<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
25.08.2013 13604

Спробувати, щоб зрозуміти: куріння – найбільше непорозуміння в моєму житті

Уже дев’ять місяців я не курю. За цей час мені не захотілося курити жодного разу. Та й узагалі: важко зрозуміти для чого курив стільки років. У житті я зробив багато прикрих помилок, але дурнішої за куріння в ньому не було.

Сумно наводити тут фразу Марка Твена, який вустами свого героя стверджував, що «кинути курити надзвичайно легко, я сам кидав енну кількість разів». Сумно, бо зі мною була така ж історія: майже десять років курив, а кидати пробував разів щонайменше тридцять. Іноді вдавалося не курити два-три дні (тоді заснути важко було, цигарки снилися), часом (наприклад, під час виїзду чи відпустки) – майже два тижні, але переважно «зривався» я на першій вечірці і склянці віскі. Навіть уявити собі не міг, що можна пити каву, коньяк чи віскі без сигарети.

Втім, можна відмовитися від кави, але існували й ритуали, під час яких сигарета була обов’язковою. Наприклад, я звик курити під час писання. Пишеш-пишеш, а потім, коли зупиняєшся і вигадуєш наступне речення – закурюєш, це своєрідний ліричний відступ, творча пауза для пошуку потрібного слова. Ще гірше було з риболовлею – бо я звик, що вночі ми сидимо біля вудочок і спінінгів, чекаємо кльову і куримо. Важко було усвідомити, що можна сидіти й просто ловити рибу, не викурюючи при цьому по дві пачки. Ну або перекури на роботі, коли виходиш у курилку й там вирішуєш більшу частину своїх справ, дізнаєшся найцікавіше, знайомишся чи просто провітрюєш голову.

Але дев’ять місяців тому я пообіцяв найдорожчій людині, що більше не куритиму. Дотримати слова було справою честі. І я не курю з того часу. Як це відбулося? Через тиждень після «розриву» з тютюном я почав прокидатися бадьорішим і повним сил. Це було справді відчутно на фізичному рівні – я прокидався зранку без бажання поніжитися в ліжку далі, мені цілком вистачало 6-7 годин сну. Якщо раніше я десь до 12-14 години ходив, як зомбі, то тепер міг справді прокинутися й перебувати у чудовій формі з самого ранку.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Далі – більше: за місяць я почав краще відчувати смаки: гіркуватість кави, солоність їжі, справжній смак овочів. Якщо раніше використовував багато спецій, прянощів, оцту чи соусів, оскільки смакові рецептори відчували тільки екстремальні відтінки, то тепер зміг насолоджуватися справжнім смаком продуктів. Через два місяці повернулися запахи – і тепер я можу стверджувати, що точно знаю як пахне, скажімо, персик. Раніше ж я цього майже не відчував. Приблизно через пів року почало краще працювати серце, зникла задишка, перестали дрібно тремтіти руки.

А десять хвилин тому, коли я сидів на розпеченому пляжі і спостерігав за чоловіком, який у нестерпну спеку на березі моря, з якого віє приємний бриз, курить, у мене виникло питання: навіщо? Навіщо я курив майже десять років, убивав своє здоров’я і витрачав гроші на цигарки? Адже вони несмачні, сигаретний дим гидкий і неприємний, від сигарети немає ейфорії чи розслаблення, тобто цигарка не дає жодного відчутного ефекту, крім затруєння організму. Якщо випити склянку віскі – відчуєш його дію, смак може подобатися чи ні, але він є. Якщо викуриш сигарету – нічого не стається, просто забруднюєш себе хімічною гидотою зсередини. Згадую, як закурив уперше – і як після цього кашляв, як закрутилося в голові. Це ж як треба було затруїти свій організм, щоб потім роками курити й нічого не відчувати?

Словом, я зробив чимало дурниць у своєму житті, але тільки для куріння не можу знайти виправдання. І трохи шкода, що треба було десять років курити, щоб зрозуміти наскільки це несмачно й гидко. Нікого, крім себе не засуджую, але зрозуміти НАВІЩО я це робив – не можу. Ну чесне слово, найбільше непорозуміння в моєму житті.

Оценка материала:

4.92 / 13
Спробувати, щоб зрозуміти: куріння – найбільше непорозуміння в моєму житті 4.92 5 13
 Андрій Любка 25.08.2013 13604
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.