<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отримання  Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішає  Демонтаж колишньої Арки дружби народів: у КМДА заявили про небезпеку  Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватимевсі новини дня
 Станислав Яблонский 05.07.2013 6825

Розмова чи гаманець: чому мобільні оператори не знижують тарифи на роумінг

Щоб не заплатити за мобільний зв’язок та інтернет більше, ніж за проживання в готелі, українцям доводиться бути пильними і спритними.

Про те, що приймати дзвінки й телефонувати самому з мобільного з-за кордону дорого, знає кожен абонент будь-якого вітчизняного оператора. Базові тарифи на роумінг стабільно високі. Так, у «Київстару» на вхідні дзвінки встановлено розцінки від 9 до 25 грн, на вихідні — від 9 до 35 грн. У МТС тарифна політика схожа — вхідні коштують від 8 до 30 грн, а вихідні від 8 до 36 грн. «Астеліт» (life:)) бере з абонентів 13 грн за вхідні і 13–30 грн за вихідні. Цей діапазон цін містить у собі всі країни — як СНД, так і далекого зарубіжжя.

«Кусаються» й базові тарифи на мобільний інтернет наших операторів: всі вони вказують ціну за цю послугу в кБ (5 грн за 50 кБ у «Київстар», і 12 грн за 100 кБ в «Астеліт» та МТС), і це може ввести безтурботного абонента в оману щодо низької вартості послуг.

Чому так дорого?!

Вітчизняні оператори стверджують, що роблять усе можливе для зниження тарифів, але не все в їхніх руках. «Базовий тариф на послуги міжнародного роумінгу формується з різних компонентів: ціна послуг приймаючих закордонних операторів (хвилини дзвінків, SMS, мегабайти), ціна послуг транзитних операторів, мережі яких використовуються для передачі трафіку; і ціна послуг «домашнього» оператора. Найбільший «внесок» в остаточний тариф робить ціна послуг закордонних операторів зв’язку. Якщо операторам вдається домовитися про взаємовигідні знижки, роумінгові тарифи можуть знижуватися. Та закордонні оператори зазвичай захищають свій ринок і прагнуть компенсувати зниження внутрішніх тарифів для своїх абонентів за рахунок високої ціни на послуги для абонентів закордонних операторів, — пояснив Контрактам «математику» роумінгу Максим Деревянко, менеджер департаменту тарифів і продуктів «Київстар». — Тож в окремих країнах базові тарифи на міжнародний роумінг можуть сягати кількох доларів за хвилину. Крім того, ціна залежить від кількості транзитних мереж, що беруть участь в обміні трафіком. У тих країнах, з якими українські оператори мобільного зв’язку організували прямі наземні включення, тарифи на міжнародний роумінг нижчі. Однак є географічні напрямки, де для передачі трафіку необхідно задіяти кілька транзитних мереж, як, наприклад, при дзвінку з України до країн Азії або Африки. Відповідно, і ціна такого дзвінка буде вищою, ніж ціна дзвінка до прикордонних країн».

На зниження базових тарифів роумінгу найближчим часом розраховувати не випадає

При цьому всі оператори визнають, що надавати послуги роумінгу своїм абонентам їм вигідно. Та й із кожним роком кількість голосових хвилин, використаних у роумінгу, зростає. Так, у 2012 році абоненти «Київстар» наговорили з-за кордону на 48% більше, ніж у 2011 році. А за 5 місяців 2013 року кількість дзвінків у роумінгу збільшилася на 38% порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Щоправда, у компанії таку радісну динаміку пов’язують зі спецтарифом «Супер віза» і численними акціями, розробленими для клієнтів міжнародного роумінгу. Споживання послуг дата-роумінгу також зростає, хоча й не так стрімко: у першій половині 2013 року інтернет-трафік у міжнародному роумінгу збільшився на 11% у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.

У прес-службі МТС Контрактам розповіли, що в період 2007–2012 років інтернет-трафік, який споживався абонентами МТС у роумінгу, збільшився учетверо. «Це не мало, але могло бути ще більше, якби не високі тарифи, які встановлюють оператори Євросоюзу для операторів не з єврозони. Три роки тому в Євросоюзі почався рух щодо зниження тарифів у роумінгу між країнами зони, і, щоб компенсувати недоотримані доходи від внутрішнього роумінгу, європейські оператори встановили доволі високі тарифи для операторів з тих країн, які не входять до Євросоюзу. Для порівняння, в нашій мережі обсяги користування за цей самий час зросли більш ніж у 20 разів (а якщо з урахуванням нашого 3G, то майже в 70 разів)», — так прокоментували в МТС динаміку роумінгу.

У пакеті дешевше

Контракти поставили провідним мобільним операторам країни пряме запитання: «Чи можна очікувати зниження цін на послуги міжнародного роумінгу?». «Так, — відповіли оператори. — Ми плануємо знизити тарифи в рамках конкретних тарифних планів і спецпакетів». Тобто, робимо сміливе припущення, що на зниження базових тарифів найближчим часом розраховувати не варто, а треба не лінуватися й вивчати докладно інформацію про такі пакети й акції, які знову ж таки є сьогодні в усіх операторів.

