<
НОВИНИ ДНЯ: Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стілвсі новини дня
Життя та Стиль
Події
26.07.2013 13:35 1343

В Україні взагалі нема чистих річок

Чистих річок в Україні більше немає. Дослідники Національної геофізичної обсерваторії називають Сіверський Донець, Західний Буг, Дністер, а також притоки і водосховища Дніпра найбруднішими річками країни.  

У у Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, а важких металів – у вісім разів. У притоках Дністра – Тисмениці, Лімниці, Бистриці Надвірнянської – сполук марганцю більше норми в 29 разів, а міді – в 41.

Крім того, у дніпровських водосховищах – Київському, Каховському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському – обидва ці елементи деколи перевищують норму вже у 80 раз. У притоках Дніпра – Прип'яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших – вміст заліза, марганцю і міді перевищує норму в деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно.

У зв'язку з цим медики попереджають, що купання в такій воді може викликати хвороби шкіри, а її тривале вживання в їжу навіть після очищення на водоканалах – ураження центральної нервової та серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Видання також робить висновок, що брудні річки зустрічаються не тільки на сході країни, але і на заході, а також і півдні, екологія яких лише на перший погляд бездоганна. Заступник директора з моніторингу та техніки Центральної геофізичної обсерваторії Леонід Тютюновий зазначає, що в кожному регіоні свої джерела забруднення.

У Центральній Україні, де протікає Дніпро, це мінеральні добрива, які масово використовуються в сільському господарстві, Сіверський Донець гублять нафтохімічні комбінати і шахти, а Західний Буг – каналізаційні стоки. «Чистих річок в Україні немає», – упевнений директор Інституту колоїдної хімії та хімії води НАН України Владислав Гончарук.

Неорганічне сміття, особливо пластиковий посуд і будівельні відходи, експерти називають потужною хімічною зброєю. У процесі їх розкладу утворюється фільтрат, що проникає в підземні водоносні горизонти, а звідти через грунтові води – у поверхневі. В цілому в 2011 році в річки, озера і водосховища було скинуто понад 7,7 млрд кубометрів різних відходів, з яких очищених було трохи більше як половина.

За повідомленням Кореспондент.net.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні взагалі нема чистих річок 5.00 5 1
Життя та Стиль / Події
26.07.2013 13:35 1343
Еще материалы раздела «Події»