник загиблих на автошляхах: 3-4 людини на 100 тис. населення. В Україні, в свою чергу, цей показник складає 10-12 осіб на 100 тис. населення».

С. Будник вважає, що за останні роки спостерігається позитивна тенденція у цьому напрямку. Він навів наступні дані. У 2007 році в результаті ДТП в Україні загинуло 9 тис. 600 осіб і близько 70 тис. було травмовано. У 2012 році цей показник склав 5 тис. 122 загиблих особи і поранених в результаті ДТП 22 тис. осіб.

Якщо говорити про статистику на сьогоднішній день, то за 5 місяців цього року в Україні сталося 70 тис. 500 автопригод з потерпілими, в яких 1 тис. 367 осіб загинуло і приблизно 11 тис. 844 було травмовано. «Тобто, в порівнянні з минулим роком ми маємо позитивну тенденцію: ДТП з потерпілими на 5% менше, загиблих осіб на 21,9% менше і потерпілих на 31%», - повідомив С.Будник.

Оценка материала:

5.00 / 1
В ДТП на автошляхах Україна втрачає до 5 млрд доларів 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.06.2013 14:45 854
Еще материалы раздела «Суспільство»