Наприкінці минулого року «Київстар» запустив послугу «Супер віза», в якій за щоденної вартості 16 грн надається 20 безкоштовних хвилин на дзвінки у країнах СНД та в Італії. За словами Максима Деревянка, це саме той випадок, коли оператори, які входять до складу великої міжнародної телеком-групи, можуть встановлювати взаємні знижки на роумінг. Є в оператора і пакет «Європа» для дзвінків з Австрії, Бельгії, Греції, Нідерландів, Іспанії, Швейцарії, Великої Британії та Північної Ірландії. У його рамках можна купити строком на 10 днів 20 або 70 безкоштовних хвилин для дзвінків на телефонні номери абонентів України, абонентів країн Європи і для будь-яких вхідних. Їхня вартість становить 30 і 90 грн відповідно. Тобто хвилина вихідних коштує 1,25 грн, що у 10 разів дешевше стандартного тарифу оператора.

Оксана Рудюк, начальник департаменту зовнішніх і корпоративних зв’язків life:), розповіла, що для охочих заощадити в роумінгу оператор пропонує стартовий пакет Travel life:), у якому вхідні дзвінки коштують від 2,49 грн за хвилину, і мобільний інтернет від 0,29 грн за Мбайт. Усі абоненти тарифу безкоштовно отримують дзвінки від абонентів life:) з України, не сплачують за з’єднання, абонентська плата відсутня.

Базові тарифи на роумінг

 

27_ua

З листопада 2012 року «МТС» запустила в роумінгу додаткову послугу «Безкоштовні вхідні». У її рамках абоненти можуть замовити прийнятний для себе пакет безкоштовних вхідних хвилин: «СНД та Європа» або «Увесь світ» вартістю від 25 до 100 грн. У першому випадку за ці гроші можна отримати 25 хвилин на день. 50 хвилин вхідних на 7 днів у пакеті «Увесь світ» обійдеться абонентові у 100 грн. За стільки ж і на такий самий період можна купити 100 хвилин у пакеті «СНД і Європа». Тобто хвилина вхідного дзвінка коштуватиме гривню, це у 12 разів дешевше базового тарифу оператора. Втім, проблеми дорогих вихідних дзвінків ця пропозиція не вирішує.

Абонентам МТС також пропонується послуга «Бон Вояж». У ній вартість вхідних і вихідних дзвінків на будь-які напрямки становить 5 грн за хвилину за ціни активації послуги у 25 грн. Термін дії сервісу обмежений тижнем від дати підключення. Купивши його, абонент зможе телефонувати утричі дешевше, ніж за стандартними тарифами оператора. А отримувати дзвінки у два з половиною рази дешевше.

З весни 2012 року оператор також розпочав продаж пакетів для активних користувачів роумінгу — «МТС Travel», що дозволяють абонентам здійснювати вихідні та приймати вхідні дзвінки в будь-якій країні світу за тарифами 3,57–4,97 грн за хвилину розмови, що в 2,5–3 дешевше стандарту. Вартість стартового пакета становить 99 грн, з яких 40 залишається на рахунку.

Картки мандрівників

Альтернативою роумінгу провідних операторів є туристичні SIM-картки (тревел-сіми), що працюють у 195 країнах світу. У 140 країнах (включно з Європою, Туреччиною, Єгиптом) вхідні дзвінки будуть безкоштовними. Вартість вихідних дзвінків з них справді вигідно відрізняється від роумінгових тарифів і стартує від $0,29/хв. Вартість хвилини розмови між абонентами становить 25 центів, а діє вона в усіх країнах з безкоштовними вхідними. Доволі невисока й вартість інтернету — денний GPRS-пакет, що містить у собі 10 безкоштовних МБ, коштує лише $1,9. А базовий тариф на інтернет становить $0,65 за 1 МБ. На нашому ринку працює кілька брендів туристичних SIM-карток. Тарифи в усіх однакові. «TravelSiM — це наша зареєстрована марка з 2007 року. І інші телеком-продукти так називати не можна, — уточнила Контрактам Тетяна Атлашова, PR-менеджер TravelSiM Україна. — Наш пакет коштує 100 грн, але на ньому вже є 7 доларів балансу, у інших операторів — ціна за порожній пакет. Ми даємо 5 МБ у подарунок інтернету всім абонентам, не лише новим».

Відносна дешевизна дзвінків забезпечується завдяки технології USSD Call back, що переводить вихідний дзвінок у вхідний. Та є все ж таки і в цьому варіанті маленький нюанс: у випадку з «Тревел сім» абонент отримує SIM-картку з іноземним номером телефону, таким чином, його близькі при дзвінках на такий номер матимуть додаткові витрати (відповідно до тарифів мобільних операторів).

Головний мінус туристичних SIM-карт полягає в тому, що під час перебування в поїздці абонент може пропустити багато потрібних дзвінків, бо не всі знатимуть його «дорожній номер». Для вирішення цієї проблеми існує кілька варіантів — від розсилання SMS зі своїм тимчасовим номером за базою основних контактів до переадресації на «дорожній номер» з основного українського.

Оценка материала:

5.00 / 1
Розмова чи гаманець: чому мобільні оператори не знижують тарифи на роумінг 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
 Станислав Яблонский 05.07.2013 6825
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»